Brits weerbureau voorspelt dat 2023 warmer wordt dan dit jaar

21 december 2022, 11:30

La Nina
Extreem warm en droog weer in Londen. Foto: EPA/ANDY RAIN via ANP

Volgens het Britse weerbureau Met Office wordt 2023 warmer dan dit jaar. Het wordt waarschijnlijk het tiende jaar op rij waarin de wereldwijde temperatuur tenminste 1 graad boven het gemiddelde van het pre-industriële tijdperk uitkomt.

Na drie jaar komt er volgens het weerbureau bovendien een einde aan het weerfenomeen La Niña. Door dit fenomeen koelen de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar af, wat gevolgen heeft voor het weer wereldwijd. Door het stoppen van La Niña warmt de temperatuur in delen van de Stille Oceaan weer op waardoor thermometers wereldwijd volgend jaar weer hoger zullen uitkomen in vergelijking met 2022.

De verwachting is dat de temperatuur in 2023 uitkomt op een gemiddelde waarde die tussen de 1,0 en 1,3 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur uit het pre-industriële tijdperk. In vergelijking met de periode 1750-1900 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd de laatste jaren al met 1,1 graden gestegen.

Meer dan 40 graden

Afgelopen jaar werden wereldwijd meerdere temperatuurrecords gebroken. In het Verenigd Koninkrijk werden bijvoorbeeld waarden van meer dan 40 graden gemeten. Ook in Pakistan en India was het op momenten snikheet. Zo tikte het kwik er in mei een temperatuur van maar liefst 51 graden aan. Als gevolg van het warme weer ontstonden ook diverse bosbranden die in delen van Europa en Australië voor flinke verwoesting zorgden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven