Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 5 oktober 2015

De komende dagen wordt het in grote delen van Europa wisselvalliger met regen tot in Portugal en Italië aan toe. De temperatuur gaat vooral in de Benelux wel iets omhoog. De Alpenlanden krijgen vooral op dinsdag en woensdag met regen te maken. Richting het weekend herstelt het weer zich. De zon wint geleidelijk terrein en het wordt droger. Kanttekening is dat de temperatuur een flinke stap terug doet.

West-Europa

Frankrijk
Het zonnige weer van de afgelopen week wordt de komende dagen ingeruild door wisselvalliger weer. Er valt geregeld regen of buien, waarbij de meeste in het midden vallen. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. Maxima van 17 graden in Normandië tot 25 langs de Cote d’Azur. Vanaf woensdag wordt het droger en krijgt de zon steeds meer de ruimte. De temperatuur doet wel een stapje terug.

Groot Brittannië
Het droge herfstweer met zonnige perioden van de afgelopen week wordt vervangen door regen en buien. Vanuit het zuidwesten trekt, vooral de eerste helft van de week, geregeld neerslag over het land. Later in de week zijn er ook dagen waarop het op de meeste plaatsen droog blijft en de zon goed doorbreekt. Maxima eind van de week: 13 in Schotland tot lokaal 18 in Engeland.

Zuid-Europa

Griekenland
De komende dagen neemt de bewolking meer toe en volgen ook buien. Vooral boven het vasteland, want op de eilanden blijft de zon domineren. Later in de week wint de zon meer terrein, maar de buien blijven aanhouden. Op veel plaatsen is het zomers. Op Kreta wordt het een graad of 28. Op het vasteland is het met 23 graden iets minder warm.

Italië
Buien boven het midden en noorden van het land trekken de komende dagen richting de Balkan. In het zuiden schijnt vaak de zon en halverwege de weel zal op meer plaatsen de zon tevoorschijn komen. In Rome stijgt de temperatuur naar 26 graden. Op Sicilië nog iets warmer.

Portugal
De komende dagen krijgen we te maken met een frontaal systeem vanaf de oceaan. Hierdoor laat de zon het tijdelijk afweten en kunnen we buien verwachten. Vanaf woensdag keert het zonnige en droge herfstweer van de afgelopen tijd terug. De middagtemperatuur komt dan uit tussen 20 en 25 graden.

Spanje
De eerstkomende dagen zien we veel bewolking met regelmatig buien, de meeste in het midden en westen. Langs de Costa’s is het zonnig met lokaal 30 graden. Later in de week wordt het overal zonniger, maar een enkele bui is niet uit te sluiten. Ook op Mallorca komt soms wat meer bewolking voor. Op de Canarische Eilanden blijft het zonnig met zomerse tot tropische temperaturen.

Turkije
In eerste instantie is het overal nog zonnig en droog met zomerse tot tropische temperaturen. Al snel stijgt de kans op enkele regen- en onweersbuien en doet de temperatuur in grote delen van het land een stap terug. Later in de week beperken de buien zich meer tot het oosten en de noordkust. In de badplaatsen aan de zuidkust is het prima weer met nog steeds hoge temperaturen.

Centraal Europa

Duitsland
De komende dagen wordt het zonnige weer ingeruild voor een wisselvalliger weertype. Iedere dag is er wel kans op een paar buien en vooral woensdag lijkt behoorlijk regenachtig te verlopen. De middagtemperatuur ligt tussen 15 en 18 graden. Richting het weekend wordt het geleidelijk droger en komt de zon er weer vaker bij. Wel doet de temperatuur een paar stapjes terug.

Oostenrijk
In het westen van het land valt lokaal wat neerslag en de komende dagen neemt ook in het midden, oosten en noorden van het land de neerslagkans toe. Af en toe schijnt nog de zon. Woensdag belooft een zeer regenachtige dag te worden. Daarna volgt een lichte weersverbetering, maar het is dan wel frisser.

Zwitserland
De eerstkomende dagen verlopen vrij wisselvallig met de meeste neerslag voor morgen en woensdag. Het is nog wel vrij zacht met in de grote steden een middagtemperatuur van tegen de 20 graden. Vanaf donderdag verbetert het weerbeeld aanzienlijk met flinke zonnige perioden. De temperatuur doet wel een flinke stap terug.


Maarten Stam Maarten Stam Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.