Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist, 20 april 2014

Europa moet uitzien naar wisselvallig of zelfs lokaal zeer regenachtig weer. In de Alpen wordt veel neerslag verwacht. Boven de 2000 meter wordt wintersporten weer een pretje. De temperaturen liggen over het algemeen boven normaal.

West-Europa

België
Hogedrukgebieden krijgen de komende periode geen voet aan de grond. Depressies bepalen het weerbeeld. Na twee regenachtige paasdagen blijft het weer gevoelig voor buiige neerslag. Qua temperatuur minder reden tot klagen. Het kwik ligt boven normaal en dat lijkt ook de komende periode niet snel te veranderen.

Frankrijk
Frankrijk gaat een wisselvallige of misschien wel regenachtige periode tegemoet. Lokaal valt er in een week tijd meer dan 100 mm neerslag. Het zuidoosten van Frankrijk lijkt de meeste neerslag te moeten verwerken. De Franse Alpen mogen uitgaan van een dik pak verse sneeuw, precies op tijd voordat de Dutchweek in Val Thorens van start gaat. De temperatuur ligt rond normaal.

Groot Brittannië
In vergelijking met andere plekken in Europa komen de Britse Eilanden er nog niet zo slecht vanaf. Helemaal droog houden de Britten het niet, maar de droge perioden zijn duidelijk in het voordeel. Het noorden van Engeland en Schotland lijken de minste neerslag te krijgen. De temperaturen zijn ook niet slecht, zeker als de zon schijnt. In het zuiden van Engeland kan het lokaal 20 graden worden.

Zuid-Europa

Griekenland
Niet alle regio's in Griekenland mogen hetzelfde weer verwachten. In het noorden en westen van het land is de kans op buien het grootst en gaat de zon het vaakst schuil achter bewolking. De eilanden in het oosten en zuiden, zoals Rhodos en Kreta, hebben de meeste kans op zon en lijken het droog te houden. De temperaturen zijn prima, in het zuiden kan het kwik dicht tegen de 30 graden aankomen.

Italië
De relatief lage druk boven het centrale deel van Europa heeft veel effect op het weer in Italië. Vooral in het noorden wordt veel neerslag, met mogelijk onweer, verwacht, maar ook in de rest van het land moet geregeld met buiige neerslag rekening worden gehouden. De temperaturen liggen rond of iets boven normaal. als de zon goed doorbreekt kan het kwik gemakkelijk tot zomerse waarden stijgen.

Portugal
Het buiige weertype in Portugal wordt veroorzaakt door een depressie in de directe omgeving van het land. De buien kunnen lokaal aardig wat neerslag laten vallen. Halverwege volgende week herstelt het weer zich onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied. Onder invloed van het wisselvallige weer blijft het kwik doorgaans onder de 20 graden steken.

Spanje
De westelijke helft van Spanje moet de komende periode rekening houden met buiig weer en vrij veel bewolking. Het oosten, en dan met name de oostkust, mag droog en zonnig weer verwachten. Ook de Balearen komen er goed vanaf. Halverwege volgende week herstelt het weer in het westen zich onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied.

Turkije
In Turkije is het over het algemeen prima weer. Buien beperken zich tot het minder toeristische oosten van het land. Daar waar de grote all inclusive hotels staan, schijnt de zon. Naast zon ook aangename zomerse temperaturen.

Centraal Europa

Duitsland
Het weer in Duitsland is wisselvallig van aard en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen. De nachten verlopen duidelijk droger dan de dagdelen. In het noordoosten is de grootste kans op zonnig, droog en warm weer. De Duitse Alpen krijgen de meeste neerslag te verwerken. De temperaturen zijn aan de hoge kant omdat de (zuid)oostenwind warme lucht vanuit het Middellandse Zeegebied aanvoert.

Oostenrijk
Oostenrijk gaat een wisselvallige periode tegemoet. In het westen, het Alpengebied, is het eerder regenachtig dan wisselvallig. Boven de 2000 tot 2500 meter kleurt de wereld weer volledig wit. Goed nieuws voor de late wintersporters. In het oosten van het land komt af en toe de zon goed door en klimt het kwik tot rond 20 graden.

Zwitserland
Zwitserland krijgt de komende periode erg veel neerslag te verwerken. Boven de 2000 tot 2500 meter wordt het wintersportseizoen nieuw leven ingeblazen. In de rest van het land zal de overvloedige neerslag en bewolking meer als last worden ervaren.


Amber Struijk Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.