Onweer op het water: dit moet je doen als onweer losbarst

04 augustus 2022, 14:33

Onweersbui boven open water. Foto: Adobe Stock / danmir12

Op of in het water is één van de slechtste plekken om te zijn tijdens een onweersbui. In dit artikel lees je waarom dit zo is en wat je het beste kan doen.

Het beste is natuurlijk als je niet in deze positie komt. Is er kans op onweersbuien? Ga dan zeker niet het open water op. Zie of hoor je een naderende onweersbui? Ga dan zo snel mogelijk van het water af. Of er komende dagen kans op onweer is lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Het hoogste punt

Dat bliksem altijd op het hoogste punt inslaat is niet helemaal waar, maar hogere objecten maken wel grotere kans op blikseminslag. Daarbij zoekt de bliksem een goede geleider. Precies daarom staan op hoge gebouwen altijd bliksemafleiders.

Bliksem slaat in avond en nacht op drie plekken tegelijk in. Foto: Stefan Doornbos.
Bliksem slaat in avond en nacht op drie plekken tegelijk in. Foto: Stefan Doornbos.

Een bootje op een meer of rivier is per definitie het hoogste punt in zijn omgeving. Heeft jouw boot een mast dan is de top van de mast de grootste kanshebber voor blikseminslag. Grotere boten hebben doorgaans een bliksemafleider op de masttop. Ben je op zo’n boot met bliksemafleider zorg er dan voor dat je precies weet via welke route de eventuele blikseminslag naar het water wordt geleid en vermijd die plekken.

Binnen in een grotere boot ben je relatief veilig. Net als bijvoorbeeld een auto is er sprake van een kooi van Faraday. Blijf tijdens het onweer wel zoveel mogelijk uit de buurt van metalen delen.

Lees ook: zo kun je zien of een bui een onweersbui is

Kleinere boot zonder binnenruimte of surfplank

Ben je op een kleinere boot of surfplank en kan je niet snel naar de kant? Dan is het enige dat je kan doen de kans op directe blikseminslag proberen te beperken. Heeft je boot een mast blijf daar dan zo ver mogelijk vandaan. Maak jezelf zo laag mogelijk met een zo klein mogelijk contact met de grond. Dit doe je door op je hurken te gaan zitten met beide voeten bij elkaar met je armen om je benen heen.

Dezelfde houding is ook je beste optie als je wordt overvallen door een onweersbui en je bent op het land in een open omgeving, bijvoorbeeld tussen de weilanden.

Zwembad. Foto: Paul Hermans.
Zwembad. Foto: Paul Hermans.

Zwemmen in het water

Ook in het water is het erg gevaarlijk tijdens onweer. Water is een zeer goede geleider. Als de bliksem op het water inslaat gaat de stroom alle kanten uit en zal je raken. Over tientallen meters kan dit dodelijk zijn. Ben je bijvoorbeeld in een buitenzwembad en hoor je onweer? Ga er dan zo snel mogelijk uit.

Lees ook: wat te doen bij onweer?

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black