Warmste 9 september ooit gemeten

09 september 2023, 15:50

De temperaturen gaan als een raket omhoog. Foto: Willy Bonnink-Naves

Ook vandaag is er weer sprake van een datum-warmterecord. Om 15:50 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 28,4 graden en daarmee is het officieel de warmste 9 september sinds de metingen begin vorige eeuw begonnen. Uiteindelijk werd het 29,5 graden. Het vorige record voor deze datum werd in 2012 genoteerd. Toen steeg het kwik in De Bilt naar 28,1 graden.

Het landelijke record voor vandaag stond op 31,8 graden en werd gemeten in Gemert in 1928. Dit record is niet gebroken. Het warmst werd het in het Zeeuwse Westdorpe met 31,0 graden.

Warmste 9 september ooit gemeten

Vierde datum-warmterecord van deze week

Het is het vierde datum-warmterecord van deze week voor De Bilt op rij. Daarmee is het duidelijk dat we in een bijzonder warme periode zitten voor de tijd van het jaar. Voor deze week kwam het slechts twee keer dit jaar tot een datum-warmterecord. Eerder kwam het op 1 januari en op 8 juli tot een officieel datum-warmterecord. Inmiddels zitten we dit jaar nu dus op zes warmterecords.

Warmterecords komen tegenwoordig veel vaker voor dan kouderecords. Gemiddeld telt een jaar acht keer meer warmterecords dan kouderecords. Een datum-warmterecord zoals vandaag is op zichzelf niet toe te schrijven aan de klimaatverandering, de verhouding één op acht echter wel. Mocht er geen opwarming zijn, dan zou het aantal warmte- en kouderecords per jaar ongeveer gelijk zijn.

Na het weekend minder warm

Morgen is de kans op warmte-records wederom zeer groot. Ook maandag is het nog behoorlijk warm, maar de dagen daarna daalt de temperatuur flink en gaan we richting de normaal met maxima die later in de week uitkomen rond 20 graden.  Lees ook: zo bijzonder is 30 graden in september

Website van het jaar promo 2023

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black