Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 22 oktober 2014

Het zuidwesten van Europa ligt onder de vleugels van een hogedrukgebied. Zomerweer kun je vinden in Portugal en grote delen van Spanje en Frankrijk. Een flinke depressie heeft het Europese vasteland bereikt. In veel landen wordt het wisselvallig en soms ook onstuimig. Stevige regen-, onweers- en in de Alpen zelfs sneeuwbuien doen je beseffen dat de zomer voorbij is.

West-Europa

België
Eerst nog onstuimig herfstweer met kans op zware windstoten. Ten opzichte van wat we gewend zijn, heeft de temperatuur een flinke duikeling genomen. De minimumtemperatuur van afgelopen dagen is nu de maximumtemperatuur. Verder zijn er stevige buien en kan het ook onweren. In de loop van de week wordt het wat rustiger en loopt de temperatuur weer ietsje op.

Frankrijk
In het zuiden is er geen of nauwelijks regen en zien we met grote regelmaat de zon. In het noorden is er meer bewolking en komen enkele buien voor. In de Alpen worden zonnige dagen afgewisseld door enkele buiige dagen met hoog in de bergen sneeuwbuien. De temperatuur ligt eerst tussen 15 graden in het noorden en 25 in het zuiden, maar gedurende de week raakt die enkele graden kwijt.

Groot Brittannië
Geleidelijk zwakt de wind iets af. Stevige regen- en onweersbuien worden afgewisseld door zonnige momenten. De meeste zon is voor Engeland en de minste voor Schotland. De maximumtemperatuur ligt in de buurt van de 15 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Het aangename zonnige weer wordt geleidelijk verdreven door meer wolkenvelden. Later in de week krijgen vooral de eilanden te maken met stevige regen- en onweersbuien. Ook de maximumtemperatuur ligt beduidend lager dan de ruim 20 graden van begin van de week.

Italië
Het is licht wisselvallig. Tussen de wolkenvelden zien we soms de zon, maar een enkele bui komt ook voor. Eind van de week zien we een zonnig noorden en in de zuidelijke helft is er meer bewolking en enkele buien. De temperatuur ligt in eerst instantie tussen 20 graden in het noorden en 26 in het zuiden, maar later in de week ligt de temperatuur in de zuidelijke helft beduidend lager.

Portugal
Het is de komende dagen op en top zomerweer in Portugal. De zon gaat uitbundig schijnen en wordt slechts gehinderd door wat sluierbewolking. De temperatuur loopt in de middag op tot dichtbij, om verschillende plaatsen zelfs ruim boven, de 30 graden. Gedurende de week komt de maximumtemperatuur wel steeds iets lager te liggen.

Spanje
Het grootste deel van Spanje heeft te maken met zomerweer. De zon schijnt volop en wordt alleen soms versluierd door hoge bewolking. De temperatuur ligt op veel plaatsen eerst nog boven de 30 graden, maar eind van de week komt deze enkele graden lager uit. Aangenaam warm blijft het wel. Het noorden heeft het iets minder voor elkaar en wordt vaker lastig gevallen door bewolking met soms een bui.

Turkije
Deze week wordt de zon geleidelijk verdreven. Het zonnige weerbeeld wordt vervangen door een bewolkte versie met uiteindelijk ook stevige regen- en onweersbuien. Ook de temperatuur moet eind van de week enkele graden afstaan van de 25 graden, waar we begin van de week mee te maken hebben.

Centraal Europa

Duitsland
Het zijn wisselvallige dagen met regen- en onweersbuien. De temperatuur heeft een duikeling gemaakt en in de Alpen is het koud genoeg voor sneeuwbuien. Eind van de week wordt het iets minder wisselvallig. Het is meestal droog en ook zon breekt vaker door.

Oostenrijk
Het zijn wisselvallige dagen met in het hele land kans op stevige buien. Daarbij kan het ook onweren en hoog in de bergen sneeuwen. De temperatuur ligt een stuk lager dan begin van de week met waarden rond 10 graden. Eind van de week wordt het droger met meer ruimte voor de zon.

Zwitserland
Het zijn wisselvallige dagen met in het hele land kans op stevige buien. Daarbij kan het ook onweren en hoog in de bergen sneeuwen. De temperatuur lag begin van de week nog rond 18 graden, maar dat is nu verleden tijd. Maxima rond 10 graden zijn nu gebruikelijker. Eind van de week wordt het droger met meer ruimte voor de zon.


Joralf Quist Joralf Quist Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.