Weerbericht Nederland

Grijs en onstuimig

Zeist (weeronline.nl), 22 december 2014 - Laatste update: 13:54

De winter is vandaag officieel begonnen, maar aan het weer is dat niet af te zien. Het is aanhoudend onstuimig en herfstachtig. Met de kerstdagen wordt het geleidelijk rustiger, maar ook kouder. Tweede Kerstdag blijft het daarbij op veel plaatsen droog. De verwachting voor het weekend na kerst is zeer onzeker.

Vanmiddag blijft het grijs en valt zo nu en dan wat motregen. Er staat een stevige zuidwestenwind. Boven land is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6 en aan zee en op het IJsselmeer is de wind hard tot soms stormachtig, windkracht 7-8. In de noordwestelijke helft van het land is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur, in het binnenland tot 75 km/uur. 

Het is zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 11 tot 13 graden. Het dagrecord voor de maximumtemperatuur op 22 december in De Bilt staat op 13,2 graden en stamt uit 1991. Dit record zou vandaag dus kunnen sneuvelen!

Vanavond en vannacht neemt de wind iets in kracht af. Een smalle kuststrook houdt nog zware windstoten. Aan het weerbeeld verandert weinig. Het koelt nauwelijks af: minima van 9 tot 12 graden.

Morgen bevinden we ons nog steeds in zachte lucht. Het wordt opnieuw maximaal 11 tot 13 graden. Het waait opnieuw fors uit het westen tot zuidwesten. In het Waddengebied is nog kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Ook morgen is het grijs met hier en daar wat regen of motregen.

Woensdag trekt vanuit het noordwesten een koufront over het land. Hierdoor zijn er perioden met regen, maar ’s middags breekt in een groot deel van het land de zon door. De temperatuur daalt van 10 graden in de ochtend naar 7 of 8 in de middag.

Kerstavond is het op veel plaatsen droog, maar in het zuidoosten kan eerst nog regen vallen en in het noordwestelijk kustgebied is kans op een enkele bui. Bij een matige tot krachtige westelijke wind daalt de temperatuur naar een graad of 6.

Gedurende de kerstnacht trekt de wind verder aan en neemt de kans op buien toe. In het noorden kunnen ze gepaard gaan met onweer en hagel. De minima komen uit rond 4 graden.

Donderdag, Eerste Kerstdag, trekken vanuit het noordwesten enkele buien over het land. Bij de buien is kans op een klap onweer en hagel. De wind neemt geleidelijk af in kracht en draait van west naar noordwest. De maxima komen uit rond 7 graden in het oosten en rond 9 aan zee.

Tweede Kerstdag begint koud met in het binnenland op verschillende plaatsen lichte vorst. Op een enkele lokale bui in de kustgebieden na blijft het droog en zijn er zonnige perioden. Het wordt circa 5 graden.

De verwachting voor de dagen na kerst is zeer onzeker. Een depressie brengt ons in het weekend onstuimig weer en er zijn stormkansen, maar of het daarbij koud of warm wordt is niet duidelijk. In het koude scenario is ook kans op winterse neerslag.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg weeronline.nl dan op twitter en op facebook of google-plus.


Jaco van Wezel Jaco van Wezel Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.