Zomer Australië natste in jaren, meer regen op komst

27 februari 2021, 16:41

Buitenland
01cceb75-adobe-stock-zomer-australië-natste-in-jaren-1280x600
01cceb75-adobe-stock-zomer-australië-natste-in-jaren-1280x600
01cceb75-adobe-stock-zomer-australië-natste-in-jaren-1280x600

Australië beleeft de natste zomer sinds 2017 en dat natte weer houdt nog een tijd aan. Zo zorgen zware onweersbuien dit weekend in het noordoosten van Queensland voor honderden millimeters regen. Door de vele regen van afgelopen tijd staat het water in de rivieren en bekkens al hoog en is kans op overstromingen. Ook de Australische herfst (bij ons de lente) verloopt naar verwachting natter dan normaal.

December was de op drie na natste decembermaand sinds het begin van de metingen in 1900 en ook januari en februari brachten de nodige regen in Australië. Daarmee staat deze zomer in schril contrast met vorig jaar, toen Australië in december 2019 met bijzonder hevige bosbranden te maken had. Het is niet alleen nat, ook is het de koudste zomer sinds 2012. Dat blijkt uit gegevens van het Bureau Of Meteorology (BOM), het Australische KNMI. Het natte en koude weer is het gevolg van La Niña. Door La Niña wordt de lente in Nederland waarschijnlijk juist droger dan normaal.

Lees ook: Wat is La Niña en welke rampen veroorzaakt dit natuurfenomeen.

Veel regen in noordoosten Australië

Het noordoosten van Queensland heeft dit weekend en maandag te maken met zware onweersbuien. In Townsville kan in totaal in drie dagen tijd maar liefst 300 millimeter regen vallen. Dat is evenveel als normaal in de hele maand februari of maart valt. Mogelijk houden de buien volgende week aan en kan zelfs een tropische cycloon ontstaan. In de zomer van 2019 werd Townsville getroffen door een van de zwaarste overstromingen sinds 1860.

Foto: Adobe Stock / On-Air

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven