Zo onstuimig begint de astronomische winter

19 december 2023, 07:30

Tijd en seizoenen
Onstuimig weer in Katwijk aan Zee. Foto: Gieny Westra

Vrijdag 22 december om 4:28 uur start de astronomische winter. Van echt winterweer is geen sprake, maar de temperatuur gaat dan wel een stuk omlaag en mogelijk komt het tot winterse buien. Daarnaast speelt de wind een belangrijke rol. Hoe onstuimig het wordt lees je hier.

Vrijdag begint de astronomische winter. Om 4:28 uur staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Met ruim 7,5 uur daglicht beleven we de kortste dag van het jaar en vanaf volgende week worden de dagen weer langer. De astronomische winter duurt tot 20 maart.

Tijdens de laatste dagen van het jaar komt de zon pas rond 8:45 uur op. De combinatie van veel bewolking en weinig daglicht maken deze dagen dan ook de donkere dagen voor kerst. Naast veel bewolking trekken geregeld gebieden met buien over. Het is wisselvallig en zacht met circa 10 graden, maar tijdens de start van de astronomische winter gaat de temperatuur een stuk omlaag en gaat het harder waaien.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.
Tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor Midden-Nederland. In het noorden duren de dagen in het winterhalfjaar korter en in het zomerhalfjaar langer.

Kans op storm tijdens start astronomische winter

Donderdagavond en tijdens de nacht naar vrijdag (start van de astronomische winter) is het wisselvallig met buien en komt in het westen en noordwesten een stormachtige wind te staan met kans op zeer zware windstoten. Mogelijk komt het zelfs tot storm. Er is sprake van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid op tenminste één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9.

Lees ook: de definities van storm en zware windstoten.

In de loop van de avond en tijdens de nachtelijke uren komen we tevens in koudere lucht terecht, waardoor een bui een winters karakter kan krijgen.

Veel wind. Foto: Willem van Nunen
Veel wind. Foto: Willem van Nunen

Veel wind en winterse buien

Vrijdag verloopt guur met (winterse) buien en veel wind, vooral in de kustgebieden. Aan zee is kans op (zeer) zware windstoten. Met maxima van 6 tot 8 graden is het een stuk kouder dan voorgaande dagen. Ondanks dat het een stuk kouder wordt is van echt winterweer geen sprake. Na vrijdag waait het nog stevig. Het blijft wisselvallig met geregeld neerslaggebieden of buien die overtrekken. De verwachting in temperatuur wordt onzekerder en ook het tijdstip en de koers van de neerslag is nog onzeker.

Met het meest uitgebreide weerbericht van Nederland blijf je dagelijks op de hoogte van de weerdetails in jouw regio.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven