Deze regio in Nederland heeft de minste zon in december

08 december 2023, 09:54

Grijs decemberweer. Foto: Jannes Wiersema

Zet je kerstverlichting maar aan, want de kortste dagen van het jaar zijn weer aangebroken! In december kan het dagenlang grijs zijn en is het ook nog eens laat licht en vroeg donker. Het zal je misschien niet verbazen, maar december is van heel het jaar de maand met de minste zon. Maar welke regio krijgt de minste zon in december?

Gemiddeld over Nederland schijnt de zon in december volgens de klimaatnormaal (1991-2020) slechts 58 uur. Dat is niets vergeleken met de zonnigste maand van het jaar. In de bloeimaand mei is de zon maar liefst 225 uur te zien! Dat de zon in december zo weinig te zien is komt niet alleen door de korte dagen, maar ook door relatief vaak somber weer. Met landelijk gemiddeld 20% van de daglichtperiode zonneschijn is dit ook relatief gezien de somberste maand.

Over het algemeen zijn de kustgebieden de zonnigste regio’s van Nederland en dat is in december niet anders. Wel is het verschil tussen kust en binnenland in december kleiner dan in andere maanden. Aan zee schijnt de zon zo’n 60-62 uur. Maar waar is het dan het somberst?

Sombere decemberdag met motregen en grijze luchten. Foto: Ben Saanen
Sombere decemberdag met motregen en grijze luchten. Foto: Ben Saanen

De regio met de minste zon in december

Ben je een liefhebber van zon, dan kun je beter niet in Limburg wonen. Limburg is namelijk de regio met de minste zon in december. In Maastricht schijnt de zon in een gemiddelde decembermaand slechts 54 uur. Dat is slechts 20% van de daglichtperiode. Gemiddeld verlopen maar liefst 12 dagen geheel zonloos in het zuiden van Limburg. En of dat nog niet genoeg is, tellen 22 dagen hooguit anderhalf uur zon.

Niet alleen Limburg is een sombere plek, langs de gehele oostgrens is de zon maar weinig te zien. Zo kan Oldenzaal rekenen op 52 zonuren en is de zon in Eelde, ten zuiden van Groningen, 56 uur te zien.

De somberste feestmaand ooit

December 1911 was geen reden tot feest. Van alle decembermaanden sinds het begin van de zonmetingen in 1906, scheen de zon in 1911 het minst. Gemiddeld over Nederland werd in heel december slechts 14 uur zon gemeten. Ook toen was Limburg een van de somberste regio’s van het land. In Maastricht scheen de zon maar 8 uur! Het Drentse Eelde kon in de hele maand zelfs maar 5 uur van de zon genieten.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black