Zo sterk is de luchtkwaliteit verbeterd door de huidige crisis

25 april 2020, 07:21

Gezondheid
ANP-luchkwaliteit-verbeterd-door-corona-crisis-verkleind-1280x600
ANP-luchkwaliteit-verbeterd-door-corona-crisis-verkleind-1280x600
ANP-luchkwaliteit-verbeterd-door-corona-crisis-verkleind-1280x600

Doordat het land gedeeltelijk op slot zit vanwege de huidige crisis is de luchtkwaliteit in Nederland verbeterd. Toch wordt de winst gedeeltelijk tenietgedaan doordat de wind afgelopen maanden vaak uit het oosten kwam, waardoor vieze lucht uit Duitsland naar ons land werd geblazen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daardoor nog geen duidelijk statistisch verband tussen de ‘lockdown’ en de concentraties fijnstof en stikstofdioxide in de lucht.

Oostenwind brengt veel meer luchtvervuiling uit het buitenland met zich mee dan wind uit het westen of noorden. Daardoor is het indirecte effect van de overheidsmaatregelen op de luchtkwaliteit moeilijk waar te nemen.

Het RIVM is wel zelf gaan rekenen en schat dat door de vermindering van het weg- en vliegverkeer de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht 10 tot 20 procent lager is dan die normaal zou zijn. De hoeveelheid fijnstof ligt volgens de berekeningen 5 tot 10 procent lager. Vooral dat laatste is van belang voor de gezondheid: fijnstof is schadelijker om in te ademen dan stikstofdioxide.

“Bij een langer aanhoudende vermindering van mobiliteit en uitstoot zal de luchtkwaliteit merkbaar verbeteren”, constateert het RIVM. Op specifieke locaties, bijvoorbeeld direct langs drukke wegen, zijn de effecten volgens het instituut wel al duidelijk waarneembaar.

Lees ook ons meest uitgebreide weerbericht voor Nederland.

Foto: ANP

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven