Hooikoortsseizoen 2023 zo goed als voorbij

26 september 2023, 07:20

Jeukogen door hooikoorts. Foto: Adobe Stock / Dragana Gordic.

Het is deze week warm voor de tijd van het jaar en vaak droog en vrij zonnig. Daardoor is nog wel wat pollen in de lucht te vinden. Desondanks komt het hooikoortsseizoen toch ten einde. Hoe dit zit lees je in dit artikel.

Het hooikoortsseizoen piekt voor veel mensen jaarlijks als de meeste grassoorten volop in bloei zijn. Dit jaar was dit grofweg tussen 25 mei en 18 juni. In de zomer kan het pollen in de lucht ook flink toenemen als het droog en zonnig weer is. Er is dan een mix van graspollen en pollen van kruiden, zoals weegbree, zuring en bijvoet.

Lees meer over de piek van het hooikoortsseizoen.

Pollen in september

Tijdens droog (na)zomerweer in september komt ook nog steeds pollen in de lucht. Enkele grassoorten, zoals raaigras en straatgras produceren nog pollen en ook kruiden zoals bijvoet en brandnetel geven nog pollen af aan de lucht. Daarnaast komt de ambrosia in september tot bloei. De ambrosia komt niet van nature in ons land voor, maar is ongewild ingevoerd vanuit Amerika, onder andere via vogelzaad. Ambrosia is niet wijdverspreid, maar het pollen is wel zeer sterk allergeen. Lokaal kan ambrosia dus flinke klachten veroorzaken.

Lees ook: bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts.

De komende weken neemt de pollenproductie van de genoemde planten af en daarmee wordt de kans op significante overlast in oktober al snel heel klein.

Hooikoortsseizoen start alweer met kerst?

De laatste jaren komen de eerste boomsoorten vaak al in december in bloei. Vooral mensen die gevoelig zijn voor pollen van elzen en hazelaars zullen dit kunnen beamen. Uiteraard hangt het sterk af van hoe het weer in de laatste maand van het jaar is.

Hazelaar in bloei. Foto: Ria Luttikhold
Hazelaar in bloei. Foto: Ria Luttikhold

De start van het hooikoortsseizoen is een duidelijk indicator van klimaatverandering. Een kleine eeuw geleden lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen van de hazelaar halverwege februari. Inmiddels ligt de piek gemiddeld een maand eerder en worden de eerste els- en hazelaarpollen al in december gemeld.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black