Wind de onzichtbare hindernis van het golfspel

28 augustus 2022, 16:01

Golf

Golf is een ultieme buitensport. Een rondje golf van achttien holes is voor de gemiddelde recreatie speler toch snel een uurtje of vier in de buitenlucht en in die vier uur kan het weer best veranderen.

Wind is zo een weerfactor die het golfspel danig kan beïnvloeden. Op koelere dagen zorgt de wind voor snellere afkoeling van het lichaam en dat kan je spel beïnvloeden. Een windjack of een windbreaker is dan geen overbodige luxe. Deze kleding wordt wel steeds lichter en comfortabeler waardoor je beweging nauwelijks wordt belemmerd.

Wind mee of wind tegen?

De wind heeft veel invloed op het golfspel. De wind kan je golfbal meenemen tijdens de vlucht waardoor de landing heel ergens anders is dan dat je gepland had. Wind tegen zorgt er voor dat je bal veel minder ver komt en met wind mee kan je juist weer te hard slaan. Een golfer zal dus rekening moeten houden met de wind. Aan een constante wind kan een speler tijdens de ronde aardig wennen en anticiperen, maar een vlagerige wind met ook een variërende windrichting is een echte uitdaging. In dergelijk situaties is het verstandig om minder risico te nemen met slaan. Een extra slag in de baan is beter dan een lange slag en je bal zoek of onbespeelbaar.

Tegenwind, een lage of hoge bal. Bron: eigen foto.
Tegenwind, een lage of hoge bal. Bron: eigen foto.

De wind aan de grond is over het algemeen minder sterk dan de wind op hoogte. Om het risico op onvoorspelbare ballen te voorkomen slaan golfers de bal vaak met een lagere vlucht met wind tegen of veel zijwind. De bal komt dan minder ver en zal langer op de baan stuiteren en rollen. Wanneer de wind in de rug waait kiest men juist voor een hoge vlucht van de bal. De golfbal wordt dan door de wind meegenomen en kan zo veel verder komen.

Windvlagen

Wanneer je golft op een vlagerige en winderige dag is het niet erg om iets meer tijd te nemen tijdens de voorbereiding van je slag. Wacht bijvoorbeeld tot de wind iets gaat liggen als je wilt afslaan of je approach wil maken. Naarmate je verder in je ronde komt, krijg je steeds meer gevoel voor de wind.

Golf is een sport met hindernissen. Bunkers, waterpartijen en ruw terrein, het zijn zichtbare hindernissen in de baan. De wind is daarentegen een onzichtbare hindernis die golf nog eens extra uitdagend maakt of je het nu leuk vindt of niet.

Succes!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven