Zo overleef je een modderfestival

28 mei 2024, 10:28

Festivals
Regenlaarzen zijn de beste keuze wanneer het festivalterrein modderig is geworden. Foto: Adobe Stock / David

Het weer laat zich tijdens de festivalzomer niet altijd van zijn beste kant zien. Stevige buien of langdurige perioden met regen kunnen het terrein omtoveren in een flinke modderpoel. Met deze tips overleef jij een modderfestival.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooral jassen en schoenen, maar ook festivaltentjes kunnen van tevoren geïmpregneerd worden met behulp van waterafstotende producten. Dit voorkomt zoveel mogelijk dat regen in combinatie met modder lelijke vlekken achterlaat die moeilijk te verwijderen zijn. Een plastic poncho beschermt tegen regen en vuil en is makkelijk vervangbaar als je toch besmeurd bent geraakt met modder.

Door al die nattigheid kan het soms best kil en klam aanvoelen tijdens het festival. Draag verschillende laagjes die je lekker warm houden. Het voordeel is ook dat het onderste laagje zeer waarschijnlijk nog vrij schoon de dag door weet te komen.

Moddervlekken vallen minder op bij donkere kleding. Foto: Adobe Stock / David
Moddervlekken vallen minder op bij donkere kleding. Foto: Adobe Stock / David

Kies voor oude kleding in donkere kleuren

Lichtgekleurde schoenen kan je in het geval van een modderig festival beter thuislaten. Droge omstandigheden op een stoffig veld kunnen trouwens ook zorgen voor het vervagen van de kleur. Kies voor een paar oudere exemplaren en het liefst in een donkere kleurschakering. In de meeste extreme gevallen zijn regenlaarzen de beste schoenenkeuze. De overige kledingstukken kan je mooi matchen in dezelfde kleurtinten. Op felle en lichte kleuren springen vlekken er nog meer uit, deze items kan je dus beter bewaren tot een droger en zonniger festival.

Meer lezen over de beste kleding op een festival? In dit artikel hebben wij een paar handige tips op een rijtje gezet.

Met een schone lei naar het volgende festival

Loopt het niet helemaal vlekkeloos? Spoel de ergste blubber al tijdens of vlak na het festival met water van je spullen. Gebruik daarbij geen zeep, want dit tast de waterdichtheid van sommige materialen aan.

Laat modderige spullen na het festival verder opdrogen en verwijder de overgebleven harde brokken met een zachte borstel of een bot mes. Probeer ook je tent zo schoon en droog mogelijk mee naar huis te nemen. Hang hem daarna op je balkon of in de tuin uit om verder op te drogen. Zo voorkom je vervelende geurtjes of schimmel in het materiaal.

Probeer je tent en schoenen tijdens en na het festival zo goed mogelijk al schoon te maken met water. Foto: Adobe Stock / Anthony Brown
Probeer je tent en schoenen tijdens en na het festival zo goed mogelijk al schoon te maken met water. Foto: Adobe Stock / Anthony Brown

Wrijf je kleding in met een ontvlekker en laat het een nacht weken in lauw water. Was de kleding volgens de wasvoorschriften en herhaal dit enkele keren als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn.

Weer zo goed als nieuw

Leren schoenen worden het beste schoongemaakt met een warme vochtige doek en een klein drupje afwasmiddel. Vochtige toiletdoekjes en babydoekjes zijn ideale huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om (leren) schoenen weer schoon te krijgen. Vul de schoenen met proppen krantenpapier en laat ze drogen aan de buitenlucht. Een klein beetje parfum op het papier zorgt ervoor dat ze weer heerlijk ruiken. Nadat ze zijn ingesmeerd met schoenpoets zien ze er weer zo goed als nieuw uit. Gebruik een oude tandenborstel en groene zeep om witte zolen schoon te poetsen.

Weten of jouw aankomende festival modderig gaat verlopen? In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je of veel regen wordt verwacht.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven