Korte periode met vroege schaapscheerderskou

01 juni 2024, 07:25

Tijd en seizoenen
De schapen worden weer geschoren. Foto: Simone Genna Wiersma

Na een kletsnatte lente en mogelijk recordnatte meimaand begint juni met vrij koel weer. In deze tijd van het jaar noemen we een vrij koele periode schaapscheerderskou en in dit artikel kijken we hoelang deze periode aanhoudt.

De wind waait dit eerste weekend van juni uit het noorden en daarmee wordt vrij koude lucht aangevoerd. Boven het relatief koude Noordzeewater worden wolkenvelden gevormd en met een noordelijke- tot noordwestelijke wind worden deze wolkenvelden naar ons land gevoerd.

Deze periode wordt ook wel schaapscheerderskou genoemd en dat is een relatief koude periode in de maand juni. De voornaamste periode is 5 tot en met 20 juni en deze periode met koeler weer vlak voor de zomer is ideaal om de schapen te scheren.

Lees ook: Wat is schaapscheerderskou.

Meest droog weekend

Het weerbeeld laat op deze zaterdag veel bewolking zien en vanochtend valt uit dikkere bewolking soms wat lichte regen. Tijdens de middaguren kan vooral in het noorden en oosten de zon doorbreken, maar elders blijft het bewolkt. De temperatuur stijgt naar 15 tot 18 graden in het bewolkte westen en naar 19 tot 22 landinwaarts met de hoogste waarden als de zon schijnt.

Zondag doet de temperatuur enigszins denken aan schaapscheerderskou met 16 tot 20 graden. Gebruikelijke waarden voor begin juni zijn 18 tot 22 graden. Het weerbeeld echter ziet er prima uit voor buitenactiviteiten. De zon schijnt vooral in de middag van tijd tot tijd en het blijft droog. Let wel op de zonkracht, zeker als je aan het schapen scheren bent, maar natuurlijk ook in de tuin of op een terras. De zonkracht is 5 tot 6 en dat betekent dat de onbeschermde huid met 20 tot 40 minuten kan verbranden.

Aanhoudend vrij koel en licht wisselvallig

Komende week blijft het licht wisselvallig met vrij veel bewolking en soms wat zon. Ook kan dagelijks wat lichte regen vallen of komt het tot een enkele bui. De temperatuur ligt veelal rond een vrij koele 18 graden. Op de langere termijn loopt de temperatuur geleidelijk wat op.

Wil je weten hoe juni verder verloopt? Lees dan onze juniverwachting.

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven