Golfen in de regen

04 augustus 2023, 16:31

Met de paraplu de baan in. Bron: Adobe Stock / Udo Kroener

Golf is een ultieme buitensport. Een rondje golf van achttien holes is voor de gemiddelde recreatie speler toch snel een uurtje of vier in de buitenlucht. In die vier uur kan het weer best veranderen. Regen is een van die elementen waar een golfer te maken mee kan krijgen.

Paraplu en regenkleding een must

Ga je golfen in de regen, dan zijn een paraplu en regenkleding essentieel. Het hemelwater heeft veel invloed op je bewegen door de baan en met name ook op je grip. Probeer altijd een (extra) handdoek droog te houden om je grip en hand droog te maken voordat je gaat slaan. Het is essentieel voor een goede slag. Denk niet alleen aan jezelf, maar ook aan je uitrusting. Gebruik de regenhoes van je tas om je clubs zoveel mogelijk droog te houden.

Verder is het vooral hopen dat het gaat stoppen met regenen en dat je regenpak weer uit kan. In een weersituatie met buien zal dat eerder kunnen, bij langdurige regen is dat een ander verhaal. Met buien is het handig om de WeerOnline app te gebruiken. De radar kan je goed laten zien of er buien op de golfcourse afkomen. Kijk ook naar de lucht en kijk in welke richting de wolken bewegen. Zo kan je zien of er stroomopwaarts donkere luchten zijn die mogelijk neerslag brengen.

Door veel regen kan een bunker blank komen te staan. Bron: Adobestock-Jonas
Door veel regen kan een bunker blank komen te staan. Bron: Adobestock-Jonas

De baan verandert

Langdurige regen heeft natuurlijk invloed op de baan. De baan wordt zachter of zelfs modderig. Ballen rollen minder ver door en vaak blijft er ook modder aan de bal plakken. Hoge ballen kunnen zelfs op een zeer zacht baan onder het maaiveld verdwijnen als ze diepe kraters in de modderige baan slaan. Op natte greens zal je iets harder moeten putten om dezelfde afstand te overbruggen als bij droge greens.

Wanneer het lang en veel regent kunnen er extra ‘waterhindernissen’ ontstaan omdat plassen zich vormen, uiteindelijk moet je je ook afvragen of je de ronde wel wilt afmaken als bunkers en de de fairway blank komen te staan.

In de regen probeer je zoveel mogelijk te schuilen. Slaat een ander dan is het slim om onder je paraplu te staan. Foto: Adobe Stock / Cp1
In de regen probeer je zoveel mogelijk te schuilen. Slaat een ander dan is het slim om onder je paraplu te staan. Foto: Adobe Stock / Cp1

Schuil zoveel het kan

Bij langdurige regen is het fijn om te schuilen op de momenten dat het kan. Speel je in een boomrijke omgeving loop dan zoveel mogelijk onder de bomen als je naar de volgende slag loopt. Ook bij een tee is het fijn om even uit de regen te kunnen staan. Constante regen gaat 'in je hoofd' zitten. Even geen druppels voelen geeft rust.

Let op: als het onweert of onweer dreigt ga je juist niet schuilen onder bomen! Zie ook ons artikel golf en onweer voor tips tijdens onweer op de golfbaan.

Regen als medestander

Sommige spelers kunnen uitstekend uit de voeten op een regenachtige dag. Bij aanhoudende regen moet je de baan ook tactisch anders gaan spelen. Het spel wordt vaak wat korter door de baan waardoor je misschien wat vaker moet opleggen. Als jij een baan goed kan lezen kan je van de regen je voordeel maken.

Succes en vergeet je paraplu niet!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black