Weeronline
Weeronline
  Dit wordt het weer in juni

  Maandverwachting: met dit weer begint de zomer in juni!

  Aangemaakt: 02 jun 2020, 09:14 uur

  Na een ongekend zonnige en droge lente staat de zomer voor de deur. In juni blijft drukte vermijden het devies, maar wordt het bezoeken van een terrasje weer mogelijk. Ook kunnen we op rustige momenten weer de natuur in trekken, een dagje naar het strand gaan of een pretpark bezoeken. In dit artikel lees je of het daar in juni vaak goed weer voor is.

  Korte broek, t-shirt, zonnebril en zonnebrandcrème zijn jouw basisbenodigheden voor de komende junimaand. De wind waait meestal uit het oosten en dat levert heerlijk zomerweer op met maxima van 20-25 graden en veel zonneschijn. Goede zonwering in jouw huis is wanneer je thuiswerkt een must. In juni staat de zon het hoogst en warmt je huis overdag sterk op!

  Er zijn ook dagen waarop de wind uit het noordwesten tot noordoosten waait en frissere lucht aanvoert. In het Waddengebied wordt het dan soms niet warmer dan 15 graden en is kans op wolkenvelden en een klein beetje regen. In de rest van het land wordt het ook in zo’n situatie al snel nog 18-23 graden met een mix van stapelwolken, zon en een enkele bui. Het echte zomerse gevoel valt op zulke momenten even weg, maar dit zijn prima dagen om in de tuin te werken en bijvoorbeeld de heg te snoeien.

  Snel heet weer door droge bodem in juni

  Wanneer de wind meer de zuidoosthoek opzoekt wordt het op grote schaal zomers warm met maxima van 25 graden of meer en in het binnenland zijn tropische dagen met maxima van 30 graden of meer mogelijk. Een zwembroek kan in deze junimaand dus ook goed van pas komen! Pas wel op dat je niet in de buurt van bomen vol met eikenprocessierupsen gaat liggen, want dan kom je met jeuk thuis.

  Droogte in juni

  Foto: Erwin Lankheet

  De hitte kan snel de kop opsteken, doordat de bodem erg droog is. Wanneer de bodem nat is wordt veel energie van de zon gebruikt voor het verdampen van vocht. Dat is nu niet het geval en dus wordt de energie van zon vrijwel geheel omgezet in warmte. Een regionale hittegolf in juni is dan ook goed mogelijk.

  Door de droogte koelt het ’s avonds en ’s nachts ook gemakkelijker af. Droge lucht houdt warmte namelijk minder goed vast dan vochtige lucht. Hierdoor liggen de nachttemperaturen in juni vaak nog op een prettig niveau van 10-14 graden. Een mooie kans om jouw thuiswerkplek en je slaapkamer te laten afkoelen.

  Noodweer in Nederland

  Foto: ANP

  Hitte-onweer verhelpt droogte niet

  Soms monden de warme junidagen uit in een hitte-onweer. Vooral in het zuidoosten en oosten van het land kan zo nu en dan lokaal zwaar onweer losbarsten. Dit kunnen felle buien zijn met hagel en veel regen in korte tijd. Een plensbui is verfrissend, maar de droogte wordt er niet mee verholpen. De kurkdroge bodem slaat tijdens een plensbui dicht en het regenwater stroomt direct de sloot of het riool in.

  Normaal valt in juni gemiddeld over het land zo’n 68 mm. Nu moeten we het naar verwachting doen met zo’n 40 mm. Daarbij kunnen wel grote lokale verschillen optreden. Dus wees niet verrast als het bij jou toevallig wel een keer veel regent. Nadat het gras in mei al op veel plaatsen verdroogde, kunnen in deze maand ook dieper wortelende planten en bomen in de problemen komen. Hierdoor kunnen de eerste bladeren dit jaar al in juni van de bomen vallen.

  De detailverwachting voor de eerste dagen van juni lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Hoofdfoto: ANP

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Jaco van Wezel