Extreme hitte in Italië, Griekenland en Turkije

18 juni 2024, 15:20

Hitte
Verkoeling zoeken aan de kust in Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / TravelBook

Griekenland heeft nog altijd te maken met extreme hitte en deze hitte bereikt nu ook Italië. Plaatselijk kan het al 40 graden of meer worden en dat is voor in juni extreem. Normaal zien we dit soort uitschieters pas in de tweede helft van de zomer. Verkoeling is te vinden aan de kust, met minder hoge temperaturen en zeewater van 23 à 24 graden. Vanaf het weekend wordt het iets minder heet.

Vorige week begon de hittegolf al in Griekenland en Turkije al, waarna het in het weekend tijdelijk wat minder warm werd. Maar de tropische warmte is nooit helemaal verdwenen en deze week is het op grote schaal 30-35 graden. De zon schijn daarbij uitbundig. Ook op Kreta en de eilanden in de Egeïsche Zee wordt het dagelijks 30-35 graden. En landinwaarts op het vasteland komen de maxima zelfs uit op 35-40 graden! Ook in Turkse badplaatsen aan de Egeïsche Zee, zoals Bodrum en Izmir is het met 36-38 graden zeer heet.

Vanaf het weekend komen de temperaturen op het vasteland wat minder hoog uit. Zo wordt het in Athene vanaf zondag een graad of 33. Dat is nog altijd erg warm in de volle zon, maar minder extreem. Normaal wordt het in juni in Athene 30 graden.

Midden- en Zuid-Italië ook bloedheet

De extreme hitte heeft zich vanuit Zuidoost-Europa uitgebreid tot over Italië. Het wordt daar op grote schaal 30-35 graden en in het midden en zuiden nu ook een aantal dagen op rij 35-40 graden. Zo wordt het in Rome donderdag ook 38 graden. Plaatselijk kan de temperatuur zelfs nog hoger oplopen tot 42 graden. Dit zijn veel hogere temperaturen dan normaal in juni.

Ook landinwaarts op de eilanden Sicilië en Sardinië wordt het bloedheet met temperaturen die kunnen oplopen tot tegen 40 graden. Normaal is het op Sicilië in juni een graad of 26. Vanaf het weekend wordt het wat minder heet in Zuid-Italië met 30-33 graden.

In het noorden van Italië en in Kroatië is het ook zeer warm voor aan het begin van de zomer. Het wordt dagelijks zo’n 30-35 graden met veel ruimte voor de zon. Hierdoor lijkt het alsof de hoogzomer al begonnen is. In de Italiaanse Alpen ontstaan dagelijks wel enkele felle regen- en onweersbuien.

Verkoeling te vinden aan zee

In het zuiden en zuidoosten van Europa is het ideaal weer dus om verkoeling te zoeken op de stranden. Daar waait vaak een wind vanaf het water. De Middellandse Zee, de Adriatische Zee en de Egeïsche Zee hebben nu een temperatuur van 23 à 24 graden en daarmee is de wind vanaf zee in deze tijd van het jaar echt nog verfrissend. Hierdoor blijft de temperatuur op de stranden vaak steken bij een graad of 30 en dat is toch een stuk aangenamer dan de lokale 40-ers in het binnenland. En neem je een duik in zee, dan brengt dat natuurlijk nog meer verkoeling.

Aangenamere temperaturen zijn ook te vinden aan de Spaanse costa’s en de Balearen. Daar wordt het 25-30 graden en dat is een stuk beter uit te houden.

Hoge zonkracht

Let op de zeer hoge zonkracht als je op vakantie bent aan de Middellandse Zee. Met deze hitte zul je niet snel in de volle zon gaan zitten, maar ook in de schaduw kun je in deze tijd van het jaar verbranden. Er wordt zonkracht 8-10 verwacht en dat betekent dat je huid in de tweede helft van de ochtend en in de eerste helft van de middag in minder dan 10 minuten tijd kan verbranden. In de schaduw duurt dit iets langer, maar kun je alsnog binnen een uur verbranden. Smeer je dus in met een hoge factor zonnebrandcrème. Ook eerder op de ochtend en later op de middag en aan het begin van de avond kun je nog verbranden.

Lees ook: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven