Dit wordt het weer komend festivalweekend

18 juli 2023, 18:00

Festivals
Festival camping zonsondergang. Foto: AdobeStock / janifest

Komend weekend staan weer veel festivals op het programma en dat gaat gepaard met heel normaal Hollands zomerweer. Hierbij behoren helaas ook enkele buien. Op welk festival de poncho het vaakst nodig is lees je in dit artikel.

Zomerse tot tropische hitte staat in ieder geval niet op het programma. Dat is voor sommige misschien een tegenvaller, maar met 30 graden in een tentje op de Zwarte Cross is ook geen pretje. De temperaturen zijn daarentegen juist vrij aangenaam. Wat mogelijk wel een spelbreker kan zijn is de regen die op het programma staat.

Eerste dagen Zwarte Cross overwegend droog

Zwarte Cross is met ruim 200.000 bezoekers jaarlijks een van de grootste muziekfestivals van Nederland. Donderdag is de openingsdag en dan staat eigenlijk zeer aangenaam festivalweer op het programma. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon en de kans op een bui is heel klein. Ook vrijdag is dit het weerbeeld waar de festivalgangers op kunnen rekenen, al is de kans op een enkele bui dan wel iets groter.

De temperatuur stijgt op beide dagen naar 22 of 23 graden. Zeker omdat er weinig wind staat voelt het dan alsnog vrij warm aan. Al met al heerlijk festivalweer op de eerste twee dagen van de Zwarte Cross.

Lees ook: dit moet je meenemen naar een festival

In het weekend kans op regen

Komend weekend staat een iets wisselvalliger weerbeeld op het programma. Zaterdag vallen verspreid over het land enkele buien. Waar de meeste buien vallen is nog vrij onzeker, maar dat de poncho op sommige festivals nodig gaat zijn is vrij aannemelijk.

In de loop van het weekend trekt een actief regengebied richting ons land waardoor de zondag mogelijk flink nat verloopt. Vooral de festivals in de noordelijke helft van het land moeten rekening houden met van tijd tot tijd regen. Ook festivalgangers op de Zwarte Cross moeten rekening houden met af en toe wat regen op de laatste festivaldag. In de zuidelijke helft van het land is het vaker droog en schijnt de zon mogelijk af en toe. Houd onze regenradar in de gaten om te kijken wanneer jij de poncho aan moet.

De temperaturen variëren in het weekend van een graad of 20 in het noordwesten van het land tot 23-25 graden landinwaarts.

Enkele buien bij Tomorrowland

Bij onze zuiderburen staat komend weekend één van de grootste dance-festivals van de wereld op het programma. Ook hier kunnen ze aanvankelijk rekenen op aangenaam festivalweer. Vrijdag blijft het overwegend droog met veel ruimte voor de zon. De temperatuur loopt hierbij op naar een graad of 22.

In het weekend is het iets wisselvalliger met zowel op zaterdag als zondag kans op enkele buien. Warmere lucht probeert hierbij terrein te winnen en dit zorgt ervoor dat het zondag zomers warm kan worden met een graad of 25. Kletsnat wordt het zeker niet en er zullen genoeg droge momenten zijn waarbij de zon schijnt.

Insmeren!

Pas overigens ook goed op voor de sterke zon, want met zonkracht 6 of 7 kan je binnen 10 tot 25 minuten verbranden als de zon ongehinderd schijnt. Ondanks dat het niet heel warm is kun je dus zeer snel verbranden. Zoek dus af en toe de schaduw op en luister naar muziek in een festivaltent.

Lees ook: dit is de kracht van de zon

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven