Zoveel sneeuw kunnen we vandaag en morgen verwachten

17 januari 2021, 08:33

31304847-zoveel-sneeuw-komt-er-1280x600

De eerste sneeuw valt vandaag aan het begin van de middag in Zeeland. Daarna wordt het wit in de westelijke provincies en later vanmiddag en vanavond verplaatst het sneeuwgebied naar het oosten. Op veel plaatsen valt 1-3 cm, maar in het zuiden, oosten en noordoosten kan 3-5 cm sneeuw vallen. De sneeuw zal gladheid veroorzaken, maar zondag is in de nacht en ochtend ook kans op ijzel. Zondag zal de sneeuw in het westen verdwijnen, maar in het oosten en vooral het noordoosten kan het de hele dag wit blijven.

Een gebied met sneeuw is onderweg naar ons land en zal later vandaag op veel plaatsen zorgen voor een witte wereld. De eerste sneeuwvlokken worden vanmiddag aan het begin van de middag verwacht in Zeeland. De temperatuur ligt dan op een enkele graad, maar zodra het sneeuwt koelt het af tot rond of net onder het vriespunt. Zaterdagmiddag kan in Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland een sneeuwdekje van 2-3 cm ontstaan. In de rest van de Randstad, Noord-Holland en het westen van Brabant dwarrelend dan de eerste vlokken.

Rond het avonduur is in de westelijke helft van het land genoeg sneeuw gevallen om het landschap op veel plaatsen wit te kleuren. In de avond breidt de sneeuwval naar het oosten uit. In het westen kan het nog licht sneeuwen, maar daarna wordt het droog. Op veel plaatsen ligt dan een laagje sneeuw van 1-3 cm. In Zeeland heeft het dan wat langer en harder gesneeuwd en daar kan makkelijk 3-5 cm liggen. Ook in Brabant en Limburg is kans op een witte deken dan 3-5 cm. Lokaal kan ook iets meer vallen.

In het uiterste oosten en noordoosten valt de meeste sneeuw in de tweede helft van de avond en begin van de nacht en ook daar is kans op 3-5 cm sneeuw.

b09bc21c-sneeuwverwachting-16-1

Gladheid door ijzel

In de nacht neemt de neerslag af en zijn er droge perioden. Later in de nacht trekt opnieuw een neerslagzone over het land. Omdat de lucht dan zachter is zal het af en toe (mot)regenen. In de oostelijke helft kan dit leiden tot verraderlijke gladheid door ijzel. Het uiterste oosten en noordoosten maken in de tweede helft van de nacht kans op sneeuw en daarna ook op ijzel. Mogelijk hebben het oosten en noordoosten nog de hele zondagochtend te maken met overlast door gladheid.

Witte wereld van korte duur

In het westen zal niet lang van de sneeuw genoten kunnen worden. In de nacht naar zondag stijgt de temperatuur naar 2-4 graden en daarbij kan ook wat (mot)regen vallen. Zodra het zondag licht wordt zal nog op verschillende plaatsen wat sneeuw liggen, maar de sneeuw is wel nat en smelt geleidelijk. In de oostelijke helft houdt het sneeuwdekje langer stand bij temperaturen rond of net boven het vriespunt, al wordt de kwaliteit langzaam wat minder. In het uiterste noordoosten blijft het de hele ochtend vriezen en wordt het in de middag 1 à 2 graden. Hierdoor kan nog de hele dag genoten worden van een witte wereld.

Lees meer over het winterse weer in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Ben Saanen

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook