Nederland beleeft officiële zomerstorm

22 november 2020, 15:18

Impact-van-zomerstorm-25-juli-2015--1280x600

In IJmuiden waaide het tussen 16:00 en 17:00 uur gemiddeld met windkracht 9. Daarmee beleefde Nederland vandaag officieel een zomerstorm. De officiële storm hield uiteindelijk aan tot 18:00 uur, maar ook vanavond is het nog lang onstuimig. De wind heeft impact op bomen die vol in het blad staan, campings en buitenevenementen. De zwaarste windstoot werd gemeten in IJmuiden met 104 km/uur. De storm van vandaag is de elfde officiële zomerstorm van deze eeuw.

De vorige officiële zomerstorm vond plaats op 6 juni 2017. Daarvoor was op 25 juli 2015 sprake van een bijzonder zware zomerstorm. Het was de zwaarste julistorm ooit. Nooit eerder stormde het zo hard in de normaal gesproken warmste periode van het jaar. De zomerstorm van 2015 was pas de derde zware zomerstorm uit de geschiedenis. Alleen op 27 augustus 1912 en op 12 augustus 1914 kwam het ook tot een zware zomerstorm.

Op Texel, Vlieland en op de Houtribdijk (dijk Enkhuizen-Lelystad) werd tijdelijk ook stormkracht gemeten, maar kwam het niet tot een uurgemiddelde storm. Begin van de avond wordt op het IJsselmeer, in Noord-Holland en in het Waddengebied nog altijd zo nu en dan stormkracht 9 Bft. gemeten. Van een uurgemiddelde windkracht 9 is vanaf 18 uur op geen enkele weerstation meer sprake.

Geen herfstachtig weerbeeld tijdens officiële zomerstorm

Ondanks de zomerstorm deed het weer vandaag niet herfstachtig aan. Het was uitzonderlijk zacht voor een situatie met zoveel wind. De maximumtemperatuur bedroeg 21 graden op de Wadden tot lokaal 26 in het zuidoosten. Daar kwam bij dat er vandaag veel ruimte voor de zon was en er slechts enkele buien over het land trokken.

In het binnenland waaide het minder hard dan in de kustgebieden. Toch kwamen ook daar forse windstoten voor tot circa 75 km/uur, die hinderlijk waren voor buitenactiviteiten en kampeerders.

Tijdens officiële zomerstorm is dak van stadion AZ deels ingestort

Een stuk van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar, het AFAS Stadion, is zaterdagmiddag ingestort. Er is niemand gewond geraakt. Volgens de Veiligheidsregio NHN is de harde wind de oorzaak. Het stuk dak, van ongeveer 20 meter breed, is op de tribune terecht gekomen. Op het dak van het stadion liggen 1725 zonnepanelen. Of dit op de een of andere manier heeft bijgedragen aan het instorten van het dak wordt onderzocht.

Een woordvoerder van AZ zegt dat de club blij is dat er geen gewonden zijn gevallen en dat er niemand aanwezig was in het stadion toen het gebeurde. De club was daar op dat moment niet aan het trainen. Vanwege de wind werd elders binnen getraind. (ANP)

Foto: ANP

Omvallende boom wordt man fataal en surfer vermist

Vandaag hadden ook de treinen last van de harde wind en werd op de stranden de rode vlag gehesen. Een stuk van de boulevard in Scheveningen werd afgesloten, omdat los bouwmateriaal een risico vormde. Aan het begin van de dag waren twee mensen gewond geraakt, doordat er hekken waren omgevallen door de sterke wind. (ANP)

Het ANP meldt vanavond dat voor de kust van het Zuid-Hollandse Ouddorp een surfer vermist wordt. Er wordt met boten en een helikopter naar hem gezocht. Verder zijn op verschillende plaatsen bomen omgewaaid of grote takken van bomen afgebroken. In Linschoten werd een vallende boom een 58-jarige man uit Lopik fataal.

Vanavond en morgen gestaag afnemende wind

Het blijft vanavond nog lang onstuimig. De piekperiode duurt nog tot circa 20 uur en daarna zal de wind langzaam in kracht afnemen. Op de Wadden kan het nog tot aan het einde van de avond stormachtig waaien en met kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Aan de westkust is tweede helft van de avond nog kans op windstoten van 75 km/uur. In het binnenland waait aan het begin van de nacht slechts een matige zuidwestenwind.

Vannacht neemt de wind nog iets verder af in kracht. Hoewel het in het noordwestelijk kustgebied onstuimig blijft worden geen zware windstoten van 75 km/uur of meer verwacht. Zondag staat in het teken van een verdere gestage windafname. Daarbij zijn er morgen zonnige perioden, maar ook wolken en een lokale bui. Meer daarover in ons weerbericht.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook