Experts: weer een droge lente wordt desastreus voor Po-regio

19 februari 2023, 10:38

Droogte
Lage rivierstand Po. Foto: ANP/EPA/ANDREA FASANI

Het waterpeil in delen van Italië is na een droge winter dusdanig laag dat er problemen dreigen voor onder meer de landbouw. Ook de toegang tot drinkwater loopt gevaar als het komend voorjaar niet significant gaat regenen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van een analyse van de Italiaanse onderzoeksraad CNR.

Volgens het CNR nam de hoeveelheid neerslag vorig jaar in het noorden van Italië met 40 procent af. Ook dit jaar is het vooralsnog angstvallig droog. Zo staat het peil van de rivier de Po in de omgeving van Pavia 3 meter onder het normale niveau. "Er is niets veranderd sinds 2022, er is nog steeds een neerslagtekort", verzucht klimatoloog Luca Mercalli. "Laten we de lente afwachten, dat is meestal de natste periode voor de Po-vallei."

Volgens Mercalli bestaat er "een goede kans" dat regenval in de maanden april en mei het tekort kan compenseren. "Dat is onze laatste hoop. Als er voor het tweede jaar op rij geen significante regenval is in de lente, dan zou dat voor het eerst in de geschiedenis zijn."

Andere problemen

Het gebrek aan neerslag heeft ook invloed op de landbouw, de opwekking van energie en de toegang tot drinkwater. Een derde van de landbouwproductie zou verloren raken tenzij een nieuwe periode van lange en intense droogte wordt voorkomen, waarschuwt de grootste boerenbeweging van Italië.

Ook de opwekking van energie door middel van waterkracht komt in gevaar bij een tekort aan neerslag. "Zonder water kan je geen energie opwekken, dus dat wordt een ander probleem", zegt Alessandro Bratti van het Italiaanse Instituut voor Milieubescherming en -onderzoek. "De situatie is erg kritiek omdat het niet gesneeuwd of geregend heeft en de verwachting is dat dit zo blijft."

Als het waterpeil van de Po zo laag blijft, kan het bovendien gebeuren dat water uit de zee landinwaarts stroomt en in de bodem zakt. Dit zilte grondwater zorgt er dan voor dat het niet meer gebruikt kan worden om landbouwgrond mee te irrigeren. Daarnaast kan het ook een probleem veroorzaken voor drinkwater, omdat er dan ontziltingsinstallaties gebruikt moeten worden om het zoute water te filteren.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven