Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 25 januari 2015

In een groot deel van Europa is het wisselvallig en vaak (licht) winters. In het oostelijk deel van de Middellandse Zee, in de buurt van Griekenland en Turkije, komen vrij stevige buien voor. Het Iberisch Schiereiland heeft overwegend droog weer op het programma staan.

West-Europa

Frankrijk
Op de noordflank van een hogedrukgebied kunnen storingen het Franse land vrij gemakkelijk bereiken. Neerslag vinden we vooral boven het noorden en oosten van het land. In het zuiden is de meeste kans op zon. Temperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noorden, 10 in Brittannië en lokaal 14 in het zuiden.

Groot Brittannië
De Britse Eilanden hebben afwisselend met de invloed van lage- en hogedrukgebieden te maken. Dit resulteert in een wisselvallig weerbeeld met droge en soms zonnige perioden en tijden met bewolking en (winterse) neerslag. Tijdens de droge momenten ligt de temperatuur doorgaans onder het langjarig gemiddelde met in de nachten lichte vorst.

Zuid-Europa

Griekenland
Het zuidoosten van Europa kun je de komende periode beter links laten liggen. Een combinatie van depressies en koude lucht levert een hoge buienconcentratie op. Lokaal is er kans op overstromingen. Boven het vasteland van Griekenland zou af en toe wat winterse neerslag kunnen vallen.

Italië
Italië loopt niet voorop als het om mooi weer gaat, maar het is ook weer niet zo slecht als in het oosten van de Middellandse Zee, rond Griekenland en het westen van Turkije. Buien zien we voornamelijk in het noorden en zuiden van de laars. Ook de eilanden moeten met buien rekening houden. Rome meest droog en vrij zonnig bij maxima van 14 graden.

Portugal
Op het Iberisch Schiereiland is het overwegend droog onder invloed van een hogedrukgebied. Langs de Portugese kust kan lokaal een enkele bui voorkomen, maar over het algemeen is het droog en maakt de zon veel kans om tussen de wolkenvelden door te breken. Op Madeira en de Azoren kan een enkele bui voorkomen, verder wisselend bewolkt.

Spanje
Op het Iberisch Schiereiland is het overwegend droog onder invloed van een hogedrukgebied. In het noorden en noordwesten van Spanje kans op een bui, verder droog en redelijk zonnig weer in Spanje. De Balearen en ook de Canarische Eilanden moeten rekening houden met iets meer buien. Op de Balearen kunnen de buien soms fel uitpakken, doordat koude lucht zich boven het Middellandse Zeegebied ophoudt.

Turkije
Depressies en koude lucht veroorzaken in toenemende mate buiig en vrij koud weer in een groot deel van Turkije. Vooral de west- en zuidkust maken kans op enkele stevige regen- en onweersbuien. In het binnenland, in de bergen, is grote kans op sneeuw. De temperaturen zijn vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Centraal Europa

Duitsland
Na een winters weekend met (veel) sneeuw en gladheid is het in de nieuwe week eveneens een komen en gaan van neerslaggebieden. In de bergen valt geregeld een behoorlijk laagje verse sneeuw, verder valt de neerslag vaak in een nattere variant. Het noordoosten komt er qua neerslaghoeveelheden het beste af en de meeste droge perioden.

Oostenrijk
Dit weekend neemt de kans op wat lichte sneeuw toe. Daarbij ligt de temperaturen in de dalen rond het vriespunt, dus de sneeuw blijft vrijwel overal liggen.Komende week wordt meer sneeuw verwacht. Vooral voor later in de week wordt door de modellen zware sneeuwval berekend. In Sölden ligt op de berg meer dan 2 meter sneeuw, maar in het dal is het met circa 5 centimeter voorlopig nog behelpen.

Zwitserland
Komende tijd blijft het sterk wisselvallig in Zwitserland. Vrijwel dagelijks valt er wat sneeuw. De vorstgrens schommelt meestal tussen 0 en 1000 meter. Dit bekent dat ook in de dalen steeds meer sneeuw komt te liggen, maar soms kan de neerslag daar meer vloeibaar van karakter zijn. De eerste dagen zijn de neerslaghoeveelheden nog vrij beperkt en laat de zon zich regionaal zien.


Christian Wentink Christian Wentink Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.