Regelmatig neerslag in de Alpen

17 november 2022, 12:20

De bergen bij Saas Fee op donderdag 17 november. Beeld: Feratel

Komende tijd is het wisselvallig in grote delen van Europa, ook in de Alpen. De hoogte waarop neerslag in de vorm van sneeuw valt schommelt daarbij flink. Hoge delen kunnen in ieder geval rekenen op een flink pak. Dit geldt zeker voor skigebieden van Frankrijk en Italië.

Er valt komende dagen regelmatig neerslag in het alpengebied. Hierbij schommelt de sneeuwgrens veelal tussen 1500 en 2000 meter. In de Franse Alpen en het westen van Zwitserland valt meer dan in de oostelijke helft van de Alpen. In het weekend daalt deze grens naar waarden tussen 1100 en 1500 meter, maar valt er wel tot zondagavond minder.

Lees meer over de start van het wintersportseizoen.

Veel neerslag, sneeuwhoogte onzeker

Zondagavond en in de nacht naar maandag volgt een nieuwe portie neerslag. Eerst zal dit boven zo’n 1200 meter sneeuw zijn, maar de sneeuwgrens zal langzaam stijgen.

Later op maandag en op dinsdag kan in de zuidelijk Alpen, vooral in Italië, zeer veel neerslag vallen. En mogelijk daalt daarbij de sneeuwhoogte weer. In een, voor wintersporters die hier binnenkort heen gaan, gunstig scenario valt boven 1000 meter op grote schaal een pak sneeuw. Lokaal kan zelfs meer dan een halve meter binnen 24 uur vallen.

Lees ook: Wat is de beste periode om op skivakantie te gaan

Op 17 november 2022 waren de pistes nog groen in Winterberg, maar de sneeuwkanonnen staan klaar. Beeld: Feratel
Op 17 november 2022 waren de pistes nog groen in Winterberg, maar de sneeuwkanonnen staan klaar. Beeld: Feratel

Sneeuw in Winterberg

Dit weekend valt ook wat sneeuw in het Sauerland. Op de toppen van de Kahler Asten en de Langenberg kan een sneeuwdek van zo’n 10 centimeter ontstaan. Of het genoeg is voor geheel witte pistes valt nog te bezien. Wel zijn de temperaturen tot en met begin volgende week laag genoeg voor het maken van kunstsneeuw. Waarschijnlijk gaan de skigebieden rond Winterberg daar wel vol voor.

Al het nieuws over wintersport lees je hier.

Blijf op de hoogte en mis niks

Ga je binnenkort op wintersport en wil je helemaal niets missen? Meld je dan aan voor sneeuwseintje. Je krijgt dan een seintje in de vorm van een mailtje als er meer dan 5 centimeter verse sneeuw op je locatie wordt verwacht. Ook kan je je gelijk aanmelden voor de wintersportnieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black