Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist, 1 augustus 2014

De Alpenregio blijft in grote mate gevoelig voor stevige regen- en onweersbuien, pas in de loop van de nieuwe week lijkt het weer daar wat tot rust te komen. Zonnig zomerweer vinden we op het Iberisch Schiereiland, het zuiden van Italië en in de zuidoosthoek van Europa.

West-Europa

België
Na relatief rustig zomerweer leven in het weekend de buien weer op. De warme lucht in combinatie met lagedrukinvloeden veroorzaken stevige onweersbuien waarbij ook hagel en windstoten kunnen voorkomen. De temperaturen gaan ook in het weekend weer wat omhoog, lokaal richting tropisch.

Frankrijk
Standvastig zomerweer hoeven we in Frankrijk voorlopig niet te verwachten. Het is natuurlijk niet in het hele land buiig, maar op veel plekken moet met buiige neerslag rekening worden gehouden. De Franse Alpen komen als natste uit de bus, minste neerslag wordt in de Vendée verwacht. De temperaturen zijn zomers te noemen en lokaal warmt het op tot tropische waarden.

Groot Brittannië
Een hogedrukgebied heeft plaatsgemaakt voor lage druk en daarmee is de wisselvalligheid flink toegenomen boven de Britse Eilanden. In het hele land kunnen stevige buien vallen, maar het zuidoosten van Engeland komt er het beste vanaf. Ondanks de neerslag blijft het warm met 20 tot 25 graden. Na het weekend even een rustigere periode met meer zon en minder buien, later in de week leven de buien weer op.

Zuid-Europa

Griekenland
Zonliefhebbers zijn in Griekenland op de juiste plaats. De temperaturen liggen tussen 30 graden op de eilanden en 35 graden landinwaarts en daarbij schijnt de zon volop. Boven het vasteland van Griekenland neemt geleidelijk de kans op een stevige onweersbui toe, de vakantieoorden lijken grotendeels buien schot te blijven.

Italië
Het weer in Italië lijkt iets minder buiig te worden, alleen boven het noorden worden ook de komende dagen nog geregeld regen- en onweersbuien verwacht. Over het algemeen geldt: hoe zuidelijker, hoe droger. De temperaturen zijn zomers, 30 graden is eerder regel dan uitzondering.

Portugal
Het Azorenhoog houdt depressies op afstand en het is in Portugal dan ook prima vakantieweer. Veel zon en veelal tropische temperaturen rond 30 graden. Alleen in de (noord)westelijke kustgebieden is het met 25-28 graden iets minder warm en soms een verhoogde buienkans.

Spanje
Een uitloper van het Azorenhoog zorgt voor rustig, zonnig en droog zomerweer met hoge temperaturen. In het binnenland is het wel heel erg warm met temperaturen boven de 35 graden. Langs de Spaanse Costa's is het met 30 tot 34 graden iets aangenamer, maar is een frisse duik zeker geen overbodige luxe. In de noordelijke provincies is er kans op enkele onweersbuien.

Turkije
Voor de zonaanbidders is Turkije een prima vakantiebestemming. Wel een tube zonnebrand meenemen en op het heetst van de dag de zon mijden. Met temperaturen van 33 graden langs de Middellandse Zee tot 37 graden in het binnenland is het erg warm en is het zeker aan te raden verkoeling te zoeken.

Centraal Europa

Duitsland
Na een paar minder buiige dagen met iets lagere temperaturen, keert in het weekend de warme en vochtige lucht weer terug. Ook zware onweersbuien staan dan op het programma. De temperaturen gaan in het weekend weer wat omhoog, lokaal in het oosten richting tropisch.

Oostenrijk
Het is en blijft erg buiig in de Alpenlanden. Al wekenlang komen regelmatig buien voor en ook deze dagen zijn daar geen uitzondering op. Er komen met enige regelmatig stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling en het is bovendien broeierig warm. In de loop van volgende week lijkt de buienkans iets af te nemen.

Zwitserland
Het is en blijft erg buiig in de Alpenlanden. Al wekenlang komen regelmatig buien voor en ook deze dagen zijn daar geen uitzondering op. Er komen met enige regelmatig stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling en het is bovendien broeierig warm. In de loop van volgende week lijkt de buienkans iets af te nemen.


Hans Roozen Hans Roozen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.