Recordwarme juni was zeer zonnig en zeer nat

28 juni 2019, 07:30

Weeroverzichten
Juni-was-record-heet-zeer-zonnig-en-nat-Ben-Saanen-1280x600
Juni-was-record-heet-zeer-zonnig-en-nat-Ben-Saanen-1280x600
Juni-was-record-heet-zeer-zonnig-en-nat-Ben-Saanen-1280x600

Juni was een maand van extremen. Zo was deze maand recordwarm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden tegen 15,6 normaal. Ook de enorme hoeveelheid zon is goed voor een plek in de top-10 van zonnigste junimaanden. Gemiddeld over het land komt het aantal zonuren uit op maar liefst 268, waar 201 uur zon normaal is. De regen viel soms met bakken uit de lucht en dat leverde in totaal 93 mm op. Gewoonlijk valt verspreid over heel Nederland gemiddeld 67 mm.

Voor het gevoel was deze maand helemaal niet zo warm. Desondanks werd het record van 18,0 graden uit 2017 en 1976 ruimschoots gebroken. Dit komt doordat de temperatuur in de nachten relatief hoog was en frisse perioden vrijwel niet voorkwamen. Zo bleef de zogenaamde Schaapscheerderskou, een klimatologisch koude periode halverwege juni uit. Dit is een van de hoofdoorzaken waarom deze maand de boeken in gaat als de warmste sinds 1901. De gemiddelde temperatuur is opgebouwd uit alle uren van de dag. De gemiddelde temperatuur zegt dus niks over de maxima.

In totaal kwam het in De Bilt op 4 dagen tot tropische hitte met temperaturen van 30 graden of meer. Dit is veel meer dan normaal. Gewoonlijk komt het in juni tot 0-1 tropische dag. Ook het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) is groter dan gebruikelijk met 10 tegen 5 normaal. Maar liefst 21 dagen werd het warmer dan 20 graden, waar normaal gesproken 14 warme dagen worden genoteerd.

201906-temperatuur-De-Bilt
201906-temperatuur-De-Bilt

Hoge pieken

Juni kenmerkte zich door flinke pieken in de temperatuur. Zo was 2 juni de eerste tropische dag van het jaar én werden warmterecords gevestigd. Ook 25 juni kwam het in De Bilt tot een dag-warmterecord. Op het hoofdstation werd het maximaal 33,2 graden. Veel heter was het die dag in het oosten. In het Gelderse Hupsel steeg het kwik naar een zinderend hete 36,5 graden. Daarmee was het meteen de warmste dag van het jaar tot nu toe. Ook 29 juni is de kans op een warmterecord in De Bilt groot en daardoor komt het aantal datum-warmterecords in juni op drie.

Niet alleen overdag was het soms heet, ook in de nachten was het zweten. De nacht van 24 op 25 juni was de warmste ooit in de hele maand juni. In Maastricht werd het niet kouder dan een plakkerige 21,9 graden!

Hittegolf

Juni 2019 werd in Brabant en Limburg afgesloten met een hittegolf. In het Limbursge Arcen duurde de hittegolf met 9 dagen het langst. Voor een hittegolf moet het minimaal 5 dagen 25 graden of warmer zijn, waarvan drie heter dan 30 graden. Aan deze criteria werd al op 22 juni voldaan. 30 juni is waarschijnlijk de laatste dag van de hittegolf.

201906-Zon-De-Bilt
201906-Zon-De-Bilt

Zon in overvloed

Niet alleen de warmte viel deze maand op, ook de zon scheen bijzonder vaak. Gemiddeld over het land was de zon 268 uur te zien en daarmee komt deze junimaand in de top-10 van zonnigste juni’s terecht. De precieze plek is onzeker, omdat veel maanden dicht bij elkaar staan in de rangschikking. Een eerste plaats is onmogelijk.

Het zuidoosten was een van de zonnigste plekken van Nederland met in Maastricht 296 zonuren tegen 189 normaal. De kustgebieden hadden juist iets vaker met wolken te maken. Vlissingen kon 257 zonuren noteren. Dit is opvallend, want normaal is Vlissingen een van de zonnigste plaatsen en Maastricht een van de somberste.

201906-regen-De-Bilt
201906-regen-De-Bilt

Grote regionale verschillen door zware onweersbuien

Ondanks de grote hoeveelheid zonneschijn en warmte was juni zeer nat. Op maar liefst vijf verschillende dagen viel ergens in Nederlandmeer dan 40 mm regen in 24 uur tijd. Vier keer werd vanwege zware onweersbuien code oranje afgegeven: op 4, 6, 7 en 19 juni. In de nacht van 5 op 6 juni onweerde het bijzonder hevig. In het westen vielen grote hagelstenen tot wel 4 cm uit de lucht en zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur velden bomen. Op 4 juni trok zelfs een tornado over het Gelderse Rheden.

Door de buien waren de regionale verschillen in neerslaghoeveelheid groot. Het westen was opvallend natter dan het oosten. De meeste regen viel deze maand in Obdam (Noord-Holland) met maar liefst 162 mm. Winterswijk moest het met slechts 26 mm stellen. De Bilt behoorde met 121 mm tot een van de nattere plaatsen.

Of het weer komende dagen ook zo extreem wordt lees je in ons weerbericht.

Foto: Ben Saanen

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven