Kans op witte kerst groter dan normaal en dit is waarom

19 december 2021, 07:48

Witte kerst in het bos. Foto: AdobeStock / Tatiana

‘Dreaming of a white Christmas’, het mag dit jaar! De kans op een witte kerst is namelijk groter dan andere jaren. Waarom dat zo is en hoezeer je mag hopen op sneeuw met kerst lees je in dit artikel.

Wat is er nou mooier dan een witte kerst: thuis lekker warmpjes bij de kerstboom, terwijl je buiten tegen een prachtig besneeuwd landschap aankijkt. De laatste officiële witte kerst in Midden-Nederland is alweer 11 jaar geleden, dus het wordt wel weer tijd, vind je niet? Dit jaar mag je zeker hoop houden op een witte kerst, want met 15% is de kans op een sneeuwdek deze kerstdagen dubbel zo groot als normaal.

Lees ook: Dit is het beste weer voor een witte kerst

Dat de kans op een witte kerst dit jaar groter is, komt doordat ons land op de grens van koude lucht vanaf de Noordpool en zachte lucht uit Zuid-Europa komt te liggen. Dat maakt de weersverwachting wel heel onzeker, want een verschuiving van die grens van 100 kilometer kan al een verschil maken van 10 graden en regen, of 0 graden en sneeuwval. Het blijft dus met spanning afwachten tot de kerstdagen welk scenario uitkomt. Vorig jaar was het al veel eerder duidelijk dat het een groene kerst zou worden. De zachte zuidwestenwind zat toen stevig in het zadel, maar deze december is die zuidwester lang niet zo dominant.

Lees ook: Wat is de koudste en meest witte kerst

Hou ons nieuwsblog in de gaten, want dan weet jij als eerste of we dit jaar een witte kerst krijgen. Ook in ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland geven we je meerdere keren per dag een verse update over de kansen op winterweer.

Lees verder onder de foto

Kerstboom met sneeuw op takken en blauwe kerstbal
Kerstboom met sneeuw op takken en blauwe kerstbal

Foto: Tiny Post

Winters en kans op sneeuw in aanloop naar kerst

Of we nou een witte kerst krijgen of niet, in aanloop naar kerst kun je al wat winterlucht opsnuiven. Zo beloven dinsdag en woensdag koude dagen te worden. Daarbij kan het regionaal de hele dag mistig zijn en in die gebieden komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit. Autoruiten krabben, maar ook genieten van een prachtig berijpt landschap zit er dus zeker in komende week! Vanaf donderdag neemt ook nog eens de kans op neerslag toe, dus misschien zien we vóór kerst al wat sneeuw.

Hoofdfoto: AdobeStock / Tatiana

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black