Recordlange reeks dagen zonder regen in De Bilt voorbij

20 juni 2023, 18:15

Droogte
Schuilen voor een regenbui. Foto: Ben Saanen

Eindelijk valt er weer regen, zojuist ook meetbaar in De Bilt! De recordlange reeks met dagen zonder meetbare neerslag in De Bilt is daarmee voorbij. Uiteindelijk duurde de reeks 39 dagen. Het oude record stond op 33 dagen; gemeten van 4 april tot en met 6 mei 2007.

Niet overal in het land is zo’n lange reeks zonder regen genoteerd, maar vanaf halverwege mei is er op grote schaal geen noemenswaardige neerslag gevallen. Afgelopen zondag viel er voor het eerst weer wat regen, maar dit ging slechts om een enkele millimeter die lokaal werd gemeten. En dat terwijl er per dag nu zo’n 4 mm verdampt. Het neerslagtekort is inmiddels dan ook fors opgelopen en behoort tot de 5 procent droogste jaren.

Vandaag en mogelijk ook donderdag kans op verlichting droogte

Het was vandaag broeierig warm en dit mondt nu uit in stevige regen- en onweersbuien die over het land trekken. De buien zijn grootschalig, waardoor er op veel plaatsen regen valt.

Toch zijn er grote verschillen van plaats tot plaats. Lokaal plenst het vandaag met veel regen in korte tijd, terwijl op een andere plaats slechts wat lichte regen valt. Toch komt er in ieder geval voor het eerst in veel regio’s wat regen van betekenis en daarmee neemt de droogte in elk geval niet verder toe en als het meezit vindt er wat verlichting plaats.

We houden een live-blog bij over de zware onweersbuien en code oranje.

Ook donderdag nadert vanuit het zuiden nog een zone met stevige buien, maar het is nog onzeker of deze vooral over ons land of over Duitsland trekt. Als het over ons land heen trekt valt een flinke hoeveelheid regen. Het oosten en zuidoosten maken de grootste kans op een kletsnatte dag. In ons weerbericht houden we je hierover op de hoogte.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven