Teruglezen Live-blog: CODE ORANJE - zware onweersbuien trekken over het land

20 juni 2023, 21:50

Onweer
Onweersbui in Voorthuizen, Gelderland. Foto: Wouter van Bernebeek

Regen- en onweersbuien trekken vanavond vanuit het zuiden over ons land. Daarbij komen zware windstoten voor van 75 km/uur en heel lokaal kunnen de windstoten snelheden van 100 km/uur bereiken. Ook is er kans op wateroverlast en hagel. De zwaarste buien trekken over het zuiden, midden en oosten en hiervoor geldt code oranje. Volg hieronder de ontwikkeling van de buien.

De komende uren trekken onweersbuien noordoostwaarts over ons land.

21:45 Liveblog gesloten - Bedankt voor het lezen!

In het oosten en noordoosten zijn op dit moment nog enkele onweersbuien aanwezig. Hier en daar kan nog een klap onweer voorkomen, maar de onweersactiviteit neemt nu snel af. De buien trekken de komende uren verder noordoostwaarts en aan het begin van de nacht is het overal in ons land overwegend droog.

Van hevig noodweer is nergens in het land echt sprake geweest. Het bleef vooral bij plaatselijke wateroverlast en veel bliksemontladingen. De windstoten bleven vandaag vrij beperkt. De hoogste windstoot is gemeten op de Houtribdijk en bedroeg 80 km/uur. Mogelijk dat op enkele plekken, waar geen meetstations staan, nog iets hogere windstoten zijn geweest. Zeer zware windstoten zijn nergens voorgekomen. Ook zijn er weinig meldingen van stormschade.

Plaatselijk is er wel flink wat regen gevallen. De meeste regen is gevallen in het midden, oosten en zuidwesten van het land. Op sommige plekken is hier 20 tot lokaal 40 mm regen vallen. Normaal gesproken valt er in een junimaand gemiddeld 65 millimeter regen. Dat betekent dat sommige locaties bijna een halve maandsom hebben genoteerd in een zeer korte tijd. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat er lokaal sprake was van wateroverlast. Toch zijn er ook enkele plekken in ons land waar een stuk minder is gevallen en de hoeveelheden beperkt zijn gebleven tot enkele millimeters. Komende nacht is het overal droog en komen er brede opklaringen voor: voor alle details over het weer van vannacht en de volgende dagen kun je hier terecht.

21:00 Oosten en noordoosten nog enkele onweersbuien

De meeste buien zijn nu nog aanwezig boven het noordoosten van het land en ook Limburg krijgt nu nog te maken met een enkele onweersbui. De activiteit neemt nu geleidelijk wel af, waardoor de kans op onweer en zware windstoten ook minder wordt.

20:40 De onweersbuien zorgen voor fraaie beelden verspreid over ons land

Onweersbui aan de kust. Foto: Arjan Willemse
Onweersbui aan de kust. Foto: Arjan Willemse
Fraaie wolkenstructuur boven Wageningen. Foto: Florian Polak
Fraaie wolkenstructuur boven Wageningen. Foto: Florian Polak

Lees ook: zo hoog kunnen onweersbuien worden

Een mooie shelfcloud in de verte. Foto: Maaike Ouwehand
Een mooie shelfcloud in de verte. Foto: Maaike Ouwehand
Dreigende luchten op komst in Vlotbrug. Foto: Simone Genna Wiersma
Dreigende luchten op komst in Vlotbrug. Foto: Simone Genna Wiersma

20:30 Wateroverlast in Lemmer, Friesland.

20:20 Weinig meldingen van stormschade

De windstoten zijn tot nu toe vrij beperkt en hebben dan ook weinig schade veroorzaakt. De hoogste windstoot tot nu toe is gemeten op de Houtribdijk en bedroeg 80 km/uur. Mogelijk dat er op enkele plekken, waar geen meetstations staan, nog iets hogere windstoten zijn geweest, maar zeer zware windstoten zijn nergens voorgekomen.

Komende uren blijven echter zware windstoten mogelijk. Vooral in het oosten en noordoosten van het land is dit het geval, waar op dit moment nog clusters met onweersbuien naartoe trekken.

19:30 Groot deel van het land afgeschaald naar code geel

Inmiddels is voor een groot deel van het land afgeschaald naar code geel. Alleen voor Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen geldt nu nog code oranje. Hier kan de komende uren plaatselijk nog veel neerslag in korte tijd vallen. Ook zijn lokaal hagelstenen mogelijk van 2-3 cm groot en kunnen er zware windstoten van 75-100 km/uur voorkomen.

In de rest van het land kunnen de komende uren ook nog enkele onweersbuien voorkomen, maar heel hevig pakken deze niet meer uit.

18:55 Tijdelijk wat droger in het midden en zuiden

Op meerdere plekken in het midden en zuiden van het land is het tijdelijk wat droger. De eerste onweersbuien arriveren op dit moment in Friesland en Overijssel. De komende uren trekken de buien verder noordoostwaarts.

Helemaal droog wordt het in het zuiden en midden zeker niet. De komende uren trekt namelijk een tweede staart met buien vanuit het zuiden over het land. Ook Limburg kan in de loop van de avond enkele onweersbuien verwachten. Hierbij is veel regen in korte tijd mogelijk, plaatselijk ook hagel en zware windstoten van 75-100 km/uur. Vooral in het oosten en noordoosten kunnen vanavond nog enkele zware windstoten voorkomen die mogelijk nog iets hoger uitpakken.

18:45 Code oranje verder uitgebreid

Ook voor Groningen en Friesland is inmiddels sprake van code oranje. De komende uren kunnen ook hier stevige onweersbuien voorkomen met zware windstoten, veel regen in korte tijd en mogelijk ook hagel.

18:10 Eindelijk regen in De Bilt!

Na een recordreeks van maar liefst 39 droge dagen op rij is er eindelijk weer regen gevallen in De Bilt.

18:00 In Limburg nog grotendeels droog

De hevigste buien lijken het zuidoosten op dit moment niet te halen. Over een lijn van Alkmaar naar grofweg Nijmegen komen nu de meest actieve onweersbuien voor. Mogelijk pikt Limburg vanavond nog een staartje mee, maar de meest pittige exemplaren lijken bestemd te zijn voor het midden en westen van het land. 

17:40 Meerdere avondvierdaagse afgelast

In meerdere plaatsen zijn dinsdag de avondvierdaagsen afgelast vanwege de onweersbuien die over het land trekken. In onder meer het Groningse Haren, de Zuid-Hollandse plaatsen Alblasserdam en Leiderdorp en in IJburg in Amsterdam is dat besluit genomen.

Sommige organisaties zien wel kans om dinsdag nog van start te gaan. "Of het droog blijft is nog twijfelachtig maar de eerste loopdag gaat door", laat de organisatie van de avondvierdaagse in het Brabantse Heeze weten.

Avond4daagse Haren meldt op Facebook dat het nog erg onzeker is of en wanneer het gaat onweren. "Maar het lijkt erop dat het in het noorden toch los gaat aan het begin van de avond. Veiligheid voor alles!", aldus de organisatie.

Bron: ANP

17:30 Fraaie shelfcloud richting Zaandam

De stevige onweersbuien hebben op dit moment ook Noord-Holland en Flevoland bereikt. Op onderstaande foto is een schitterende shelfcloud te zien die zich richting Zaandam trekt. Zo'n wolk betekent dat er hevig onweer op komst is!

Ook in Amsterdam zijn de naderende onweersbuien inmiddels te zien.

Naderende onweersbui in Amsterdam. Foto: Yannick Damen
Naderende onweersbui in Amsterdam. Foto: Yannick Damen

17:20 Ook in Noord-Holland code oranje

Het KNMI is inmiddels ook voor Noord-Holland opgeschaald naar code oranje.  De verwachting is dat dit duurt tot 22.00 uur. In een groot deel van het land was code oranje al afgekondigd. Alleen in Friesland en Groningen geldt code geel. Hetzelfde geldt voor alle Waddeneilanden.

17:10 Inmiddels lokaal al bijna een halve maandsom neerslag gevallen

Op sommige plekken in Brabant, Zuid-Holland en Zeeland is inmiddels al 20 tot bijna 40 mm regen gevallen. Dit zijn echter zeer plaatselijke hoeveelheden. Een aantal kilometer verderop zijn de hoeveelheden beduidend minder, soms zijn het slechts enkele millimeters. Dit komt omdat sommige locaties precies onder één lijn van buien lagen, waardoor het langere tijd stevig doorregende en de millimeters gemakkelijk optelden. Normaal gesproken valt er in een junimaand gemiddeld 65 millimeter regen. Dat betekent dat sommige locaties bijna een halve maandsom hebben genoteerd in een zeer korte tijd.

16:50 Hevige regenval, windstoten en veel onweer

De buien nemen op dit moment in activiteit toe. Ook in Utrecht, Brabant en Gelderland begint het steeds meer te rommelen en regent het soms flink door. De komende uren trekken de buien verder noordoostwaarts.

16:30 Grote temperatuurverschillen in ons land

De buien zorgen op dit moment voor een flinke daling van de temperatuur in het zuidwesten van het land. Zo is het in Zeeland nu slechts 18 graden, terwijl het in het zuidoosten op uitgebreide schaal nog tropisch heet is met in het oosten van Brabant en Limburg zelfs bijna 32 graden.

De buien zorgen tijdens intensievere perioden van neerslag voor een flinke daling van de temperatuur. Echter komen we nadat de buien ons land hebben verlaten niet terecht in een beduidend koudere luchtsoort. Vannacht is wederom vrij benauwd met minima die uitkomen tussen 15 en 18 graden en ook morgen wordt het op uitgebreide schaal weer zomers warm met de hoogste waarden in het zuidoosten van het land. Hier kan het ruim 28 graden worden. 

Temperatuur op 20 Juni 2023 om 16:30
Temperatuur op 20 Juni 2023 om 16:30

16:25 Microburst nabij Rotterdam

Fraaie beelden zojuist uit Rotterdam. Hier is mooi te zien hoe de regen met een sterk dalende luchtstroom naar beneden valt.

Microburst nabij Rotterdam
Microburst nabij Rotterdam

16:20 Op steeds meer plekken meldingen van onweer

Komende uren kan het op meerdere plekken tot hevig onweer komen. In dit artikel vertellen wij jou wat jij juist wel of niet moet doen:

Dit moet je doen bij hevig onweer

16:00 Na ruim een maand met droog en zonnig weer op steeds meer plekken de eerste regen druppels

Ook in delen van Zuid-Holland en Brabant begint het nu op steeds meer plekken stevig te regenen en onweren. In grote delen van het land was er de afgelopen 29 dagen nauwelijks regen gevallen, maar daar komt nu verandering in. Hieronder is goed te zien hoe stijl het neerslagtekort is opgelopen sinds halverwege mei. Naar verwachting zal de neerslag van vandaag helaas nauwelijks helpen, maar wel voor wat verlichting zorgen.

De regen valt in een te korte tijd om goed de bodem in te zakken. Daarnaast is de grond extreem droog, waardoor regenwater dat op de bodem valt erg moeilijk wordt opgenomen en de meeste regen gewoon wegstroomt richting sloten of rioleringen.

15:40 Drukke avondspits verwacht

Automobilisten die dinsdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met een zware avondspits en gevaarlijke rijomstandigheden. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. De onweersbuien met lokaal veel regen en hagel die sinds 15.00 uur over het land trekken, zullen mogelijk voor extra files zorgen. Ook de ANWB gaat uit van een zware spits.

"De dinsdagavondspits is doorgaans al de drukkere spits en bovendien worden er regen- en onweersbuien verwacht", aldus Rijkswaterstaat. Een woordvoerder laat weten dat het lastig is in te schatten hoe druk het precies gaat worden. Het is deels afhankelijk van hoe de onweersbuien zich gaan ontwikkelen. Het KNMI heeft vanwege de buien code oranje afgegeven voor een groot deel van het land.

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten in ieder geval om extra alert te zijn en adviseert bijvoorbeeld om extra afstand te houden tot andere auto's en eventueel de snelheid te verlagen. "Door met een aangepaste snelheid door een plas te rijden, houd je meer controle over de auto." Maar ga bij noodweer nooit stilstaan op de vluchtstrook, aldus Rijkswaterstaat. "Je bent namelijk minder goed zichtbaar voor het verkeer. Daarnaast moet de vluchtstrook vrij zijn voor hulpdiensten, noodgevallen en pechgevallen."

Bron: ANP

15:30 Update Onweersbuien

De eerste buien zijn inmiddels in Zeeland gearriveerd. Lokaal is het stevig aan het doorregenen en er worden al veel bliksemontladingen waargenomen.

De komende uren trekken de buien verder noordoostwaarts over het land. Door de hoge treksnelheid van de buien is er geen groot risico op grootschalige wateroverlast. Plaatselijk is het echter niet uitgesloten. Vooral bij enkele losse buien die voor de lijnen met onweersbuien uit vallen is plaatselijk kans op wateroverlast, zoals net gebeurd is in Zeeuws-Vlaanderen.

Naarmate de buien verder boven ons land uitkomen neemt de kans op zware windstoten van 75 tot 100 km/uur toe. Tijdens de zwaarste buien kunnen de windstoten mogelijk nog iets forser uitpakken. Plaatselijk is ook hagel mogelijk van circa 2-3 cm grootte. Tijdens de avondspits liggen de buien hoogstwaarschijnlijk over het midden en zuiden van het land.

Vanavond trekken de buien verder naar het noorden en in de loop van de avond zullen ook de drie noordelijke provincies te maken krijgen met de buien. Voor deze drie provincies geldt voor nu nog code geel. Elders in het land is sprake van code oranje door de zwaarte van de buien. In de zuidelijke helft wordt het in de loop van de avond als eerste droog. Rond middernacht verlaten de laatste buien ons land en is het overal overwegend droog.

15:20 Intensieve regenval in Zeeuws-Vlaanderen

In delen van Zeeland komt het nu met bakken uit de lucht. Er komen enkele meldingen van plaatselijke wateroverlast uit Zeeuws-Vlaanderen en Middelburg.

14:20 Buien trekken bijna Zeeland in

De onweersbuien zijn inmiddels ook te zien vanaf de Nederlandse kust. Boven Zeeland worden nu de eerste ontladingen waargenomen.

Lees ook: dit moet je doen bij onweer op het water

Onweersbui boven open water. Foto: Adobe Stock / danmir12
Onweersbui boven open water. Foto: Adobe Stock / danmir12

13:10 Code Oranje!

Vanwege de zwaarte van de buien en de kans op overlast is code oranje van kracht in delen van het land.

Code oranje op dinsdag 20 juni
Code oranje op dinsdag 20 juni

13:00 Dreigende wolkenstructuur voor de kust van België

Voor de kust van België arriveren inmiddels de eerste onweersbuien. Dit gaat gepaard met zeer dreigende luchten. Op onze radarbeelden zijn de buien inmiddels ook al goed te zien. Komende uren trekken deze buien geleidelijk noordoostwaarts en naar verwachting zullen ze in de loop van de middag als eerste in Zeeland arriveren.

12:35 Wat te doen bij onweer

Dat er onweersbuien ontstaan wil niet zeggen dat we allemaal binnen moeten blijven. Even schuilen tijdens onweer kan natuurlijk ook. Lees dan waar je veilig kunt schuilen en waarom je beter niet onder een eik kunt staan.

12:20 Vanmiddag oppassen voor hittestress

Het is al flink warm aan het worden. Op grote schaal 25 tot 27 graden en in Rotterdam is het al 28 graden. Het is ook broeierig door een hoge luchtvochtigheid. Lees wat hittestress kan doen met je lijf.

12:00 Opnieuw zomers warm in de Bilt

Voor de 12e dag op rij is het vandaag 25 graden geworden in De Bilt. Dat is nog nooit eerder voorgekomen sinds het begin van de metingen. Morgen volgt wederom een zomerse dag en tikt het record gestaag door.

11:50 Avondvierdaagsen geïnformeerd over onweer

De Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) heeft aangesloten organisaties van avondvierdaagsen geïnformeerd hoe te handelen bij het voorspelde slechte weer dinsdag. Door het hele land worden deze week avondvierdaagsen gelopen, vooral door scholieren. "Er zijn er nog behoorlijk wat", aldus een woordvoerder van de wandelbond. "Doorgaans bepaal je of het doorgaat op basis van de meest actuele voorspelling van verschillende weerbronnen. Bij twijfel is er overleg met gemeente of politie." Mochten lopers alsnog overvallen worden door slecht weer dan maken de organisaties gebruik van een calamiteitenplan. "Dan weten ze dat ze niet onder een boom moeten gaan zitten." De loop op IJburg in Amsterdam is voor dinsdagavond afgelast vanwege het voorspelde slechte weer. De woordvoerder van de wandelbond kon geen overzicht geven van het totaal aantal afgelastingen. Bron: ANP

11:25 Start live-blog: uitgebreide verwachting

Komende uren is het droog. De temperatuur loopt flink op met op uitgebreide schaal in het binnenland tropische temperaturen rond 30 graden. Aangenaam is het niet, want door de hoge luchtvochtigheid is het broeierig en voelt het buiten benauwd aan. Dat is een voorbode voor het naderende onweer.

Zware onweersbuien op komst!
Zware onweersbuien op komst!

In de tweede helft van de middag ontstaan de eerste regen- en onweersbuien in het zuiden van ons land. In de avond trekken de buien noordoostwaarts over ons land. Hierbij is veel regen in korte tijd mogelijk, plaatselijk ook hagel van 2-3 cm groot en zware windstoten van 75-100 km/uur, lokaal nog iets meer. Sommige buien zijn erg actief met veel ontladingen in korte tijd.

In de loop van de avond trekken de onweersbuien verder richting het noorden en naar verwachting zullen de buien tussen 21:00 en 23:00 uur in het uiterste noorden arriveren. Rond middernacht wordt het op de meeste plaatsen weer droog en volgen brede opklaringen.

Lees ook de verwachting voor de komende dagen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven