Na woensdag slaat het weerbeeld om

04 juni 2020, 07:48

weerfoto020620JB-1280x600
weerfoto020620JB-1280x600
weerfoto020620JB-1280x600

Het weer gaat deze week veranderen. Vandaag is het nog zomers met veel zon en temperaturen van 21 tot lokaal 30 graden. Ook morgen is het nog warm met 18-26 graden, maar later stijgt in het oosten en zuidoosten de kans op een regen- of onweersbui. Vanaf donderdag is het koel en wisselvallig zomerweer. Dagelijks is kans op buien en hoewel soms flink wat regen kan vallen, wordt de grote droogte niet aangepakt.

Het weerbeeld ziet er vanaf donderdag heel anders uit. De bewolking overheerst en er valt af en toe regen. Donderdag valt het met de hoeveelheid regen nog wel mee, maar vrijdag kan er lokaal flink wat regen vallen en ook in het weekend komt het regelmatig tot buien. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de boeren en de naar water snakkende natuur. De droogte wordt er echter niet mee aangepakt, want daarvoor hebben we feitelijk een ‘Europese moesson’ nodig en dat wordt niet verwacht.

Wel wordt de droogte wat verlicht en vrijdag kan in het noorden 10-15 millimeter vallen. Ook in het weekend komt het regelmatig tot verfrissende regenbuien en aan het eind van het weekend kan er zomaar 30 millimeter in de regenmeters zitten. Dat is ongeveer net zoveel als wat er sinds half maart is gevallen.

Schaapscheerderskou

De temperatuur is een stuk lager dan vandaag en morgen en komt donderdag uit op 14-17 graden. Vrijdag tot en met zondag wordt het niet warmer dan 13 tot 15 graden. Na het weekend is het eerst nog koel en wisselvallig, maar later in de week wordt het weer warmer. Normaal is het begin juni 18-21 graden.

Een wat koelere periode in de maand juni wordt ook wel schaapscheerderskou genoemd. Schaapscheerderskou is een relatief koude periode die vaak voorkomt in de periode 5- 20 juni. De naam is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen werden geschoren. Bij schaapscheerderskou staat er een noorden- tot noordwestenwind, is er veel bewolking en zijn de temperaturen laag door relatief koud zeewater.

Lees verder onder de foto.

weerfotodroogtejuniJB
weerfotodroogtejuniJB

Foto: Jolanda Bakker

Eerst nog zonnig en zomers

Deze dinsdag is nog ronduit zomers. De zon schijnt de hele dag volop en er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. De temperatuur stijgt naar 21-22 graden in het westen van Zeeland en naar 23 tot 25 graden elders in het westen. In de rest van het land wordt het zomers warm met maxima van 26 tot 29 graden. In het oosten van Brabant en in het noorden van Limburg kan het lokaal 30 graden worden. In het westen en zuidwesten steekt vanmiddag een verkoelende wind van zee op en aan het eind van de middag is het op de stranden 18-20 graden.

Woensdag schijnt de zon nog geregeld door de aanwezige sluierwolken. In het oosten en zuidoosten komen stapelwolken tot ontwikkeling en in de middag stijgt de kans op een regen- of onweersbui. Ook elders is een lokale (onweers)bui niet helemaal uitgesloten. De temperatuur stijgt naar 18 tot 26 graden met de hoogste waarden langs de oostgrens.

De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jolanda Bakker

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black