Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 19 december 2014

Terwijl het noorden van Europa gebukt gaat onder de harde wind en de buienactiviteit klagen de Alpenbewoners over te droog weer. De komende dagen wordt het tijdelijk op grote delen van het continent relatief zacht en wisselvallig. Volgende week zorgt een hogedrukgebied juist voor rustig en droog weer.

West-Europa

België
Tot de kerstdagen hebben we met herfstachtig weer te maken en temperaturen (ver) boven normaal. De wind trekt af en toe stevig aan. Tijdens de kerstdagen zakt de temperatuur en neemt de kans op (smeltende) sneeuw toe.

Frankrijk
Een hogedrukgebied zorgt in de loop van het weekend voor rustig weer. Neerslag zien we dan alleen langs de noordgrens met België, bewolking is wijder verspreid. Vooral de zuidelijke landshelft kan op flink wat zon rekenen. In het weekend gaat de temperatuur wel een flinke stap terug.

Groot Brittannië
Depressies veroorzaken de komende dagen veel wind in Groot-Brittannië. Verder zijn er vrij veel wolkenvelden en passeren zo nu en dan neerslagstoringen het land. De temperaturen liggen wel vrij hoog voor de tijd van het jaar. In het weekend wordt het kouder, maar blijft het flink waaien. De Schotse Hooglanden kunnen dan sneeuw verwachten.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is over het algemeen rustig weer in de omgeving van Griekenland. Hogedrukinvloed prevaleert waardoor storingen slechts af en toe het land weten te bereiken. Wolkenvelden kunnen van tijd tot tijd hardnekkig zijn, maar over het algemeen domineert de zon het weerbeeld. Temperaturen zijn vrij normaal voor de tijd van het jaar, op Kreta kan het mogelijk net 20 graden worden.

Italië
Het is over het algemeen rustig weer in de omgeving van Italië. Hogedrukinvloed prevaleert waardoor storingen slechts af en toe het land weten te bereiken. Wolkenvelden kunnen van tijd tot tijd hardnekkig zijn, maar over het algemeen domineert de zon het weerbeeld. Temperaturen zijn vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Portugal
Voor Portugal ziet de verwachting er prima uit. Het hogedrukgebied nabij de Azoren zorgt voor rustig weer in het land. Met voldoende instraling van de zon kan het kwik net de 20 graden aantikken.

Spanje
Voor Spanje ziet de verwachting er prima uit. Het hogedrukgebied nabij de Azoren zorgt voor rustig weer in het land. Alleen in het noorden is er kans op bewolkt weer en een lokale bui. Met voldoende instraling van de zon kan het kwik in het zuiden net de 20 graden aantikken. Ook op de Balearen en de Canarische Eilanden is het over het algemeen prima toeven.

Turkije
Tot zondag is het prima weer in Turkije. De zon wint het in veel gevallen van de buien en de temperatuur ligt op een normaal niveau. Op zondag trekken buien vanuit het noordwesten het land binnen. De buien zijn de voorbode van duidelijk koudere lucht. Maandag valt er in het binnenland sneeuw.

Centraal Europa

Duitsland
Er stroomt de komende dagen tijdelijk zachte lucht het land in. De hogere temperaturen gaan gepaard met veel bewolking en perioden met regen. In het weekend wordt het kouder en daalt de vorstgrens weer van 2500 naar 750meter. De middelgebergten kunnen dan weer wat sneeuw verwachten. Volgende week wordt echter opnieuw zachte lucht verwacht en smelt de sneeuw weer weg.

Oostenrijk
Zeer regelmatig trekken neerslagstoringen over het land. En met een vorstgrens die de komende dagen stijgt tot circa 3000 meter, valt er water en geen sneeuw. Mogelijk kunnen de Alpen in het weekend een vers laagje sneeuw ontvangen, volgende week zorgt een hogedrukgebied voor droog weer en wordt het ook zachter.

Zwitserland
Geregeld trekken frontale storingen over het land. Er valt door de aangevoerde zachte lucht op veel plaatsen regen. In het weekend komt een hogedrukgebied boven Centraal-Europa te liggen, de neerslagkansen nemen af en er wordt zonnig en droog weer verwacht.


Hans Roozen Hans Roozen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.