Stookadvies: steek voorlopig geen houtkachels aan

28 februari 2021, 08:42

1b493daa-houtkachels-1242x600

Na een zachte week wordt het de komende periode weer een paar graden kouder. In de nachten daalt de temperatuur landinwaarts zelfs richting het vriespunt. Ideaal om de warmte bij de kachel op te zoeken in de avonduren, maar voorlopig is het niet verstandig om houtkachels aan te steken. De weersomstandigheden zijn namelijk niet geschikt, waardoor jouw omgeving veel overlast kan ervaren door houtrook.

Donderdagavond en tijdens de nacht naar vrijdag kan vooral in het zuiden en oosten van het land wat regen vallen, waardoor de luchtkwaliteit enigszins verbetert. In het westen, midden en noorden is de lucht minder schoon omdat het daar zo goed als droog blijft. Daarna blijft het voor een langere periode droog en er staat nauwelijks wind. Overdag is het een graad of 10, maar ’s avonds koelt het snel af. Op deze frisse avonden, die we door de avondklok thuis zullen doorbrengen, is het dan aantrekkelijk om de houtkachel aan te steken en de warmte in huis op te zoeken. Voor de komende periode raden wij echter aan om geen houtkachels of open haarden aan te steken.

Weinig wind veroorzaakt overlast door houtkachels en open haarden

Met het rustige weer van de komende dagen kan de luchtkwaliteit snel verslechteren wanneer houtkachels of open haarden worden aangestoken. Het stoken van hout zorgt niet alleen voor een sterke geur, want er wordt ook fijnstof uitgestoten wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten. Omdat het nauwelijks waait, blijft de houtrook zeker in woonwijken tussen de huizen hangen en dit kan veel overlast veroorzaken.

In dit artikel lees je waarom het stoken van hout slecht is voor je gezondheid.

Ook het gebrek aan neerslag zorgt ervoor dat de lucht voorlopig niet wordt schoongespoeld en luchtvervuiling zich kan ophopen. In de kustgebieden kunnen de condities enigszins beter zijn door de aanvoer van schone lucht vanaf de Noordzee, maar omdat er weinig wind staat raden we ook voor deze regio’s af om de kachel aan te steken. Mocht de verwarming van je huis volledig afhankelijk zijn van een kachel, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk stookt en hout gebruikt dat goed droog is.

Houd de weersomstandigheden de komende periode in de gaten door ons uitgebreide weerbericht te checken. Zodra de wind weer aantrekt zal het stoken van houtkachels en open haarden aanzienlijk minder overlast opleveren voor je omgeving.

Foto: Kimberly van der Reijden

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook

Weervideo’s

Actueel weernieuws

Nieuwsoverzicht