Dit wordt het weer in het pinksterweekend

29 mei 2022, 08:30

Feestdagen
Lekker weer om te fietsen. Foto: Ton Wesselius

Het lange hemelvaartsweekend is bijna voorbij en volgend weekend dient het volgende lange weekend zich aan. Op deze zondag is het fris met 12 tot 15 graden, of het volgend weekend weer duidelijk warmer is lees je in deze pinksterverwachting.

De temperaturen gaan deze week in de lift en vanaf woensdag stijgt het kwik op veel plaatsen naar waarden boven 20 graden. Wel stijgt eind van de week vooral landinwaarts de kans op enkele regen- en onweersbuien. De details voor het weer komende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Ook in het pinksterweekend zijn er enkele buien mogelijk, maar er zijn ook droge dagdelen met flinke zonnige perioden. De temperatuur komt rond of iets boven de norm uit voor de tijd van het jaar. Waarden van 18 graden in het noorden tot 22 in het zuiden zijn heel gebruikelijk voor de eerste dagen van juni.

Lees ook onze maandverwachting voor de hele maand juni.

Grote kans op aangename temperaturen

De kans op temperaturen van 20 graden of meer is in het noorden van het land ongeveer 40%. In het midden van het land is de kans op een warme Pinksteren ongeveer 50% en in het zuiden is de kans 70% dat het warmer is dan 20 graden. In het zuiden is de kans op zomerse temperaturen van 25 graden of meer zelfs 25%. In het noorden en midden is de kans op temperaturen van 25 graden of meer ongeveer 10%.

Lees hier alles over de koudste en natste Pinksteren

Prima weer voor op de camping. Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn
Prima weer voor op de camping. Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn

Pinksterweer elk jaar anders

Temperaturen van ruim 19 graden in De Bilt zijn gebruikelijk tijdens Pinksteren. In 2016 hadden we de koudste Pinksteren sinds 1901. Op eerste pinksterdag, in dat jaar op 15 mei, werd het in De Bilt niet warmer dan 12,1 graden. Pinkstermaandag werd het 13,6 graden op het hoofdstation. Vorig jaar viel Pinksteren op 23 en 24 mei. Op beide dagen werd het in De Bilt maximaal 15 graden en daarmee was Pinksteren fris.

Lees hier alles over de warmste en zonnigste Pinksteren.

De warmste Pinksteren was in 1903. Op beide dagen, in dat jaar op 31 mei en 1 juni, steeg de temperatuur in De Bilt naar 29 graden. De enige tropische dag met Pinksteren was 29 mei 1944. In De Bilt werd het toen precies 30 graden. De laatste keer dat het zomers warm was met Pinksteren was in 2020. Op Pinkstermaandag 1 juni werd het in De Bilt 25,4 graden.

Tijdens het pinksterweekend lekker naar buiten

Weer of geen weer? In het pinksterweekend trek je er waarschijnlijk hoe dan ook op uit en ben je veel online op je mobiel. Is het niet om onze laatste weersverwachting te checken, dan is het wel om online plannen voor de dag te smeden. Je gebruikt op zo’n moment de nodige mobiele data. Wil je daarvoor niet teveel betalen, maak dan gebruik van sim only. Je betaalt dan alleen voor de MB’s die je écht gebruikt en loopt niet het risico om buiten je bundel te gaan en extra kosten te maken.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black