Zomervakantie weerbericht: eindelijk zomers weer op komst?

14 juli 2021, 08:00

Zeilbootjes op het water op een mooie zomerdag. Foto: Joop van Duivendijk.

Regio Noord beet het spits af en vanaf vrijdag sluiten ook de scholen in het midden van het land hun deuren voor de zomervakantie. Kan jij al genieten van een welverdiende vakantie of moet je nog eventjes wachten? Een lang weekend of extra dagje vrij kan ook al een vakantiegevoel geven, zeker als het lekker weer is. In dit artikel vertellen we jou welk weer je de komende tijd kan verwachten.

Het weerbeeld staat vandaag en morgen nog in het teken van grote verschillen binnen het land en regionaal vallen buitenactiviteiten soms letterlijk in het water. Vooral in het zuidoosten is het namelijk ronduit buiig en kan het soms met bakken tegelijk uit de lucht komen. Plaatselijk kan daardoor ook wateroverlast ontstaan. Slecht nieuws dus als jij nu al op de camping staat met je tent, camper of caravan.

In het westen en noordwesten is het vaker droog en breekt de zon geregeld door. Vakantiegangers aan het strand hebben geluk, maar er staat wel een stevige noordwestenwind. De temperatuur stijgt naar 18 graden in het zuidwesten tot 25 graden in Groningen, wanneer de zon daar even doorbreekt. Door de hoge luchtvochtigheid is het benauwd en klam.

Weersomslag voor het weekend

Vrijdag vormt de overgang naar een ander weertype. Aan het begin van de dag heeft vooral het oosten nog met regen te maken, maar geleidelijk wordt het droger. In het westen kan al geregeld genoten worden van de zonnestralen en daar blijft het grotendeels droog. Let vooral aan het begin van de middag wel op de kracht van de zon. In juli wordt bij zonnig weer zonkracht 6 of 7 behaald en een onbeschermde huid kan binnen een half uur verbranden.

Voorkom dat je zo rood als een kreeft wordt met onze tien tips om niet te verbranden.

Recreatieplas, zwemmen, zomervakantie
Recreatieplas, zwemmen, zomervakantie

Zoek de schaduw op of neem een duik in het water om af te koelen. Foto: Willy Steenkamp

Zaterdag begint officieel de vakantie voor alle scholen in het midden van het land. Een betere start kun je bijna niet wensen. Het regenachtige weer van eerder deze week maakt namelijk plaats voor de zon. Aan zee wordt het een graad of 20 en dieper landinwaarts stijgt het kwik richting een zomerse 25 graden. Zondag draait de wind richting het oosten en daarmee wordt niet alleen warmere maar ook drogere lucht aangevoerd. Het is daardoor minder benauwd. Met 22 tot 27 graden en flink wat zonneschijn is het ideaal om een verfrissende duik te nemen in het zwembad. Hier hebben wij de leukste buitenzwembaden van Nederland voor jou op een rijtje gezet.

Lees hier meer over leuke activiteiten in eigen land tijdens de zomervakantie.

Zomers weer zet door tijdens vakantie

Na het weekend blijven we zeer waarschijnlijk te maken houden met droog en zonnig weer. Maar of het zomers warm blijft is nog onzeker. Nederland bevindt zich namelijk op de grens van koele en warme lucht. Als we aan de koele kant terechtkomen levert dat maxima tussen 18 en 23 graden op, maar wanneer de zomerse warmte ons vanuit het zuiden weet te bereiken kan het 25-30 graden worden.

Tijd voor de barbecue of een dagje strand? Goed nieuws dus als je in eigen land op vakantie bent. Pak voor de zekerheid wel een paraplu in, want later in de week neemt de kans op buien geleidelijk weer toe.

Hoofdfoto: Joop van Duivendijk

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven