Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 26 oktober 2014

Een rug van hoge druk zorgt voor rustig najaarsweer in het zuidwesten en de centrale delen van Europa. Wisselvalliger weer vinden we terug op de Britse Eilanden en in de zuidoosthoek van Europa. Geleidelijk trekt een koufront over West-Europa een neemt de wisselvalligheid weer toe.

West-Europa

België
De komende periode is het overwegend droog weer met wolkenvelden en zon. Maandag en dinsdag mogen we rekenen op flinke zonnige perioden. Met middagtemperaturen die oplopen tot circa 18 graden kunnen we het bijna nog nazomerweer noemen. Vanaf woensdag is het minder zonnig en kunnen we regelmatig een beetje regen verwachten.

Frankrijk
Een overwegend droge periode breekt aan. Daarbij heeft de noordelijke helft van het land eerst nog regelmatig wolkenvelden en het zuiden veel zon. De maxima variëren van 15-18 graden in het noorden tot ruim boven de 20 in het zuiden. Na het weekend breidt het aandeel zon in het weerbeeld noordwaarts uit. Woensdag neemt de bewolking weer toe en stijgt in de noordwestelijke helft de kans op regen.

Groot Brittannië
Vrij nat weer is het de komende dagen in Noord-Ierland en Schotland. Daarbij ligt de middagtemperatuur rond 13 graden. Engeland en Wales hebben droger weer met vooral in de oostelijke helft van Engeland regelmatig zon. De maxima liggen hier tussen 15 en 18 graden. Maandag en dinsdag ligt de middagtemperatuur zelfs dicht bij de 20 graden. Maar dinsdag neemt in Engeland wel de kans op regen toe.

Zuid-Europa

Griekenland
Stevige buien trekken geleidelijk naar het oosten weg. Hierdoor blijft het maandag vrijwel overal droog en het wordt op de eilanden circa 20 graden. Dinsdag is het in het oosten wat zonniger dan in het westen. Woensdag neemt de kans op regenbuien in het westen weer toe. Op de eilanden liggen de maxima tussen 19 en 21 graden.

Italië
De komende dagen blijft het in grote delen van het land droog. In het zuiden van het vasteland en op Sicilië ontstaan stapelwolken die soms kunnen uitgroeien tot een bui. De maxima liggen daarbij rond of net boven 20 graden. De noordelijke helft van Italië heeft zonnig weer, al kan op de Po-vlakte soms mist of lage bewolking een deel van de dag de zon tegenhouden.

Portugal
De komende dagen is het droog weer met regelmatig zon. Doordat de wind uit zuidelijke richtingen waait is het nog behoorlijk warm met maxima veelal tussen 23 en 27 graden. Dinsdag neemt de neerslagkans toe en is het met 19 tot 14 graden ook wat koeler. De dagen daarna lijken overwegend droog te verlopen met regelmatig zon. De middagtemperatuur stijgt dan een enkele graad.

Spanje
Het is overwegend droog en zonnig weer met in grote delen van het land zomerse temperaturen van 25-29 graden. Alleen aan de noordkust is het koeler. Vanaf dinsdag neemt de bewolking toe en stijgt de kans op een bui. Ook woensdag kunnen nog een paar buien ontstaan, maar de dagen daarna lijken zo goed als droog te verlopen.

Turkije
Zowel de regio rond Istanboel als de badplaatsen aan de west- en zuidkust kunnen de komende dagen rekenen op stevige buien. Daarbij ligt de temperatuur rond 20 graden. Verder naar het oosten, bijvoorbeeld in het grensgebied met Syrië, is het de eerste dagen nog droog, maar neemt de buienkans vanaf dinsdag duidelijk toe.

Centraal Europa

Duitsland
Het is rustig herfstweer en de komende dagen nemen bovendien de neerslagkansen flink af. Dat betekent niet dat het volop zonnig wordt. In de kalme atmosfeer in het zuiden van het land zijn de mistkansen groot. De temperatuur ligt daarbij boven normaal met in het zuiden ‘s middags circa 11 en in het noorden 16 graden.

Oostenrijk
Een hogedrukgebied zorgt de komende tijd voor rustig weer. Wolkenvelden met lokaal wat neerslag maken geleidelijk plaats voor zonnige perioden en overwegend droog weer. De maximumtemperatuur veelal tussen 9 en 14 graden. Waarschijnlijk houdt het rustige najaarsweer tot en met het komende weekend aan.

Zwitserland
Het wordt de komende dagen droog weer met regelmatig ruimte voor de zon. Al kan plaatselijk mist lang hardnekkig zijn. In de grote steden liggen de maxima veelal tussen 12 en 16 graden. Woensdag neemt in het westen de bewolking weer toe en waarschijnlijk volgt in de avond en nacht regen. In de westelijke Alpen valt dan sneeuw.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.