Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist, 2 september 2014

Een krachtig hogedrukgebied bepaald voorlopig het weer in het noorden en westen van Europa. Op veel plekken is het zonnig nazomerweer. Actieve buien vinden we vooral op de Balkan en in delen van Italië en het oosten van de Alpen. De hoogste temperaturen vinden we deze week in het zuiden van Spanje.

West-Europa

België
Het is deze week fraai (na)zomerweer met donderdag en vrijdag maxima rond 25 graden. Wel is vrijdag kans op een onweersbui. In het weekend wordt de warme oostelijke stroming ingewisseld voor een minder warme noordelijke aanvoer. Vanuit het noorden trekken regelmatig wolkenvelden over het land en de maxima vallen terug naar waarden rond of iets boven 20 graden. De neerslagkansen zijn dan klein.

Frankrijk
Voorlopig is het zonnig en droog in vrijwel het hele land. Hierbij schijnt de zon uitbundig en wordt het circa 23 graden in het noorden tot 30 graden in het zuiden van het land. Vrijdag en in het weekend kunnen vooral in het noorden en oosten van het land plaatselijk buien tot ontwikkeling komen.

Groot Brittannië
Een hogedrukgebied zorgt voor droog weer met regelmatig zon. Zeker in het zuiden en oosten van Engeland lijkt het donderdag en vrijdag wel zomer met maxima rond 25 graden en veel zonneschijn. Schotland krijgt wat meer wolkenvelden, maar het blijft droog en met 16-20 graden is het zeker niet onaangenaam.

Zuid-Europa

Griekenland
De eerste dagen is het behoorlijk buiig op het vasteland en de eilanden in het westen. Vanaf donderdag beperken de buien zich tot de regio Macedonië en is het in vrijwel alle vakantieoorden droog en zonnig. Hierbij ligt de middagtemperatuur rond 30 graden. Komend weekend winnen de buien mogelijk weer wat terrein.

Italië
Buiig weer en zonnig zomerweer wisselen elkaar deze week af. Sardinië en het noordwesten van het land hebben het vaakst zonnig weer, buien zijn vaak actief in centrale delen van het land zoals Lazio, de Abruzzen en de Marken. De middagtemperatuur komt veelal uit rond 28 graden. In de bergen is het wat minder warm.

Portugal
Het blijft voorlopig droog en overwegend zonnig zomerweer al zijn de plaatsen langs de westkust soms wel gevoelig voor wolkenvelden. Bij veel bewolking wordt het amper 24 graden, met zon in de steden aan de kust van de Algarve wordt het 25-28 graden en in het zonnige binnenland 29-33 graden.

Spanje
Zonnig en warm weer vinden we nog altijd terug in grote delen van Spanje. Vooral in Andalusië is het naast zonnig ook heet met maxima van 35 graden en meer. Aan de Costa's is het met 's middags een graad of 30 ook uitstekend vakantieweer. In het noorden, waar het vaak minder warm is, blijft het ook droog met regelmatig zonneschijn. De maxima liggen hier tussen 22 en 25 graden.

Turkije
Deze week is het noordwesten, dat is Istanboel en omstreken, gevoelig voor een bui. In de badplaatsen die zuidelijker liggen dan Izmir en ook in het Turkse binnenland blijft het zonnig zomerweer. In steden als Bodrum en Marmaris liggen de maxima rond of net boven 30 graden. In Alanya en Antalya wordt het nog een graadje warmer.

Centraal Europa

Duitsland
De komende dagen verdwijnt het wisselvallige weer en komt vanuit het noorden op steeds meer plekken zonnig nazomerweer voor in de plaats. Het zuiden van Beieren houdt tot en met donderdagmiddag kans op buien. De maxima lopen op en liggen eind van de week rond 25 graden.

Oostenrijk
Het is deze week wisselvallig weer, al gaat de neerslag van langdurige regenval wel over in losse buien met tussendoor zon. Ook wordt het warmer met eind van de week maxima rond 25 graden. Komend weekend zou wel weer eens behoorlijk nat kunnen worden.

Zwitserland
Deze week is het in de westelijke helft van het land duidelijk zonniger en droger dan in de oostelijke helft van het land. Eind van de week neemt in de oostelijke delen ook de buienkans toe. Wel wordt het overal geleidelijk warmer. Vrijdag wordt het in Basel, Genève en Chur 25 graden. Komend weekend zou wel weer eens behoorlijk nat kunnen worden.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.