Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist (weeronline.nl), 22 november 2014

Het is rustig en overwegend droog najaarsweer in de centrale delen van Europa. Toch schijnt lang niet overal regelmatig de zon, zeker niet als er in de nacht mist is ontstaan. In het (uiterste) westen is het wisselvalliger en in de loop van de week kunnen buien verder het Europese vasteland op trekken.

West-Europa

België
De komende tijd is het mild najaarsweer. Op de meeste dagen is er vrij veel bewolking, met af en toe wat zon en maar weinig neerslag. Soms passeert een frontaal systeem en valt er iets meer regen en is de zon een dag(deel) niet te zien. Ook op langere termijn wordt het nog geen winter.

Frankrijk
De invloed van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa wordt langzaam minder. Hierdoor kunnen komende week steeds makkelijker buien ontstaan en krijgen we in toenemende mate met wisselvallig weer te maken. Alleen de hoeveelheid wind valt erg mee, maar de zon laat het regelmatig afweten.

Groot Brittannië
Het is wisselvallig weer en van tijd tot tijd trekt een frontaal systeem over de regio. Tussen de regenfronten door zijn er ook opklaringen met hooguit een enkele lokale bui. Hierdoor verlopen sommige dagen een stuk natter en laat op andere dagen de zon zich zien. In de hoofdstad wordt het op de meeste dagen 10-11 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Op de meeste dagen blijft het droog en bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en enkele wolkenvelden. Alleen lokaal kan een licht buitje ontstaan. Op het vasteland staat maar weinig wind, maar op de Egeïsche Zee kan soms een stevige noordelijke bries staan.

Italië
Het is rustig najaarsweer zonder neerslag van betekenis. Op veel plaatsen schijnt regelmatig de zon. Alleen de centraal-noordelijke delen van het land hebben meerdere dagen te maken met hardnekkige wolkenvelden. In de ochtend kan het lokaal mistig zijn. Later in de week neemt de kans op buien weer toe.

Portugal
Door de invloed van lagedrukgebieden zijn er bewolkte en regenachtige dagen, maar ook dagen met overwegend droog weer. De zon komt dan tevoorschijn en de middagtemperatuur ligt tussen 15 en 20 graden. Ook op langere termijn blijft het wisselvallig najaarsweer.

Spanje
Het noordwesten heeft regelmatig te maken met buien en daar kan de zon voor langere tijd verdwijnen. In het zuiden en oosten laat de zon zich vaker zien, maar op sommige dagen komen kunnen ook daar buien ontstaan. Aan de noordkust wordt het een graad of 15, aan de Middellandse Zee is het een graad of 20-21.

Turkije
Het buiige weertype in het oosten van het land maakt geleidelijk plaats voor een drogere variant. In het westen neemt de kans op buien in de eerste helft van de week tijdelijk toe. In Ankara is het net wat frisser dan in Nederland.

Centraal Europa

Duitsland
Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar. Milde lucht vanuit zuidelijke regionen trekt over het land en brengt vrij veel bewolking met zich mee. Soms valt er ook een beetje regen. Aan het begin van de week weet koelere lucht vanaf de oceaan het noorden te bereiken en neemt de kans op regen toe. Het zuiden van het land maakt vooral aan het eind van de week kans op neerslag.

Oostenrijk
Naar verwachting is het de komende week rustig weer. In de lagergelegen delen van het land is er wel veel bewolking, maar op een spatje motregen blijft het op de meeste plaatsen droog. In de berggebieden is de kans op zon een stuk groter. Toch zullen ook daar dalen zijn waar overdag hardnekkig wolkenvelden hangen.

Zwitserland
Op de meeste plaatsen is het droog met wolkenvelden en zo nu en dan wat zon. Op plaatsen waar in de nacht mist ontstaan kan het overdag lang grijs blijven. Op de berghellingen is het wat zonniger. Later in de week neemt de kans op regen toe.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.