Met dit weer begint de meteorologische zomer

30 mei 2022, 07:15

Actueel
Kinderen schommelen op het strand. Foto: Anne-Marie van Iersel

Woensdag is het 1 juni en voor meteorologen begint dan de zomer. Wat wordt het weer op deze dag en de dagen daarna?

De meteorologische lente was de op één na zonnigste lente ooit gemeten. Of de zomer ook veel zonniger dan gebruikelijk wordt is afwachten, maar het begin is alleszins redelijk.

Woensdag start met enkele buien in vooral de noordoostelijke helft van het land. Later op de dag wordt het overal droog en is het in het hele land behoorlijk zonnig. In Groningen schijnt de zon uiteindelijk een uur of 6, maar in Zeeland kan het aantal zonuren woensdag uitkomen op 10. De zon schijnt in de middag met zonkracht 6. Dit betekent dat je al in 15 minuten kan verbranden.

Met 18 graden in het noorden tot lokaal 21 graden in het zuiden van het land is de temperatuur niet zomers, maar deze waarden zijn wel gebruikelijk voor begin juni. Ook is het aanmerkelijk warmer dan tijdens de laatste dagen van mei.

Lees hier de weersverwachting voor vandaag en morgen.

Nog een graadje erbij

Donderdag belooft een droge dag te worden met een paar wolken en veel zonneschijn. De wind waait waarschijnlijk nog steeds uit het noordwesten tot noorden en daardoor wordt het vlak aan zee hooguit 17 graden. Landinwaarts is het heerlijk weer met weinig wind en maxima van 19 tot 22 graden.

Vrijdag en komend weekend waait de wind uit het noordoosten. Op veel plaatsen wordt het iets warmer met 18 graden aan de noordkust tot lokaal 24 graden in Zuid-Nederland. Het weerbeeld bestaat uit veel zon, maar ook kans op een enkele (onweers)bui.

Lees ook onze verwachting voor de hele maand juni.

Zomer of lente?

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni en eindigt op 31 augustus. De astronomische zomer begint vaak op 21 juni, maar soms al op 20 juni. In dit achtergrondartikel lees je hoe dit precies zit.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven