Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist, 24 juli 2014

In het westen en midden van het Europese vasteland zijn komende tijd veel regen- en onweersbuien actief. Vooral 's middags en 's avonds leeft de buiigheid vaak flink op. Op de Britse Eilanden valt de buiigheid mee. In Spanje, Portugal en Turkije blijft het voorlopig zelfs vrijwel geheel droog.

West-Europa

België
Het warme en zonnige zomerweer brokkelt geleidelijk af. De kans op lokale buien neemt toe en de temperatuur zal stukje bij beetje inleveren en terugkeren naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Toch zijn er ook nog voldoende fraaie zonnige en droge momenten te verwachten. Op lange termijn ligt enigszins wisselvallig zomerweer met wolken, zon en enkele lokale buien in het verschiet.

Frankrijk
Voorlopig is sprake van enigszins wisselvallig zomerweer. De dag begint vaak met veel zonneschijn, maar in de onstabiele lucht ontstaan overdag stapelwolken en lokale regen- en onweersbuien. De zwaarste buien worden verwacht in de Pyreneeën, het Centraal-Massief en de Alpen. De tropische temperaturen beperken zich geleidelijk tot het zuiden van het land.

Groot Brittannië
De hogedrukinvloeden blijven komende tijd groot, maar toch zijn lokale buien niet helemaal uitgesloten. De zon speelt een hoofdrol, maar stapelwolken groeien regionaal soms uit tot een regen- of onweersbui. In Schotland trekt soms een zwakke storing met wolkenvelden en wat regen over.

Zuid-Europa

Griekenland
Op het Griekse vasteland komt het soms tot een lokale regen- of onweersbui, maar deze kans neemt volgende week duidelijk af. Op de eilanden is vrijwel geen wolkje aan de lucht. Tropische temperaturen van 30 tot 35 graden maken het zomerse plaatsje compleet. Wel waait op veel eilanden vaak een verfrissend windje.

Italië
In Italië verandert de komende tijd weinig. Er is veel zonneschijn in combinatie met zomerse tot tropische temperaturen van 25-32 graden. In de bergen ontstaan vrijwel dagelijks lokale regen- en onweersbuien. De meeste buien komen voor in het noorden van het land. Sardinië en Sicilië houden het waarschijnlijk geheel droog. Dit geldt ook voor het uiterste zuiden van de Italiaanse laars.

Portugal
In Portugal wordt komende week geen neerslag van betekenis verwacht. Wel zijn de eerste dagen, vooral langs de westkust, vrij veel wolkenvelden aanwezig. Volgende week is het in heel het land zonovergoten. Slechts zeer lokaal drijven een paar wolken over. De maxima liggen rond 25 graden in het zuidwesten tot 34 of 35 graden in de oostelijke helft van het land.

Spanje
Komende tijd is het zeer droog in Spanje. Alleen in het noorden komt op sommige dagen wat meer bewolking voor en ontstaan een paar lokale regen- en onweersbuien. In de vakantieoorden blijft het voorlopig zonovergoten. Aan de Costa's is het maxima rond 30 graden en wind van zee goed uit te houden. In het binnenland is het met maximumtemperaturen boven 35 graden zeer heet!

Turkije
Komende tijd valt er nauwelijks neerslag in Turkije. Als er al buien ontstaan is dit boven de bergen in het binnenland. Verder spelen zon en warmte de hoofdrol. In de kustgebieden liggen de middagtemperaturen tussen 29 en 34 graden. In het binnenland is het heet en zijn lokaal temperaturen van 40 graden mogelijk.

Centraal Europa

Duitsland
Komende dagen komt het steeds vaker tot buien. De lucht wordt alsmaar onstabieler, waardoor er gemakkelijk stapelwolken ontstaan. Vooral in de middag en avond kan dit op verschillende plaatsen resulteren in regen- en onweersbuien. Er zijn ook nog fraaie zonnige momenten te verwachten. De temperatuur levert stukje bij beetje in.

Oostenrijk
In Oostenrijk is voorlopig sprake van een buiig weertype. Vanaf het weekend is daarbij ook grote kans op onweer en hagel. Het is daarbij zeer broeierig met maxima van 24-28 graden. In de loop van volgende week neemt de buiigheid geleidelijk af en krijgt de zon meer ruimte in het weerbeeld.

Zwitserland
Komende tijd zijn vooral 's middags en 's avonds veel regen- en onweersbuien actief. Ook is kans op hagel. De combinatie van maxima rond 25 graden en een hoge luchtvochtigheid maakt het behoorlijk benauwd. Vanaf volgende week dinsdag wordt het geleidelijk droger en zonniger.


Jaco van Wezel Jaco van Wezel Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.