Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 30 maart 2015

Een hogedrukgebied zorgt de komende week voor zonnig, zelfs zomers, weer in Portugal en het grootste deel van Spanje. Ook in Italië en Griekenland knapt het weer geleidelijk op. Herfstachtig is het op de Britse Eilanden, in de Benelux, in Duitsland en het noorden van Frankrijk. Richting het Paasweekend knapt het weer in deze regionen geleidelijk wat op.

West-Europa

Frankrijk
De komende dagen is het behoorlijk nat in grote delen van het land. Het zuiden heeft wat beter weer met regelmatig zon, soms een bui en maxima rond 20 graden. Halverwege de week wordt het ook in het noorden en midden van het land wat droger en met veel zon wordt het langs de Middellandse Zee 20-23 graden.

Groot Brittannië
Het is voorlopig ronduit herfstachtig weer met regelmatig regen en af en toe ook veel wind. In de Schotse Hooglanden kunnen de buien gepaard gaan met (natte) sneeuw. Later in de week wordt het in het gehele land geleidelijk wat droger, maar buien blijven tot de mogelijkheden behoren. De zon krijgt wel wat meer de ruimte.

Zuid-Europa

Griekenland
De eerstkomende dagen is het wisselend bewolkt met soms nog een bui. Geleidelijk neemt het aandeel zon toe en verdwijnen de buien. Dit merken we ook aan de temperatuur. De tweede helft van de week liggen de maxima tussen 18 en 23 graden.

Italië
De komende tijd is het, op een enkel buitje in vooral het noorden na, droog weer met regelmatig zon. De maxima liggen eerst rond 18 graden. In de loop van de week komt het kwik op steeds meer plekken boven de 20 graden uit en is het prima lenteweer.

Portugal
Het is prima vakantieweer. Het is droog, zonnig en de maxima liggen eerst tussen 20 en 25 graden. De komende dagen wordt het zelfs nog wat warmer en woensdag kan het lokaal zelfs 30 graden worden! Ook op Madeira zien we de zon veelvuldig en liggen de maxima rond 25 graden.

Spanje
In grote delen van het land is het al behoorlijk zomers. Alleen het noorden heeft veel wolkenvelden en maxima onder 20 graden. In de rest van het land is het zonnig en droog met maxima tussen 22 en 28 graden. De komende dagen kan het kwik vooral in Andalusië lokaal 30 graden halen. Op Mallorca wordt het een graad of 20, maar de zon doet heel goed mee.

Turkije
De eerste dagen is het nog buiig, maar geleidelijk knapt het vanuit het westen wat op. Vanaf woensdag is het in de meeste badplaatsen aan de west- en zuidkust zonnig. Daarbij liggen de maxima rond of net boven 20 graden. Vooral het noorden blijft gevoelig voor een aantal buitjes.

Centraal Europa

Duitsland
Het is ronduit nat en windrijk weer. Daarbij ligt de temperatuur eerst overdag nog boven de 10 graden. Later wordt het geleidelijk kouder met maxima tussen 5 en 10 graden. Daarbij kan de neerslag in de Middelgebergten overgaan in (natte) sneeuw. In de Alpen valt zelfs regelmatig sneeuw. Het noorden komt er het beste vanaf, daar komt de zon soms nog even tevoorschijn.

Oostenrijk
De komende wordt er flink wat neerslag verwacht in de Oostenrijkse Alpen. Het nulgradenniveau ligt rond de 1500 meter hoogte, daarboven gaat op veel plaatsen zo’n 30 centimeter verse sneeuw vallen. Echt lekker skiweer is het door de sneeuwval niet. Richting het weekend wordt het wat droger en kan er in de skigebieden die nog open zijn, nog lekker geskied worden.

Zwitserland
Het wintersportseizoen raakt langzaam op zijn einde, maar voor het zover is wordt er de komende dagen nog een flink pak sneeuw verwacht. Op een aantal plaatsen tikken we zomaar de 40 centimeter aan. Tussen de neerslag door zijn er ook mooie, zonnige momenten te ontdekken en kan er lekker geskied worden. Na het weekend gaat de zon meer schijnen, wordt het zachter en worden de pistes langzaam groen.


Maarten Stam Maarten Stam Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.