Live-blog: sneeuw trekt over het land met gladheid en later ook ijzel

16 januari 2021, 15:12

0bf7b08e-live-blog-sneeuwval-e1610719089593

Een sneeuwgebied trekt vanuit het zuidwesten over het land. Op grote schaal zal 1-3 cm sneeuw vallen en regionaal kunnen we 3-5 cm sneeuw verwachten of zelfs nog niets meer. In dit live-blog houden we je op de hoogte van de snelheid waarmee de sneeuw over het land trekt, hoeveel sneeuw er al is gevallen en hoe het zit met de gladheid. Behalve gladheid door sneeuwval en bevriezing is er namelijk ook kans op ijzel. Als er langere tijd ijzel kan voorkomen wordt het mogelijk code oranje.

14:00 uur: De temperatuur daalt in gebieden met sneeuw

7f322b0b-temp1400uur

In het zuidwesten vriest het op veel plaatsen nu licht

13:30 uur: De eerste beelden uit Vlissingen

b793bd46-weerfotovlissingen

Foto: Anne-Marie van Iersel

12:35 uur Radarbeeld fout?

We krijgen meerdere opmerkingen dat de radarbeelden niet zouden kloppen. Bij veel mensen is het namelijk nog droog, terwijl ze op beeld wel al onder de neerslag liggen. De eerste 20-30 kilometer van de neerslag op het radarbeeld bereikt de grond namelijk niet. Daar blijft het dus nog even droog, terwijl het wel zou “moeten” sneeuwen. Het radarsignaal ligt vlakbij Zeeland namelijk op 1 tot 1,5 kilometer hoogte: zo hoog valt inderdaad sneeuw, maar die vlokken verdampen voordat het de grond bereikt. Niet getreurd: het gaat uiteindelijk sneeuwen als de neerslag wat verder trekt!

12:00 uur Sneeuwval begonnen!

In Zeeland is de sneeuwval begonnen. Vanuit Cadzand komen meldingen van de eerste vlokken. De komende uren zal de sneeuwval in Zeeland toenemen en het duurt waarschijnlijk niet lang voordat het landschap wit wordt. Later in de middag zal ook in de westelijke provincies en in West-Brabant de eerste vlokken naar beneden dwarrelen. Komende nacht blijft de kans op gladheid groot en kan ook verraderlijke gladheid door ijzel voorkomen. Meer details staan in de sneeuwverwachting van vanochtend, maar de laatste updates over sneeuw en gladheid worden aan dit live-blog toegevoegd.

Aan het eind van de dag kan op grote schaal sneeuw liggen. Door het opwarmende klimaat worden dagen zoals deze steeds zeldzamer. Lees hoe sterk het aantal sneeuwdagen is afgenomen.

b09bc21c-sneeuwverwachting-16-1

Hoofdfoto: Jan Boneschansker

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook