Weeronline
Weeronline

  Officiële zomerstorm trok over het land

  Aangemaakt: 07 jun 2017, 14:31 uur

  In IJmuiden, op Vlieland en op de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) werd gisteren een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Daarmee beleven we een officiële zomerstorm. In IJmuiden stormde het ’s middags vanaf 15:00 uur tot 18:00 uur aan een stuk. De weerstations Vlissingen en Hoek van Holland noteerden geen officiële storm, maar wel tijdelijk stormkracht (9 Bft.). Ook vandaag was het nog erg onstuimig met een stormachtige wind aan zee.

  De zwaarste windstoten werden gemeten in Hoek van Holland en IJmuiden met op beide stations 109 km/uur. Aan zee kwam het op grote schaal tot windstoten rond 100 km/uur en in de kustprovincies traden windstoten op van 80-100 km/uur. Landinwaarts werden tijdens buien lokale uitschieters van 75-77 km/uur genoteerd.

  Regen verlicht droogte in de natuur – plaatselijk halve maandsom regen

  Buien hebben gisteren en vandaag op grote schaal 10-20 mm regen achter gelaten. Op verschillende plaatsen in het midden van het land viel zelfs 30 mm regen. In Gorinchem en Herwijnen is tot dusver met 32 mm het meeste gemeten. Ter vergelijk: normaal valt in heel juni gemiddeld over het land 66 mm. Er is dus gisteren en vandaag een halve maandsom regen gevallen.

  Niet overal heeft de natuur overigens zoveel regenwater ontvangen. In Limburg en in het uiterste oosten van Noord-Brabant viel tot dusver slechts een paar mm regen en daar lijkt vanmiddag niet veel meer bij te komen. De meeste regen valt vanmiddag nog in het oosten en noordoosten van het land.

  Neerslagmeting van 5 juni 10:00 uur lokale tijd tot 6 juni 10:00 uur lokale tijd

  Neerslagmeting van 6 juni 10:00 uur lokale tijd tot 7 juni 10:00 uur lokale tijd

  Meer stevige buien op komst

  Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend valt opnieuw een significante hoeveelheid neerslag. Er passeert dan een actief neerslaggebied vanuit het westen met kans op onweer. Op grote schaal valt dan 10-20 mm. Lokaal kan zelfs 30 mm vallen. De neerslag is hard nodig voor de droge natuur. Volgende week breekt weer een lange droge periode aan, waarbij weer veel bodemvocht zal verdampen en het neerslagtekort weer flink zal oplopen.

  Neerslagtekort grafiek 7 juni. Bron: KNMI

  Live-blog over de storm

  14:08 We sluiten het live-blog af, aangezien de wind duidelijk over zijn hoogtepunt heen is. Voor de kustgebieden geldt voor de komende uren nog wel een waarschuwing voor zware windstoten.

  13:04 Langzaam maar zeker worden de wind en de windstoten iets minder zwaar. Hou vlak aan zee nog wel rekening met zware windstoten. Vanavond verdwijnen de rukwinden als laatste in het noorden.

  11:48 De opbouw van het Oerol festival op Terschelling heeft last van de stormachtige condities.

  10:00 Fikse buien trekken over het land. Een natte en onstuimige ochtend. De meeste droge perioden komen voor in het zuiden.

  8:56 In Herwijnen (Betuwe) viel de afgelopen 24 uur 27 mm regen. Ter vergelijk normaal valt in heel juni gemiddeld over het land 66 mm.

  7:31 Goed nieuws voor de natuur. Op grote schaal is sinds gisteren 10-15 mm neerslag gevallen. Doordat het om buien ging zijn er wel regionale verschillen. Enkele plekken kregen tot dusver slechts een paar mm, terwijl andere plaatsen circa 25 mm regen kregen. Vandaag blijft het buiig.

  7:23 Wind en buien veroorzaken opnieuw problemen voor het verkeer. De dijk Enkhuizen-Lelystad blijft nog tot begin van de middag dicht meldt omroep Flevoland. Op de Afsluitdijk is slechts één rijstrook geopend, omdat een instabiele stijger dreigt om te vallen, zo melden ANP en nu.nl.

  Actuele windkrachtkaart KNMI

  6:25 Felle buien, met lokaal een klap onweer trekken van west naar oost over het land.

  5:59 In IJmuiden is rond middernacht, tijdens de passage van een felle bui, nog een windstoot gemeten van 109 km/uur. Daarna lagen de sterkste windstoten (aan de kust) rond 90 km/uur.

  22:12 Woensdagochtend vroeg hervatten we dit live-blog met meldingen over de storm.

  21:46 We gaan nu een iets rustigere fase in, maar in de loop van de nacht en morgenochtend wordt het opnieuw erg onstuimig. Een nieuw gebied met buien trekt dan vanuit het noordwesten het land in. Aan zee zijn windstoten mogelijk van 75-90 km/uur. Het zwaartepunt komt uit boven de Wadden en daar kan het tijdelijk stormen, met windkracht 9.

  Morgenochtend trekken de buien het binnenland in en wordt het ook daar weer winderig en nat. De ochtendspits kan daardoor flink drukker worden dan normaal. In de middag neemt de wind aan de westkust af en in de avond verdwijnen ook op de Wadden de stormachtige wind en de zware windstoten.

  20:45 Inmiddels zwakt de wind ook in het noordwesten iets af. In Den Helder staat een krachtige wind (6 Bft.). Op de westelijke Waddeneilanden staat nog windkracht 8 met op Vlieland om 20:30 uur een windstoot van 90 km/uur.

  20:15 Om 18:50 uur een windstoot van 109 km/uur in Hoek van Holland! Daarmee is het de zwaarste windstoot tot nu toe vandaag. De wind haalde uit tijdens een felle bui, zoals op meer plekken vandaag is gebeurd. Ook dook de temperatuur in een klap van 14 naar 10 graden.

  18:31 Storm komt nu ook aan op de Wadden; windkracht 9 op Vlieland tussen 18:00 uur en 18:10 uur. Aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland neemt de wind tijdelijk iets af tot hard (7 Bft.), maar zodra ze vannacht draait van zuidwest naar west(zuidwest) zal de stormachtige wind (8 Bft.) daar weer terugkeren.

  18:15 De buien die nu vanuit het zuidwesten over het land trekken brengen goed wat neerslag. De natuur kan het goed gebruiken. Komende dagen volgen meer buien. Zie: weerbericht Nederland.

  Neerslagsommen op amateurstations van www.hetweeractueel.nl

  17:29 Nieuwe hoogste windstoot van de dag: 104 km/uur in IJmuiden. Als sinds 15:00 uur vanmiddag stormt het hier met continu 9 Bft.

  17:21 In verschillende plaatsen worden vanavond de avondvierdaagsen gelopen. Onder andere in een deel van Amsterdam, in Lelystad, Nijmegen en Den Bosch. Tijdens buien moet ook in het binnenland rekening gehouden worden met forse windstoten tot circa 75 km/uur. Een klap onweer en hagel behoren ook tot de mogelijkheden.

  17:06Omroep Flevoland meldt dat de dijk Enkhuizen-Lelystad vanwege de harde wind is afgesloten voor het verkeer. Er staat daar nu een windkracht 9, stormkracht!

  17:00 Ook in het noorden waait het inmiddels hard, met de eerste stormschade meldingen. Vanavond, vannacht en morgen blijft het in de kustgebieden continu hard tot stormachtig waaien (7-8 Bft) en wordt soms storm (9 Bft) gemeten. Tweede helft van de woensdagmiddag neemt de wind in het westen geleidelijk al iets af. Op de Wadden gebeurt dat pas in de avond en kan het ook morgenmiddag mogelijk nog enige tijd stormen.

  16:30 Het treinverkeer is op verschillende plaatsen flink ontregeld door de zomerstorm.

  16:00 Van 15:00 tot 16:00 uur werd in IJmuiden gemiddeld windkracht 9 gemeten. Daarmee is nu officieel sprake van een zomerstorm. De zwaarste windstoot werd tot dusver gemeten in Hoek van Holland met 101 km/uur. De laatste zomerstorm vond plaats op 25 juli 2015. Dit was zelfs de zwaarste julistorm ooit gemeten. In juni kwam het in 2004 op de 23e voor het laatst tot een zomerstorm.

  15:37 Felle buien vanmiddag ook in grote delen van Frankrijk. Het regengebied op de Noordzee ‘draait komende uren in’ en zal vooral in het westen en noorden van Nederland flink wat regen achterlaten.

  15:24 De eerste zeer zware windstoot komt op naam van Hoek van Holland met 101 km/uur.

  Windstotenkaart KNMI

  14:55 De eerste stormschade wordt zichtbaar. Enkele bomen hebben de zware windstoten niet overleefd.

  13:20 Voor het eerst tijdelijke storm (windkracht 9) in IJmuiden met een zware windstoot van 94 km/uur. Van een officiële zomerstorm is nog geen sprake. Dan moet het gemiddeld over een heel uur stormen met windkracht 9.

  Windkaart KNMI om 13:20 uur

  12:50 Komende uren neemt de wind flink toe langs de kust. Zwaarste windstoot tot dusver: 93 km/uur.

  11:50 In Vlissingen waait het inmiddels stormachtig, windkracht 8 met een windstoot van 88 km/uur.

  10:40 Vlissingen noteert de eerste zware windstoot: 79 km/uur.

  9:40 Hoewel het ook vanochtend al flink waait worden zware windstoten van meer dan 75 km/uur op grote schaal pas vanaf het middaguur verwacht. Regen veroorzaakte vanochtend al wel een zware ochtendspits.

  Neerslagradar Weeronline

  9:31 Als het tot een uurgemiddelde windkracht 9 komt is sprake van een officiële zomerstorm. Het zou de zevende van deze eeuw zijn. De zware zomerstorm van 25 juli 2015 was de laatste. Vanaf vanmiddag tot en met morgenmiddag waait het aan zee hard tot stormachtig (7-8 Bft.) uit het zuidwesten tot westen, maar tijdelijk kan het dus stormen. Op de Wadden verdwijnt de stormachtige wind pas in de loop van de woensdagavond.

  9:30 Vanwege de verwachte zware tot zeer zware windstoten starten we een live-blog. Vooral de impact op het verkeer vraagt aandacht. Doordat de wind uit het westen tot zuidwesten waait is het voor het wegverkeer extra oppassen op bruggen en dammen in Zeeland. Ook op de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) kunnen windstoten zeer hinderlijk zijn voor het verkeer. We raden af om vandaag en morgen met aanhanger, caravan of lege vrachtwagen over deze dijk te rijden. De wind staat hier dwars op de weg en heeft vrij spel heeft boven het water van het Markermeer en IJsselmeer. Ook is het vooral in de kustgebieden oppassen voor afbrekende takken, wegwaaiende dakpannen en zelfs het omwaaien van een boom is niet onmogelijk. Door de droge bodem staan bomen minder stevig geworteld dan gewoonlijk. Ook staan de bomen vol in het blad en vangen ze veel wind. De hele stormverwachting lees je hier.

  Dan maken we het binnen maar gezellig! Gelukkig profiteer je nu van extra korting bij LOBERON met deze kortingscode!

  Door: Jaco van Wezel