Zomervakantie weerbericht: zo ontwikkelt de zomer zich komende week in Nederland

21 juli 2021, 07:29

Komende vrijdag begint dan eindelijk ook voor de scholen in Zuid-Nederland de vakantie en in het noorden mogen de bouwvakkers er het bijltje bij neergooien. Deze week is het heerlijk buitenweer, maar blijft het komende tijd zo lekker of raakt de zomer in het slop? 

Het heerlijke buitenweer waar we deze week mee te maken hebben houdt in elke geval aan tot en met vrijdag. Deze hele week wordt zonkracht 7 verwacht en dat betekent dat je onbeschermde huid tussen 12 en 15 uur binnen 10-25 minuten kan verbranden. Goed smeren dus als het bij jou midden op de dag zonnig is!

Lees ook: Tien tips om niet te verbranden

Vaak zal het daadwerkelijk zonnig zijn, maar er zijn deze week wel regionale verschillen. Hierdoor kan het zomergevoel van plaats tot plaats verschillen. Zo komt vanochtend vooral in het noorden bewolking voor en vanmiddag zijn er juist in het binnenland stapelwolken. Bij weinig wind wordt het 23 graden in het noorden tot 27 in het zuiden. Op de Waddeneilanden is het met 21 graden minder warm. 

Paarden langs de kust

Foto: Adri de Willigen

Donderdag wisselen stapelwolken en zon elkaar weer af. Het noorden maakt opnieuw kans op wolkenvelden vanaf de Noordzee. De omstandigheden zijn prima voor buitenactiviteiten. Het wordt 20-25 graden en er staat weinig wind. 

Zomerse warmte op grote schaal

Vrijdag voert een noordoostenwind warmere lucht aan, waardoor het 22 graden in het noorden wordt tot lokaal 26 in het zuiden en zuidoosten. Opnieuw kijk je in het noorden tegen veel wolkenvelden aan, terwijl je de zon in de rest van het land veelvuldig ziet schijnen. Gedurende de dag ontstaan stapelwolken. De kans dat deze uitgroeien tot een bui is klein, maar niet uitgesloten. Doordat het ook aan de kust aangenaam warm en vrij zonnig weer is wordt het ook een prima stranddag.

Prima strandweer

Foto: Ronald Watchman

Zaterdag wordt het in bijna het hele land zomers warm met 25-27 graden. Heel aangenaam is het daarbij niet. Doordat de luchtvochtigheid hoog is voelt het broeierig warm aan en het is wachten tot er regen- en onweersbuien losbarsten. Zoals het er nu naar uitziet trekken de buien pas laat op de dag vanuit het zuiden ons land binnen. Zondag blijft het benauwd met temperaturen van 23 tot 25 graden en er is opnieuw kans op enkele regen- en onweersbuien. 

Van de regen in de drup?

Volgende week blijft het wisselvallig zomerweer met dagelijks kans op enkele lokale buien. Toch raakt de zomer niet geheel in het slop. Sterker nog: het grootste deel van de tijd is het droog bij temperaturen van 20-25 graden. En vooral in het binnenland wordt het soms nog wat warmer. Lang zo slecht nog niet dus. Hou ons weerbericht en de radar wel goed in de gaten, zodat je weet waar de kans op buien het grootst is en je goed voorbereid op pad gaat. Lees hier over de leukste uitstapjes in eigen land.

Doordat de luchtvochtigheid hoog blijft ga je bij inspanning wel snel zweten. Ga je op vakantie in eigen land? Pak dan voldoende luchtige kleding in. Morgen vertellen we je wat het weer doet in de populaire Europese vakantielanden en welke kleding je daar nodig hebt.

Lees ook: Alles wat je (niet) wilt weten over zweet

Hoofdfoto: Paul Hermans

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black