Lenteverwachting: zo warm, zonnig en droog wordt het weer in de lente

19 februari 2021, 19:52

60aadcdd-toon-boons-weer-lente-2021-v2-1280x600

Kijk jij al uit naar de lente? Lekker in het zonnetje in de tuin of op je balkon zitten, of genieten van de ontwakende natuur? In deze lenteverwachting lees je hoe warm, zonnig en droog deze lente wordt. Krijgen we weer zo’n lente als vorig jaar?

Het duurt niet lang meer voordat het alweer lente is en wát zou het fijn zijn als we weer lekker naar buiten kunnen. Uiteraard thuis of buitenshuis op gepaste afstand en op rustige plekken. De komende lente is het weer wel heel verleidelijk om buiten te zijn. De kans is namelijk groot dat het een droge lente wordt. Daarbij is het naar verwachting ook nog eens zonniger dan normaal.

De gemiddelde temperatuur is deze lente waarschijnlijk normaal of iets hoger dan gebruikelijk. Dat betekent dat we de nodige frisse lentedagen krijgen, maar er zullen ook zeker lekker warme dagen komen. ’s Nachts en in de vroege ochtend kan het nog wel behoorlijk koud zijn. In april en mei kan het nog vriezen, iets dat je vaak ziet in droge lentes.

Lees ook: Dit is het Nederlandse klimaat in de lente

Krijgen we weer ernstige droogte in de lente?

De winter begon kletsnat en daardoor is de bodem op verschillende plaatsen erg vochtig. Ook het grondwater is in de droge gebieden in het oosten en zuidoosten voor een deel aangevuld. Voorlopig is er voldoende water beschikbaar voor planten en dat is ook aan het begin van de lente het geval. Pas wanneer het echt wekenlang droog en zonnig is, droogt de toplaag van de bodem uit. Problemen door droogte verwachten we dan ook pas later in de lente. Zo erg als de droogte de afgelopen jaren was verwachten we het deze lente niet.

Foto: Toon Boons

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black