Oppassen in het verkeer: grote kans op mist en lokale gladheid

20 december 2021, 11:50

Weer en verkeer
mist, gladheid, rijp

Vanavond en komende nacht vriest het licht tot lokaal matig en kan het plaatselijk glad worden. Ook is er grote kans op mist. De mist kan morgen overdag regionaal hardnekkig zijn. Ook in de nacht naar woensdag is mist en lokale gladheid mogelijk.

Vanmiddag zijn er in het westen en zuidwesten eerst nog wolkenvelden, maar ook daar breekt steeds beter de zon door. De zon gaat vanmiddag rond 16:30 uur onder en op dat moment is de temperatuurdaling al ingezet. 

Rond 20:00 uur varieert de temperatuur van +1 graad in het zuidwesten tot al -4 graden lokaal in het oosten. Later in de avond en komende nacht vriest het overal licht en lokaal matig met minima tot -7 graden. Veel wegen zullen minder koud zijn dan de luchttemperatuur, waardoor gladheid veelal beperkt blijft tot wegen die wel flink kunnen afkoelen. Dit geldt vooral voor bruggen en viaducten. 

Lees alles over gladheid.

Hinderlijke en mooie mist

Ook kan vannacht op meerdere plaatsen dichte mist ontstaan. Met minder dan 200 meter zicht is mist hinderlijk voor het verkeer en regionaal kan het ochtendverkeer hier flinke hinder van ondervinden.

mist, rijp
mist, rijp

Foto: Piet Grim

Lees hier wanneer je welke mistlampen aan mag doen.

Dinsdag overdag kan het op sommige plekken lang duren voordat de grijzigheid verdwijnt. In hardnekkige mist kan de temperatuur onder het vriespunt blijven, waardoor het een zogenaamde ‘ijsdag’ wordt. Wel geeft mist in combinatie een mooie wereld met wit berijpte velden. Met zonneschijn wordt het dinsdagmiddag ongeveer 2 graden.

Ook in de nacht naar woensdag vriest het licht tot matig en kan het op sommige lokale wegen glad worden. Ook kan de nacht en het eerste deel van woensdagochtend mistig verlopen.

Hoe de rest van de week verloopt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Hanneke van Doornik

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven