Weeronline
Weeronline
  Astronomische herfst begin met herfstweer

  Astronomische herfst begint en dat gaan we merken!

  Aangemaakt: 22 sep 2020, 07:45 uur

  Vandaag om 15:31 uur begint de astronomische herfst en dat gaan we al snel merken. Het nazomerweer maakt komende dagen geleidelijk plaats voor herfstweer. De kans op buien neemt vanaf morgen toe en de temperatuur duikelt omlaag. Vandaag is het nog 20-26 graden en vanaf vrijdag moeten we het doen met maxima rond 15 graden. Om het herfstbeeld compleet te maken wakkert ook de wind flink aan.

  Deze laatste dag van de astronomische zomer is het, na een regionaal mistige start, op de meeste plaatsen nog zonnig en wordt het 20 graden op de Wadden, 22-23 graden in de Randstad en 24-26 graden in Brabant, Limburg, Gelderland en Twente. Doordat het bijna niet waait voelt het extra warm aan. Het noorden en noordwesten houden het langst last van regionale mist, waardoor het een deel van de ochtend minder aangenaam kan zijn.

  Weersverandering zet vannacht in

  Enkele uren nadat de astronomische herfst is begonnen dienen de eerste tekenen van een weersomslag zich aan. Vanuit het westen drijven enkele wolkenvelden binnen en woensdag overdag neemt de bewolking verder toe. Ook stijgt de kans op enkele buien. In het oosten blijft het nog lang droog met zonnige momenten. Het wordt nog een warme dag met maxima van 20 graden aan zee tot 24 in het oosten. Een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind laat het een stuk minder warm aanvoelen dan vandaag.

  Donderdag wordt het met maximaal 17 graden aan zee tot 20 graden langs de oostgrens gevoelig frisser. De dag begint vooral in het westen en noorden regenachtig. Daarna wordt het tijdelijk droog en in de middag volgen enkele buien. Er staat een stevige zuidwestenwind.

  Compleet herfstweer vanaf donderdag

  Foto: Ab Donker

  Fris, nat en windrijk herfstweer vanaf vrijdag

  Vrijdag is de herfst dan echt volledig gearriveerd. Een jas is ook ’s middags hard nodig, want het wordt maximaal een graad of 15. Vooral in de kustprovincies komt een (storm)paraplu eveneens goed van pas. Er is kans op stevige buien met een klap onweer, hagel en veel regen in korte tijd. In het midden, oosten en zuidoosten is het meestal droog, maar ook daar is een enkele bui wel mogelijk. Aan zee steekt een harde noorden- tot noordwestenwind op en dat maakt het herfstbeeld compleet.

  In het weekend blijft het buiig, koel en windrijk herfstweer. De meeste regen valt in de kustprovincies. Een terugkeer van het nazomerweer wordt ook na het weekend niet verwacht.

  Blijf op de hoogte via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Foto: ANP/ Jeffrey Groeneweg

  Door: Jaco van Wezel