Golfen met onweer

15 augustus 2022, 14:53

Golf
Onweer boven de golfbaan. Foto: Adobe Stock / Ronald Kotinsky

Golf is een ultieme buitensport. Een rondje golf van achttien holes is voor de gemiddelde recreatie speler toch snel een uurtje of vier buiten in de open lucht. In die vier uur kan het weer veranderen. Onweer is onderdeel van het mogelijke weerpakket. Een ding is zeker met onweer wil je niet op de baan staan.

Bliksem zorgt ieder jaar voor meerdere dodelijke slachtoffers op de golfbaan. In de Verenigde Staten, waar veel golf wordt gespeeld wordt, zijn 5 procent van de bliksemdoden en zwaargewonden, mensen op een golfbaan.

Ga schuilen bij onweer

Ga bij onweer schuilen in een schuilhut of ga terug naar het clubhuis of ander gebouw op de golfbaan. Ga niet onder bomen schuilen en niet onder je paraplu midden op de baan. Golf buggies zijn geen auto’s. Ze hebben geen kooi van Faraday die je beschermen tegen een blikseminslag. Blijf daar niet in zitten.

Een golfbuggy is geen veilig voertuig tijdens onweer. Foto: Charles Braam
Een golfbuggy is geen veilig voertuig tijdens onweer. Foto: Charles Braam

Maak geen contact met metalen voorwerpen en houdt afstand van ijzeren hekken, wateroppervlakten en je golfset. Ook leunen tegen betonnen objecten wordt afgeraden, omdat gewapend beton mogelijk de bliksem kan geleiden.

Gehurkte positie

Kan je niet op tijd op een veilige plek zijn dan is het noodzaak om een lage plek in de baan op te zoeken bijvoorbeeld een dalletje of een lage bunker. Ga echter niet in een plas staan. Ga gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar en met je handen over je oren. Probeer zo min mogelijk grond te raken. Ga NIET op de grond liggen.

Let op: Als je door onweer wordt overvallen en je voelt tintelingen op je huid of in je haar, ga dan DIRECT in de gehurkte positie zitten. De tintelingen zijn een voorbode dat de bliksem elk ogenblik kan inslaan.

Speel je in een groep zorg dan dat je tenminste 4 meter uit elkaar zit. Mocht iemand geraakt worden door de bliksem dan kan je direct eerste hulp verlenen. Stroom blijft niet aanwezig in een lichaam dus het slachtoffer staat niet onder stroom en eerste hulp kan een leven redden.

Onweer in de buurt? Schuilen in de schuilhut. Foto: Adobe Stock / JimCumming88
Onweer in de buurt? Schuilen in de schuilhut. Foto: Adobe Stock / JimCumming88

Wees verstandig, ga schuilen met onweer!

Is de onweersbui overgetrokken hou er dan rekening mee dat ook buiten de bui om de bliksem kan inslaan. Neem even tijd, het standaardadvies is om 30 minuten te wachten na de laatste onweersklap. Stay safe.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven