Periode met lichtende nachtwolken begint weer

23 mei 2024, 07:30

Wolken
In juni 2019 waren spectaculaire lichtende nachtwolken te zien. Foto: Steffie Franken

Een paar keer per jaar zijn in Nederland lichtende nachtwolken te zien. Zo nu en dan is het zeer spectaculair. In dit artikel lees je wanneer je ze kan zien en wat lichtende nachtwolken zijn.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Zo komen voor op een hoogte van ongeveer 85 kilometer. Dat is veel hoger dan sluierwolken; deze bevinden zich meestal op een hoogte van ongeveer 10 kilometer. Zware onweersbuien komen soms nog wel eens tot 15 kilometer hoogte.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak.

Lees meer over lichtende nachtwolken

Wanneer zijn ze te zien?

Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen.

Zodra de zon diep onder de horizon zakt, treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Daardoor kunnen ze te zien zijn in de eerste anderhalf uur na zonsondergang en ook een uur tot anderhalf uur voor zonsopkomst.

Lichtende nachtwolken verschijnen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is afkomstig uit de ruimte. Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen. Juist rond 85 km hoogte kan de temperatuur zo laag worden.

Periode begint ongeveer nu en duurt tot augustus

De periode in het jaar waarin je in ons land lichtende nachtwolken kan zien begint ongeveer in deze periode en eindigt begin augustus. De beste periode zijn de drie weken voor en de drie weken na de langste dag. Dat is de hele maand juni en de eerste helft van juli.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat er geen of weinig wolken op normale hoogte aanwezig zijn die het zicht op de lichtende nachtwolken ontnemen. Daarnaast is het altijd afwachten of de lichtende nachtwolken op 85 kilometer hoogte daadwerkelijk ontstaan. De komende dagen komen er in elk geval veel ‘gewone’ wolken voor, waardoor eventuele lichtende nachtwolken niet te zien zijn.

Om te weten of de nachten helder verlopen check je dagelijks het meest uitgebreide weerbericht van Nederland. Je weet dan precies of je een poging kan doen om lichtende nachtwolken te zien.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven