Dit wordt het weer met kerst en in de kerstvakantie

21 december 2022, 07:30

Leerdam in kerstsfeer in 2021. Foto: Fas Vermeulen.

Kerstmis en de kerstvakantie staan voor de deur. Kunnen we nog een terugkeer van winterweer verwachten of blijft het regenachtig en zacht? Je leest het in dit artikel.

Tot en met vrijdag is het zacht met maxima van 8 tot 13 graden. Vandaag zien we nog af en toe de zon, donderdag en vrijdag verlopen bewolkt en nat. Vooral vrijdagmiddag kan het langdurig regenen.

Alle details over het weer tot het weekend lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Nog behoorlijk zacht op zaterdag en eerste kerstdag

Tijdens de eerste twee dagen van het kerstweekend zien we de zon hooguit af en toe. Er trekt veel bewolking over het land en er komt een aantal buien voor. Zo nat als vrijdag is het op deze twee dagen echter niet. Met maxima van 8 of 9 graden op de Waddeneilanden en 11 of 12 graden in Zuid-Nederland is het nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen rond een graad of 6 zijn gebruikelijk eind december.

Lees ook: Waarom hebben we meestal geen witte kerst.

Onzekerheid vanaf tweede kerstdag

Op maandag tweede kerstdag is de kans op middagtemperaturen tussen 7 en 10 graden heel groot, maar er is ook een veel kleinere kans op een wat kouder weertype. In dit koudere scenario zijn zelfs winterse buien mogelijk, maar de eventuele sneeuw blijft niet liggen. Wel gaat dit gepaard met een stevige wind van zee en temperaturen een aantal graden boven nul.

Witte kerst, kerstboom en sneeuwlandschap. Foto: Wouter van Bernebeek
Witte kerst, kerstboom en sneeuwlandschap. Foto: Wouter van Bernebeek

Lees alles over de koudste en meest witte kerst.

Licht winters weer in eerste week kerstvakantie?

In de nacht naar dinsdag is er een kans van 20% dat de temperatuur onder het vriespunt uitkomt. Dinsdag wordt het dan een graad of 6. Daarbij komt het tot enkele buien en mogelijk zijn deze buien winters met kans op hagel of natte sneeuw. De kans op een sneeuwdek is de hele week klein.

Ook de rest van de week is het licht winters met in de nacht en vroege ochtend kans op vorst. Overdag komt het kwik boven nul uit met waarden veelal rond de gebruikelijke waarde van ongeveer 6 graden.

Tijdens de laatste dagen van het jaar is de temperatuurverwachting onzeker. Het gemiddelde van alle berekeningen komt uit rond 6 graden, maar daaromheen zijn scenario’s voor kouder en zachter weer. In het koude scenario hebben we temperaturen van 2 tot 5 graden en in de nacht vorst en de zachte berekeningen komen met 7 tot 10 graden.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black