Wederom een warmte-record: warmste 10 september ooit gemeten

10 september 2023, 21:01

Het regent warmterecords deze week. Foto: Peter van der Schoot

Wederom is er sprake van een datum-warmterecord. Om 13:00 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 28,5 graden en daarmee is het officieel de warmste 10 september sinds de metingen begin vorige eeuw begonnen. Uiteindelijk werd het zelfs 31,1 graden en beleefden we opnieuw een zeldzame tropische septemberdag. Het vorige record voor deze datum werd in 1959 genoteerd. Toen steeg het kwik in De Bilt naar 28,4 graden.

Het is al sinds begin vorige week bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Het ene na het andere record sneuvelt en ook vandaag is het wederom recordwarm. Ook het landelijke record is vandaag namelijk gebroken. In Eindhoven en Ell (Midden-Limburg) werd het 32,2 graden. Daarmee is het oude record, dat stond op 30,3 graden in Maastricht in 1919, ook ruimschoots gebroken.

Warmste 10 september ooit gemeten

Lees ook: Zo bijzonder is 30 graden in september

Evenaring recordreeks zomerse dagen

In De Bilt is de temperatuur sinds maandag 4 september dagelijks gestegen naar 25 graden en meer. Tot en met vandaag is sprake van zeven opeenvolgende zomerse dagen. Dat is een evenaring van het record. Ook van 4 tot en met 10 september 2005 kwam het op zeven achtereenvolgende dagen tot 25 graden en meer. Het record wordt de komende dagen aangescherpt, want ook maandag en wellicht dinsdag stijgt de temperatuur in De Bilt naar 25 graden en meer.

Mogelijk maandag nog een warmterecord

De komende dagen zet de temperatuur een langzame daling in. Het blijft echter zeer warm voor de tijd van het jaar, maar de kans op een warmterecord neemt af. Maandag komt De Bilt mogelijk nog wel in de buurt van het record voor 11 september: 29,3 graden gemeten in 2012. De dagen daarna daalt de temperatuur flink en gaan we richting de normaal met maxima die halverwege de week uitkomen rond een graad of 21.

Alle details over het weer de komende tijd vind je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Website van het jaar promo 2023

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black