Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 31 oktober 2014

Boven het Europese vasteland bevindt zich een hogedrukgebied en deze blijft de komende dagen zijn invloed op het weerbeeld uitoefenen. Pas volgende week weten depressies vanaf de Atlantische Oceaan de hoge druk te verdrijven. Op de Britse Eilanden na, is het in de meeste landen droog en geregeld ook flink zonnig.

West-Europa

België
Komende dagen blijft het zo goed als droog. De dagen beginnen meestal grijs met laaghangende bewolking, nevel of zelfs mist. In de middag komt geregeld de zon even kijken en de temperatuur loopt op naar bijzonder zachte waarden. Volgende week is het wisselvalliger met vaak regen en lagere temperaturen.

Frankrijk
Over de noordelijke helft van het land trekken geregeld wolkenvelden en kan het nevelig of zelfs mistig zijn. Tussendoor schijnt soms even de zon en de temperatuur ligt rond 17 graden. In de zuidelijke helft overheerst de zon en delft de bewolking het onderspit. De temperatuur ligt daar net boven de 20 graden. In de nieuwe werkweek neemt de neerslagkans toe.

Groot Brittannië
Wolkenvelden met, soms stevige, buien trekken over de Britse Eilanden. Daar tussendoor is soms een zonnig moment. Het beste weer is voor het (zuid)oosten van Engeland. De westkust, zeker die van Schotland, krijgt de meeste neerslag te verduren. Het wordt geleidelijk warmer met uiteindelijk maxima tussen 15 in het noorden en lokaal 19 in het zuiden, maar volgende week wordt het weer minder warm.

Zuid-Europa

Griekenland
De komende dagen neemt de kans op een bui af en staan een aantal droge dagen te wachten. Er is een mix van wolkenvelden en zon, de ene dag meer zon en de andere dag wat meer bewolking. De middagtemperaturen liggen tussen 14 en 22 graden.

Italië
De komende dagen is het aangenaam vertoeven in Italië. De zon is het grootste deel van dag goed te zien en neerslag wordt er niet of nauwelijks verwacht. De temperatuur kan op veel plaatsen oplopen naar 20 graden of zelfs iets meer. Volgende week neemt de kans op wisselvallig en nat weer met veel buien flink toe.

Portugal
De zon wordt geleidelijk belemmerd door meer bewolking en uiteindelijk is grote kans op enkele buien. Wordt het in de zonneschijn nog 24-28 graden, door de bewolkingstoename is het gedaan met de pret en liggen de maxima uiteindelijk tussen 16 en 22 graden. In de nieuwe week volgt een nattere periode.

Spanje
We krijgen de komende dagen een toename aan bewolking en vanuit het noordwesten neemt in de noordelijke helft de kans op een bui toe. Eerst nog volop zon met maxima tussen 24 en 29 graden, maar eind van het weekend wordt het in het noordwesten in de regen een graad of 17. Aan de Middellandse Zeekust blijft het droog en komen uiteindelijk de maxima uit op 22 of 23 graden. Volgende week volgt meer regen.

Turkije
In de zuidwestelijke kustregio's wordt het steeds zonniger en verdwijnen de buien. De maxima liggen daar tussen 20 en 23 graden. In het noorden en centrum duurt het iets langer voor de bewolking dunner wordt en de zon zich weer goed laat zien. Warmer dan een graad of 15 wordt het niet.

Centraal Europa

Duitsland
De komende dagen is het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met op sommige dagen in het zuid(west)en kans op 20 graden. Daarvoor is wel zon nodig en in de daarvoor gevoelige dalen kunnen mist en laaghangende bewolking hardnekkig zijn. De eerste dagen van volgende week zien er natter uit. Daarbij moet de temperatuur een stapje terug.

Oostenrijk
De komende dagen is het prima weer, vooral in het westen schijnt de zon vaak. In de oostelijke helft kan de ochtendmist, nevel of laaghangende bewolking een tijdje hardnekkig blijven hangen. De kans op neerslag is nihil en de middagtemperatuur ligt op de meeste plaatsen iets boven de 10 graden. In de loop van volgende week neemt de wisselvalligheid toe.

Zwitserland
Voorlopig flink veel zonneschijn, die soms wordt onderbroken door wat bewolking. Neerslag wordt er deze dagen niet verwacht. De temperatuur loopt in de middag op naar 11 tot 16 graden. Pas volgende week kunnen we weer regen en sneeuw verwachten. Vooral de zuidelijke regionen zullen daar mee te maken krijgen.


Joralf Quist Joralf Quist Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.