Weeronline
Weeronline
  Eerste herfststorm sinds 2017

  Eerste officiële herfststorm sinds 2017 een feit

  Aangemaakt: 25 sep 2020, 22:58 uur

  In Hoek van Holland is tussen 20:00 en 21:00 uur een gemiddelde windsnelheid van 9 Bft. gemeten. Daarmee was officieel sprake van de eerste herfststorm van dit jaar. Tijdelijk werd hier ook windkracht 10 (zware storm) gemeten! Tussen 21:00 en 22:00 uur hield de storm aan. De storm, die de naam Odette heeft gekregen, was zelfs de eerste herfststorm sinds 2017. De zwaarste windstoot werd gemeten in Hoek van Holland en bedroeg 114 km/uur. 

  De storm in het zuidwesten van het land neemt van eind van de avond langzaam af in kracht, maar er blijft nog wel kans op zware windstoten van 75-100 km/uur. In Zeeland is nog tot in de zaterdagochtend kans op zware windstoten.

  Er trekken vanavond en vannacht ook stevige buien over Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Ook Limburg krijgt later met deze buien te maken.

  Eindelijk weer een herfststorm

  Gemiddeld genomen beleven we de eerste herfststorm half oktober. Daarmee dient de eerste herfststorm zich dit jaar dus eerder aan dan gemiddeld. Niet elk jaar beleven we in Nederland overigens een officiële herfststorm. Het is gebruikelijk dat het eens in de vijf à zes jaar niet tot storm komt in de meteorologische herfst.

  De vorige keer dat het in ons land tot een herfststorm kwam was op 29 oktober 2017. Het stormde toen precies tijdens het ingaan van de wintertijd. In de voorgaande twee herfstseizoenen, 2018 en 2019, kwam het niet tot storm. Twee jaar op rij geen herfststorm is zeer uitzonderlijk. De vorige keer dat dit gebeurde was in 1994 en 1995.

  Lees ook: Komen zware stormen het vaakst in de herfst voor?

  In het najaar van 2017 kwam het ook op 13 september en op 5 oktober tot storm. In 2016 kwam het op 20 november tot de eerste en enige herfststorm.

  Stormschade

  Met de bomen nog vol in het blad is stormschade onvermijdelijk. Foto: ANP / GinoPress B.V.

  Storm Francis was vorige storm

  De vorige keer dat het in ons land stormde is overigens nog niet zo lang geleden. Op 26 augustus trok zomerstorm Francis over ons land. Daarvoor kwam het in februari tot maar liefst vier winterstormen! Storm Ciara was een zware storm en veroorzaakte de meeste schade. De storm van vandaag is dus de zesde storm van het jaar.

  Definities van storm en zware storm

  Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

  Meer over de definities van storm en zware windstoten

  Hoofdfoto: ANP / Nico Garstman

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Jaco van Wezel