Recordreeks zomerse septemberdagen in De Bilt voorbij

12 september 2023, 16:26

Het weer slaat om. Foto: Ton Wesselius

In De Bilt werd het vandaag maximaal 24,3 graden. Daarmee is de recordreeks zomerse septemberdagen voorbij. Van 4 tot en met 11 september werd het (acht dagen op rij) 25 graden of meer. Op 8 en 10 september kwam het zelfs tot zeldzame tropische septemberdagen met 30,0 en 31,1 graden. Mogelijk noteren we deze maand ook een record voor het totale aantal zomerse septemberdagen.

Voor dit jaar was 2005 recordhouder met 7 aaneengesloten zomerse dagen, van 4 tot en met 10 september. In 1959 kwam het van 7 t/m 12 september tot een reeks van zes zomerse dagen. De andere reeksen van vijf of meer dagen zijn allemaal genoteerd in de 21e eeuw; 2005, 2006, 2022 en dus 2023.

Evenaring voor totale aantal zomerse septemberdagen

Hoewel er dus al een recordreeks zomerse septemberdagen is genoteerd, staat het totale aantal zomerse septemberdagen tot nu toe nog op een evenaring. In 1999 en 2006 kwam het tot acht dagen met 25 graden en meer in De Bilt. Deze waren toen niet aaneengesloten. Dit jaar staat de teller tot dusver ook op acht zomerse dagen, maar mogelijk loopt dit aantal later in de maand nog op. Komend weekend komen we alweer in de buurt van zomerse temperaturen. 2023 kan dus ook nog absoluut recordhouder worden van het hoogste aantal zomerse septemberdagen.

Een gemiddelde septembermaand telt in totaal in De Bilt slechts twee zomerse dagen. Het record staat op acht zomerse septemberdagen, genoteerd in 1999, 2006 en dit jaar.

Vijf datum-warmterecords genoteerd

Op maar liefst vijf van de acht zomerse dagen liep de temperatuur in De Bilt op naar recordwaarden. Zowel op 6, 7, 8, 9 als 10 september werd het datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt gebroken. Het warmst was het op zondag 10 september met 31,1 graden. In totaal telt dit jaar nu zeven warmterecords, want ook op 1 januari en op 8 juli kwam het tot een officieel datum-warmterecord. Alleen op 6 augustus kwam het tot een kouderecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt.

Warmterecords komen tegenwoordig veel vaker voor dan kouderecords. Gemiddeld telt een jaar acht keer meer warmterecords dan kouderecords. Een datum-warmterecord is op zichzelf niet toe te schrijven aan de klimaatverandering, de verhouding één op acht echter wel. Mocht er geen opwarming zijn, dan zou het aantal warmte- en kouderecords per jaar ongeveer gelijk zijn.

Website van het jaar promo 2023

Buien verdrijven zomerse warmte

Vanmiddag en vanavond hebben we te maken met buien die de zomerse warmte verdrijven. Dit gaat lokaal gepaard met wateroverlast doordat ruim een halve maandsom in korte tijd valt. Vooral in Zuid-Limburg is wateroverlast ontstaan.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black