Teruglezen: storm Francis trok over Nederland

27 augustus 2020, 11:55

Storm
Foto: ANP / Ginopress B.V.

Het onstuimige weer dat werd veroorzaakt door storm Francis is nu echt voorbij. Nadat het hoogtepunt vanochtend vroeg werd bereikt, bleef het nog de hele ochtend en middag stevig waaien. Vanavond trekt Francis naar het oosten weg en neemt de wind snel in kracht af. We hebben nog even alle gebeurtenissen voor je op een rijtje gezet en onderaan kun je het live-blog teruglezen.

Dinsdagavond tussen 21:00 en 22:00 uur was al officieel sprake van storm. In IJmuiden werd toen een uur lang stormkracht gemeten, windkracht 9. Afgelopen nacht nam de wind steeds verder toe en stormde het langs de hele west- en noordwestkust. De zwaarste windstoot was uiteindelijk voor IJmuiden met 107 km/uur. Ook elders aan de westkust werden zeer zware windstoten gemeten van ruim 100 km/uur, zoals in Vlissingen, Hoek van Holland en op Texel. In het binnenland haalden de zwaarste windstoten circa 80 km/uur. In het oosten en noordoosten viel de storm uiteindelijk heel erg mee met windstoten van maximaal 60-70 km/uur.

20200826-maximale-windstoten-storm-Francis
20200826-maximale-windstoten-storm-Francis

Maximale windstoten in km/uur

Na het hoogtepunt van de storm aan het eind van de nacht en vanochtend vroeg nam de wind langzaam in kracht af. ’s Middags waaide het langs de kust stormachtig (windkracht 8) met zware windstoten tot 90 km/uur. Voor komende uren is de verwachting dat de wind snel afneemt. Dat gebeurt als eerste in het zuidwesten. De zware windstoten van 75 km/uur verdwijnen in het noordwesten rond 19:00 uur en in het uiterste noordoosten rond middernacht. Op dat moment is de gemiddelde wind hooguit zwak in Zeeland en krachtig langs de noordkust van Groningen. In het midden staat een zwakke tot matige wind.

Morgen staat het weer in flink contrast met dat van vandaag. Het waait namelijk hooguit zwak tot matig. Lekker weer is het niet, want bewolking overheerst en er is een aantal buien mogelijk. Vrijdag en in het weekend wordt het opnieuw onstuimig, maar tot storm komt het hoogstwaarschijnlijk niet. Het is flink wisselvallig met dagelijks kans op buien, waarbij het vooral in de kustregio’s stevig kan regenen.

Zomerstorm Francis was vijfde storm van 2020

Francis was de vijfde storm van dit jaar en de eerste en waarschijnlijk laatste storm van deze zomer. Een zomerstorm komt niet elk jaar voor. Afgelopen februari kreeg Nederland in twee weken tijd maar liefst vier stormen de verduren. Voor vandaag stormde het op 23 februari voor het laatst.

Vorig jaar was in augustus ook sprake van een zomerstorm. Op 10 augustus werd toen in IJmuiden een uur lang stormkracht gemeten, windkracht 9. Dit was ook de dag waarop het dak van het AZ-stadion in Alkmaar deels instortte. Opvallend: ook het EK wielrennen werd toen verreden. In een onstuimig Alkmaar maakte de wind het loodzwaar voor de rensters.

Lees hieronder ons live-blog terug

17:40 – Live-blog gesloten

Storm Francis is nu echt voorbij. De wind neemt van het zuidwesten uit snel af en vanavond verdwijnen de zware windstoten. Daarmee sluiten we ook dit live-blog.

13:35 – Vooral schade in de kustprovincies

Storm Francis die woensdagmorgen Nederland trof, heeft vooral in de kustprovincies schade veroorzaakt. Bij verzekeraar Interpolis kwamen woensdag tot het middaguur 184 schademeldingen binnen. De verzekeraar denkt dat het aantal meldingen nog verder oploopt.

Ongeveer driekwart van de meldingen betreft schade aan woonhuizen, aldus de verzekeraar. De schade is met name veroorzaakt door vallende takken, omgewaaide schuttingen en dakpannen die van een gebouw zijn geblazen.

f6ec7e2a-anp-sem-van-der-wal-den-haag-schade-aan-auto-door-omgewaaide-boom-storm-francis-verkleind
f6ec7e2a-anp-sem-van-der-wal-den-haag-schade-aan-auto-door-omgewaaide-boom-storm-francis-verkleind

Schade aan een auto in Den Haag. Foto: ANP / Sem van der Wal

Veel meldingen kwamen uit de gemeenten Den Haag, Haarlemmermeer en Rotterdam. Ook uit de provincie Noord-Brabant is schade gemeld.

Woensdagmiddag zijn er nog zware windstoten te verwachten zijn in het Waddengebied, het westen en het noordwesten van het land. Voor die gebieden geldt nog code geel. (ANP)

12:40 – Flink uitwaaien

Met de stormachtige wind aan de kust is het flink uitwaaien op het strand – en gezandstraald worden. Maak je een middagwandeling in het binnenland? Dan is het nog steeds goed oppassen als je in de buurt van bomen bent. Ook al is de wind afgenomen, takken kunnen door de windstoten nog steeds afbreken.

10:55 – Weggewaaide meubels in Vlissingen en ruige zee

In Vlissingen heeft de wind er op sommige terrassen een rommeltje van gemaakt. Meubels zijn omgewaaid of een eind verderop geblazen.

Direct aan zee levert de storm overigens wel mooie plaatjes op.

10:45 – Wind neemt langzaam in kracht af

Eerder vanochtend bereikte storm Francis een hoogtepunt en sindsdien neemt de wind langzaam in kracht af. Inmiddels staat al een tijdje nergens meer windkracht 9. Dat betekent overigens niet dat het onstuimige weer voorbij is. Nog tot het einde van de middag hebben de kustregio’s te maken met zware windstoten van circa 75 km/uur en aan zee kan de wind uithalen naar 90 km/uur. In het binnenland komen windstoten van 60-70 km/uur voor. Pas vanavond neemt de wind duidelijk in kracht af en verdwijnen de zware windstoten.

20200826-zware-windstoten-om-1030-uur
20200826-zware-windstoten-om-1030-uur

Windstoten om 10:30 uur

10:10 uur – Brandweer heeft het druk vanwege stormschade

De brandweer in diverse kustregio’s is sinds dinsdagavond op verschillende plekken druk in de weer vanwege storm Francis, die vooral in het westen en noordwesten huishoudt. Vooral in de regio Haaglanden is de brandweer er druk mee: daar zijn volgens een woordvoerder sinds dinsdag 21.00 uur tot en met woensdagochtend 100 tot 150 meldingen van stormschade behandeld. “We zijn er nog wel even mee bezig.”

De brandweer pakt eerst de meldingen op die extra urgent zijn, zegt de woordvoerder van de regio Haaglanden. “We gaan nu de balans opmaken.” Hierbij wordt de lijst afgegaan van nog onbehandelde meldingen. Noemenswaardige slachtoffers zijn er niet gevallen, aldus de woordvoerder. Wel raakte een vrouw in Den Haag dinsdagavond lichtgewond, doordat ze onder een boom kwam die omviel door de harde wind. Andere meldingen betroffen onder meer losgelaten gevelbeplating en omgewaaide steigers.

In Zeeland heeft de brandweer ruim twintig meldingen binnengekregen, van vooral kleinere incidenten, aldus een woordvoerder. In Zierikzee kwam een boom tegen een huis aan. In Vlissingen hing een steiger los. Volgens de zegsman gaan de meeste meldingen om forse takken of bomen die wegen blokkeren. (ANP)

8:30 uur – Landinwaarts ook flinke windstoten

7:20 uur – Storm Francis zorgt voor overlast

Omgewaaide bomen, geen vrachtwagens en auto’s met aanhanger of caravan op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen en her en der geen of minder treinen. Storm Francis raast over Nederland en leidt op verschillende plekken tot overlast.

Onder meer het treinverkeer kampt met de gevolgen van de storm. Zo rijden er woensdagochtend vroeg tussen Amsterdam en Den Helder minder intercity’s door de weersomstandigheden, rijden er geen treinen tussen Boskoop en Gouda door een boom op het spoor en rijden er tussen Breda en Noorderkempen geen treinen door harde wind op de hogesnelheidslijn.

De brandweer Amsterdam-Amstelland meldt verder dat de stormschade in deze regio vooralsnog enkele omgewaaide bomen zijn. Aan de Keizersgracht is er een auto total loss. Op de Overtoom was een tramleiding geraakt door een boom, maar dat is inmiddels hersteld. Op de Oostenburgergracht konden bewoners tijdelijk hun woning niet uit door een grote boom tegen de gevel.

Daarnaast is de N307, de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad, afgesloten voor vrachtwagens en voertuigen met een aanhanger vanwege de harde wind, meldt Rijkswaterstaat. (ANP)

f3efd733-weerfoto2608
f3efd733-weerfoto2608

Foto: Ab Donker

7:10 uur – Storm nu op hoogtepunt

Storm Francis heeft een hoogtepunt bereikt met aan de kust in het westen en noordwesten windkracht 9. Dicht bij zee zijn zware windstoten mogelijk van 90-100 km/uur. Mogelijk piekt de wind nog even en zijn zelfs zeer zware windstoten van 100-110 km/uur niet uitgesloten. Wat verder van zee zijn in de kustprovincies zware windstoten van 80-85 km/uur.

5:45 uur – De zwaarste windstoten

De zwaarste windstoten waren afgelopen nacht voor IJmuiden. Daar haalde de wind uit naar 107 km/uur. Op de vlakte van Raan en in IJmond werd een zeer zware windstoot van 106 km/uur gemeten. In Vlissingen en Hoek van Holland kwamen windstoten voor van 104 km/uur.

5:30 uur – Dit kunnen we vandaag verwachten

Aan zee en bij de Wadden staat vanochtend een zuidwesterstorm, windkracht 9 met zeer zware windstoten tot iets meer dan 100 km/uur. Iets verder landinwaarts in de kustgebieden waait het hard tot stormachtig (kracht 7-8) met zware windstoten van 90-100 km/uur. Elders in het land waait het vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 met windstoten van 65-80 km/uur. In de loop van de ochtend neemt de wind langzaam wat in kracht af en draait naar het westen. Verder is het bewolkt en vooral in het noorden en midden valt enige tijd regen. Ten zuiden van de grote rivieren is het overwegend droog.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt met af en toe regen. Later op de middag kan hier en daar de zon doorbreken. De nog altijd stevige wind waait uit het westen tot noordwesten en is vrij krachtig tot krachtig boven land en hard tot stormachtig aan zee (windkracht 5 tot 8) met aan zee nog altijd zware windstoten tot 90 km/uur. Boven land zijn nog lange tijd windstoten tot 70-75 km/uur mogelijk. Pas aan het eind van de middag nemen de windstoten af. De temperatuur stijgt naar maximaal 19-20 graden. Alleen in het zuiden en zuidoosten kan het lokaal 21 graden worden.

Gisteravond 22:00 uur – Zomerstorm een feit

Dinsdagavond trok de wind al flink aan met in het westen zware windstoten. In IJmuiden stond vanaf 21:00 uur een uur lang gemiddeld 9 Bft. Daarmee was officieel sprake van een zomerstorm. Daarbij kwamen windstoten voor van 100 km/uur.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven