Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist, 22 augustus 2014

Een lagedrukgebied boven de Noordzee veroorzaakt wisselvallig weer in de noordelijke helft van Europa met zeer gematigde temperaturen. Geleidelijk stijgt de luchtdruk, maar veel meer dan een tijdelijke weersverbetering zit er niet in. Komende week volgt een nieuwe depressie die hardnekkig de weerkaarten domineert. In het zuiden van Europa is het vrij zonnig en behoorlijk warm.

West-Europa

België
Het wisselvallige weer van de afgelopen tijd raken we maar niet kwijt. Over het algemeen hebben we te maken met wolkenvelden, af en toe zon en regelmatig buien. Tussendoor zijn er ook overwegend droge dagen waarop de zon meer ruimte krijgt. Zondag lijkt zo'n dag te worden. Ook op langere termijn lijkt wordt geen periode met zonnig en warm zomerweer verwacht.

Frankrijk
Vooral over het noorden en noordwesten van het land trekken regelmatig wolkenvelden en kunnen enkele buien ontstaan. In het zuiden en oosten zal het aantal dagen met zon de komende tijd een stuk hoger liggen. Soms trekken velden met (vooral hoge) bewolking over de zuidelijke departementen en is het minder zonnig. In het zuiden is het zomers warm, in het noorden liggen de maxima rond een graad of 20.

Groot Brittannië
Een lagedrukgebied veroorzaakt veel wolkenvelden en regelmatig buien, maar af en toe schijnt ook de zon. Geleidelijk stijgt de luchtdruk waardoor in het tweede helft van het weekend beter weer volgt. De weersverbetering is slechts van tijdelijke aard, want aan het begin van de nieuwe week nadert vanuit het westen een nieuwe depressie die lang blijft hangen.

Zuid-Europa

Griekenland
De komende tijd is het standvastig zomerweer met hoge middagtemperaturen. Op de meeste dagen stijgt de temperatuur in de middag naar 33 tot plaatselijk 38 graden. Aan de kust is het bij een aanlandige wind 26 tot 30 graden.

Italië
In het weekend kunnen in de noordelijke helft van het land enkele buien ontstaan, In het zuiden blijft het droog. Daarna is het over het algemeen zonnig en droog zomerweer. Overdag ontstaan er wel enkele stapelwolken, maar de neerslag blijft zeer beperkt. De middagtemperatuur ligt tussen 26 en 31 graden.

Portugal
De komende tijd is het overwegend droog met vooral over de noordelijke delen van het land wolkenvelden en in het zuiden vooral zon. Soms kunnen er een paar buien over de noordelijke helft trekken.

Spanje
Op veel plaatsen is aan zon geen gebrek. Het uiterste noorden is gevoelig voor wolkenvelden waardoor het minder zonnig is. Ook in het gebied tussen Valencia, Barcelona en Zaragoza kan de zon gehinderd worden door wolkenvelden, maar de kans op buien is erg klein. In grote delen van het land is het tropisch warm. Aan de Atlantische kust liggen de maxima tussen 22 en 26 graden.

Turkije
De verwachting voorziet weinig verandering in het zonnige en warme weer. De maxima liggen op veel plaatsen tussen 31 en 36 graden en op sommige plaatsen kan de temperatuur richting 40 graden stijgen. Aan de noordkust is het op dagen met een aanlandige wind 26 tot 29 graden.

Centraal Europa

Duitsland
Met een westelijke stroming worden wolkenvelden richting Duitsland gestuurd. Daarbij zien we dagelijks een opleving van buien, maar er zijn ook zonnige perioden. De temperatuur is niet zomers te noemen en ligt in de middag veelal tussen 18 en 21 graden. In het zuiden is het lokaal iets warmer.

Oostenrijk
Met koele lucht ten noorden en warme lucht ten zuiden van het land kunnen we in Oostenrijk wolkenvelden en een gematigde temperatuur verwachten. Wisselvallige dagen worden afgewisseld met overwegend droge dagen waarop de zon regelmatig schijnt.

Zwitserland
Het is overwegend rustig weer met wolkenvelden en zonnige perioden. De neerslag blijft beperkt tot een sporadische bui. In de dalen kan de temperatuur naar 23 tot 25 graden stijgen. Na het weekend neemt de neerslagkans geleidelijk toe.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.