Hooikoortsweerbericht

Beperkte overlast door els en hazelaar

29 januari 2023, 07:53

Het hooikoortsseizoen 2023 is al vroeg begonnen. Door het zachte weer rond de jaarwisseling zijn de eerste elzen en hazelaars toen al in bloei gekomen. Door koude nachten wordt de bloei momenteel wat geremd, maar tijdens droog weer kunnen toch klachten ontstaan. Zodra het weer zachter wordt stijgt de kans op overlast weer.

Het is momenteel vrij koud winterweer en vorst in de nachten kan de bloeiende katjes van de els en hazelaar beschadigen, waardoor ze van de bomen vallen. Ook nieuwe katjes zullen door het vrij koude weer minder snel tot bloei komen. Doordat er slechts af en toe buien overtrekken kan de concentratie pollen van els en hazelaar toch nog redelijk hoog oplopen en klachten veroorzaken.

Zachter weer zal bloei weer versnellen

De verwachting is dat het in februari zachter wordt en dan zullen binnen korte tijd al snel weer nieuwe katjes van de els en hazelaar tot bloei komen. Ook de es komt geleidelijk tot bloei. Daardoor neemt de kans op overlast toe. Alleen een komen en gaan van regengebieden kan de overlast dan beperken, maar of het zachte weer ook genoeg regen meebrengt is nog afwachten.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black