Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 26 november 2014

Het kalme zachte, vaak droge najaarsweer op het Europese vaste land houdt nog even stand. Later in de week gaat het in de kustregio's meer waaien en nemen de buien toe. Volgende week lijkt de koude lucht vanuit het uiterste noorden Europa in te zakken.

West-Europa

België
De komende week liggen de temperaturen aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Pas volgende week doet de temperatuur een stap terug. Sommige dagen is er meer bewolking dan zon en op andere dagen precies andersom. Heel soms passeert een regengebied, maar meestal is het droog of valt hooguit een enkele spat.

Frankrijk
Het is wisselvallig weer en er komen geregeld buien voor. De Alpen ontvangen geregeld een nieuwe laag verse sneeuw. De bewolking domineert de zonnige perioden, maar helemaal grijs blijft het niet. In eerst instantie is het vrij zacht, maar volgende week zakt koudere lucht het land binnen.

Groot Brittannië
De dagen kunnen geregeld somber en nevelig beginnen, maar met een beetje geluk breekt daarna de zon vaker door. Dagen met geregeld zon, waarin hooguit een spatje valt, worden afgewisseld door natte varianten. De temperatuur ligt vaak in de buurt van de 10 graden, maar in het hoge noorden enkele graden daaronder.

Zuid-Europa

Griekenland
De bewolking overheerst het weerbeeld, maar soms weet de zon even goed door te breken. Er valt geregeld, met name op het vaste land, wat regen. De ene keer wat meer en de andere keer wat minder. Op het vasteland staat nauwelijks wind, maar op de eilanden kan het van tijd tot tijd flink waaien.

Italië
Tussen de wolkenvelden door schijnt geregeld een aangenaam zonnetje. Zeker in het zuiden is het vaak droog, maar verder naar het noorden valt geregeld regen. In het uiterste noorden wordt de meeste neerslag verwacht en in de Alpen valt dat in de vorm van sneeuw. In het zuiden liggen de maxima nog vaak net boven de 20 graden.

Portugal
De zonnige dagen maken zijn spaarzaam, het is vooral de bewolking dat het weerbeeld bepaalt. Er is ook kans op regen(buien). De ene dag valt er veel neerslag en de andere dag een stuk minder. Helemaal zal de zon niet uit het weerbeeld verdwijnen, maar echt aangenaam wordt het met temperaturen 10 en 17 graden zeker niet.

Spanje
In het noordwesten is de zon meestal verstopt achter de bewolking, terwijl aan de Middellandse Zee het vaak zonnig is. Soms trekken buien over het land, waarbij het zuidwesten de meeste neerslag kan verwachten. Aan de noordkust wordt het een graad of 15, aan de Middellandse Zee is het een graad of 20-21.

Turkije
Volop zon wordt afgewisseld door stevige regen- en onweersbuien. In Ankara is het kouder dan in Nederland en kan zelfs natte sneeuw vallen. In de Turkse badplaatsen loopt de temperatuur bij een goed schijnend zonnetje op richting 20 graden, maar bij bewolking en regen is eerder 10 graden het hoogst haalbare.

Centraal Europa

Duitsland
Er is een strijd gaande tussen zachte lucht die vanuit het zuidwesten het land in stroomt en kou die vanuit het oosten terrein probeert te winnen. Volgens de huidige verwachtingen wordt de strijd komend weekend in het voordeel van de winterkou beslist. Donderdag valt wat neerslag, daarna volgt een serie droge dagen.

Oostenrijk
Het is kalm en vaak droog najaarsweer. In de lagergelegen delen van het land is er wel veel bewolking, maar op een spatje motregen na blijft het op de meeste plaatsen droog. In de berggebieden is de kans op zon een stuk groter. Eerst is het nog vrij zacht, maar geleidelijk daalt de temperatuur en worden de vooral de nachten vrij koud.

Zwitserland
De komende dagen is het kalm najaarsweer en neerslag van betekenis valt er niet. Wolken en zon wisselen elkaar af. Het is vrij zacht, maar eind van de week daalt de temperatuur geleidelijk iets en kan er wat lichte neerslag vallen. Boven de 2500 meter zal dit dan in de vorm van sneeuw zijn. Ook de nachten worden een stuk frisser met over het algemeen lichte vorst.


Amber Struijk Amber Struijk Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.