Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 20 april 2015

Een krachtig hogedrukgebied in de buurt van de Britse Eilanden zorgt in een groot deel van Europa voor droge en zonnige condities. Het slechte weer vinden we lokaal in het Middellandse Zeegebied. Griekenland, Turkije, Spanje en Portugal moeten in toenemende mate met buien rekening houden.

West-Europa

Frankrijk
Een groot hogedrukgebied zorgt de komende dagen in het hele land voor overwegend droog en zonnig lenteweer. Onder invloed van de zon loopt de temperatuur op tot gemiddeld 20 graden, in het zuiden wordt het 22-24 graden. Corsica kan aan het begin van de week een bui verwachten, daarna overheerst de zon en is het droog. Richting het weekend neemt de kans op wisselvalliger weer toe.

Groot Brittannië
Als je graag naar Groot-Brittannië wil is dit qua weer een prima week. Een nieuw hogedrukgebied heeft zich in de regio genesteld en lijkt er deze week niet meer weg te slaan. Neerslag doemt pas in het weekend op, hooguit valt er een verdwaalde bui in het noorden van Schotland. Rest niet anders dan droog en zonnig weer met zeer aangename temperaturen van 15 tot 19 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
De komende dagen gaan we een paar buien tegemoet zien. Het wisselvallige weer is te wijten aan een depressie in de regio. De temperatuur zal, net als het weer, een stap terug moeten doen. Op de zuidelijke eilanden gaat de temperatuur terug naar een graad of 20. Aan het einde van de week zorgt een hogedrukgebied voor meer rust in de atmosfeer.

Italië
Het buiige weer wordt de komende dagen onderdrukt door invloed van een uitloper van hoge druk. Het weerbeeld knapt dus op en de temperatuur loopt overdag op tot 20-23 graden in een groot deel van het land. Ook op Sicilië en Sardinië is een dergelijke weersontwikkeling te verwachten. Later in de week krijgt het noorden met meer bewolking te maken, het zuiden blijft baden in de zon.

Portugal
De kans op buien neemt de komende dagen geleidelijk toe en daarnaast hebben we ook meer bewolking in de verwachting staan. Vooral de tweede helft van de week kan er lokaal flink wat neerslag vallen en is er weinig ruimte voor de zon. Ondanks de toenemende buiigheid gaat de temperatuur een stuk omhoog door aanvoer van warme lucht uit het zuiden. De Azoren en Madeira kunnen ook buien tegemoet zien.

Spanje
Deze week heeft er weer twee kanten. De week begint droog en vrij zonnig. Een depressie vanuit het zuiden gaat het weerbeeld bepalen later in de week. Deze neemt niet alleen buien, maar ook warmere lucht met zich mee. De temperatuur zal dus geleidelijk iets stijgen. De Canarische Eilanden houden het overwegend droog en vrij zonnig.

Turkije
Turkije moet de komende periode rekening houden met onbestendig weer. De komende dagen lijkt de buienmachine pas echt goed los te komen. In eerste instantie zitten de buien vooral rond de Zwarte Zee, maar geleidelijk breiden ze zich naar het zuiden uit. In het westen wordt het later in de week langzaam beter met meer zon en oplopende temperaturen.

Centraal Europa

Duitsland
Een nieuw hogedrukgebied dient zich aan boven de Britse Eilanden. Het is deze week daarom droog en zonnig lenteweer. De noordelijke wind voert vrij frisse lucht aan waardoor de temperaturen niet al te hoog uitpakken, over het algemeen rond het langjarig gemiddelde. Halverwege de week stijgt de temperatuur licht en richting het weekend neemt de bewolking wat meer toe.

Oostenrijk
Door de invloed van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden belooft het de komende dagen zonnig en droog lenteweer te worden. Af en toe is een storing net krachtig genoeg om nog een paar buien in de regio te brengen, maar geen lange wisselvallige perioden. Pas later in de week en richting het weekeinde komt er meer bewolking en wordt het wisselvalliger.

Zwitserland
Door de invloed van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden belooft het de komende dagen zonnig en droog lenteweer te worden. Buien zien we in deze week af en toe boven het oostelijke deel van de Alpen, maar lijken Zwitserland voorlopig links te laten liggen. Pas later in de week en richting het weekeinde komt er meer bewolking en wordt het wisselvalliger.


Maarten Stam Maarten Stam Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.