Regionale hittegolf alweer voorbij

13 juli 2023, 16:30

Hitte
Koeien zoeken de schaduw op tijdens zomerse warmte. Foto: Jos Hebben

Op een vijftal KNMI-weerstations kwam het afgelopen dagen tot een hittegolf. Gisteren voldeed alleen het Limburgse Ell nog aan de criteria, maar vandaag is het nergens in het land 25 graden of meer geworden en daarmee is de regionale hittegolf na zes dagen voorbij.

De tweede regionale hittegolf van 2023 begon vrijdag 7 juli en duurde tot en met gisteren. Vandaag werd het nergens meer zomers warm met temperaturen van 25 graden meer. De hoogste waarde werd gemeten in Nieuw-Beerta. Het werd er maximaal 23,8 graden.

De afgelopen dagen werd op de KNMI meetpunten Ell, Arcen, Volkel, Eindhoven en Maastricht aan de criteria van een hittegolf voldaan. Het werd op tenminste vijf dagen 25 graden en meer en op drie dagen daarvan werd het 30 graden en meer. Ell had op 11 juli om 13:20 uur de primeur voor deze tweede regionale hittegolf. Daarna volgde dinsdag de overige stations. Woensdag was het alleen in Ell nog zomers warm met 25,6 graden.

Lees ook: wat is een hittegolf

Regionaal afgerond 35 graden

Zaterdag 8 juli werd het in Gilze-Rijen, Volkel, Arcen en Ell 34,4 graden en in Eindhoven 34,6 graden. Een dag later werd het in Arcen 34,8 graden en dat was de hoogste temperatuur van het jaar tot dusver.

Tot een officiële hittegolf is het dit jaar nog niet gekomen. Net als in juni werd ook in deze periode niet aan de criteria voldaan. In De Bilt kwam het alleen op zaterdag 8 juli tot een tropische dag met 30 graden en meer.

Of het de komende dagen weer warmer wordt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven