Weeronline
Weeronline
  Warmste dag van het jaar tot nu toe

  Het is de warmste dag van het jaar tot nu toe

  Aangemaakt: 02 jun 2020, 18:42 uur

  In De Bilt steeg de temperatuur vandaag naar 27,5 graden. Daarmee is het de warmste dag van het jaar tot nu toe. Tot dusver was 21 mei, Hemelvaartsdag, met 26,7 graden de warmste dag van 2020. De zomerse warmte zal ons de komende dagen verlaten. Donderdag wordt het fris met slechts 14 tot 17 graden. Vrijdag en in het weekend is met 13 tot 15 graden zelfs sprake van koud zomerweer!

  In het zuidoosten en oosten was het vandaag nog warmer met temperaturen van 28 à 29 graden. Lokaal werd het bijna 30 graden. Met 29,7 graden in Eindhoven kwam het net niet tot de eerste lokale tropische dag van 2020. Vorig jaar werd het op 2 juni wel voor het eerst in het jaar tropisch warm.

  Maximumtemperatuur 2 juni 2020

  Maximumtemperatuur 2 juni 2020

  In het westen en zuidwesten is het door wind van zee al flink afgekoeld. Aan de kust was het eind van de middag nog 18-20 graden en op de Noordzeestranden werd het pal langs de waterkant slechts een graad of 16 Eerder vanmiddag was het ook op de stranden warm met 22-25 graden. De koeler lucht breidt komende uren langzaam oost- en zuidoostwaarts uit over het land.

  Foto: ANP

  Zomerdip op komst: vrijdag 10-15 graden kouder dan vandaag

  Na een vliegende start van de meteorologische zomer volgt een zomerdip. Morgen vormt een overgangsdag. De bewolking neemt toe en in het zuidoosten ontstaat misschien een regen- of onweersbui. Een westen- tot noordwestenwind voert minder warme lucht aan. Het wordt maximaal 18 graden aan de kust en op de Wadden. Landinwaarts in de kustprovincies wordt het 20 graden. In het midden, oosten, zuiden en zuidoosten warmt het op naar 22-24 graden. Langs de oostgrens wordt het nog 25 à 26 graden.

  Donderdag overheerst de bewolking, trekken buien over het land en blaast een stevige noordwestenwind koele lucht over ons land. Het wordt fris met 14 à 15 graden in het noorden en westen en 16 à 17 graden in het binnenland.

  Vrijdag en in het weekend is het ronduit koud zomerweer met maxima van 13 graden aan zee en 15 graden landinwaarts. Er is kans op enkele regenzones en buien. Hoewel de droogte er niet mee verholpen wordt, zullen de boeren blij zijn met de regen die komt. Ook zal minder vocht verdampen door de lage temperaturen en bewolking. Kortom: er volgt verlichting in de huidige droogte-situatie en dat is goed nieuws voor de gortdroge natuur!

  Liefhebbers van zon en warmte komen later in deze junimaand waarschijnlijk nog genoeg aan hun trekken. Meer daarover lees je in onze maandverwachting voor juni.

  Hoofdfoto: ANP

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Jaco van Wezel