Terugblik november 2021: vrij zacht en regionaal nat

29 december 2021, 16:17

Weeroverzichten
Grijs novemberweer - Nevel en mist - Maandterugblik november 2021

Koud was het zeker niet in november, maar de zon kwam er weinig aan te pas. Op de ene plek was het overwegend droog en op de andere juist kletsnat. In dit artikel hebben we alle bijzonderheden van deze novembermaand voor je op een rijtje gezet.

De laatste herfstmaand van dit jaar verliep aan de zachte kant. De maandgemiddelde temperatuur kwam met 7,4 graden boven de gebruikelijke waarde van 7,0 graden uit. Op 22 november kwam het relatief laat tot de eerste officiële vorst en op 28 november daalde het kwik opnieuw onder nul. De warmste dag was 19 november met 14,2 graden. Dat is een groot verschil met de hoogste temperatuur van vorig jaar! Op 2 november 2020 werd het 19 à 20 graden in Nederland en was het heerlijk weer om in je T-shirt buiten te zijn.

Maandterugblik - Temperatuur De Bilt - November 2021
Maandterugblik - Temperatuur De Bilt - November 2021

De keerzijde van rustig herfstweer

Halverwege november stond het weerbeeld in het teken van rustig weer. In de nacht en vroege ochtend kwam mist, nevel of laaghangende bewolking voor en dit zat de zon overdag nog behoorlijk in de weg. Toch waren er ook geregeld dagen met mooie zonnige perioden en kon er volop genoten worden van de prachtige herfstkleuren in de natuur. Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat de opbrengst deze maand wat tegenviel. Het totaal aantal zonuren in De Bilt kwam met 58,4 uur ruim onder het gemiddelde van 67,4 uur uit. Landelijk kwam het gemiddelde met 67,7 uur net onder de gebruikelijke waarde van 70,1 uur uit.

Maandterugblik - Zonuren De Bilt - November 2021
Maandterugblik - Zonuren De Bilt - November 2021

Regenachtige afsluiter

Ondanks het grote aandeel bewolking in het weerbeeld verliep november aan de droge kant. De gemiddelde neerslagsom kwam gemiddeld over het land op 74 millimeter uit. Duidelijk onder de gebruikelijke waarde van 82 millimeter!

De meeste regen viel in de kustgebieden door buien die boven de Noordzee tot ontwikkeling kwamen. De meeste neerslag viel in Bergen en de regenmeter noteerde maar liefst 142 millimeter. Van het uiterste puntje van Zeeuws-Vlaanderen tot Terschelling piekten de neerslagsommen tot waarden boven 100 millimeter. Lees hier waarom juist de kustgebieden gevoelig zijn voor buien in het najaar. Langs de oostgrens viel totaal niet veel meer dan 30-50 millimeter regen.

Maandterugblik - Neerslag De Bilt - November 2021
Maandterugblik - Neerslag De Bilt - November 2021

Het bleef niet alleen bij regen, want op 27 november kleurde het landschap voor het eerste sinds de zomer weer wit! De meeste sneeuw viel in Noord-Brabant, maar ook in Gelderland en Overijssel zorgden winterse buien voor een tijdelijk sneeuwdek. In de nacht van zondag 28 november op maandag 29 november werd in vrijwel het hele land gestrooid in verband met gladheid door bevriezing en winterse neerslag die op bevroren wegen viel.

Hoofdfoto: Joyce van Riel

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black