September: normale temperatuur, iets natter en iets zonniger

28 mei 2020, 17:24

normale-september-achter-de-rug-Ton-Wesselius-1280x600

Warmterecords of extreem veel zon? Voor de verandering was dat deze maand niet het geval. September 2019 blonk uit in normaliteit. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur exact uit op de normaal van 14,5 graden. De zon scheen iets meer dan gebruikelijk. Het aantal zonuren kwam landelijk gemiddeld uit op 162 tegen 143 normaal. Gemiddeld over Nederland viel 101 mm tegen 78 mm normaal.

Hoewel de hoeveelheid regen niet ver boven normaal uitkwam, waren de verschillen tussen de regio’s erg groot. Zo was het in westen en noorden kletsnat met op grote schaal ruim 100 mm regen. Plaatselijk liepen de neerslagsommen zelfs oplopen naar meer dan 150 mm! Het natst was het in het Groningse Delfzijl en Zeerijp met 179 mm.

Neerslaggrafiek-1
Neerslaggrafiek-1

Zo nat als het in het noordoosten was, zo droog verliep september in Midden-Limburg en het zuidoosten van Brabant. In de omgeving van Roermond viel slechts 30-40 mm. In deze regio’s valt in een normale septembermaand bijna het dubbele.

Nazomer in verder normale september

Een groot deel van september schommelde de temperatuur overdag rond 20 graden. Slechts één keer schoot het kwik flink omhoog, namelijk in het weekend van 21 en 22 september. Het was volop nazomer met veel zon en zomerse maxima. Op 22 september, de warmste dag van de maand, werd het in Maastricht 28,4 graden. Op enkele weerstations werden warmterecords voor die dag gevestigd, maar voor eind september was de warmte niet heel uitzonderlijk.

Stapelwolken-september-2019-Ab-Donker
Stapelwolken-september-2019-Ab-Donker

Foto: Ab Donker

In De Bilt werden negen warme dagen gemeten (20 graden of meer) tegen tien normaal. Ook het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) was heel gemiddeld met één, waar een normale septembermaand er twee telt. Het is niet verrassend, ook het aantal zogenaamde mooi-weerdagen was met drie vrijwel gelijk aan het normale aantal van vier. Op een mooi-weerdag schijnt de zon minstens 50% van de tijd, is het warmer dan normaal en valt maximaal 0,2 mm neerslag.

Temperatuurgrafiek
Temperatuurgrafiek

September kende niet alleen warmte, ook was er een aantal koude nachten. Op 18 september werd voor het eerst na de zomer vorst aan de grond gemeten. In Gilze-Rijen daalde de temperatuur op grasspriethoogte naar -0,9 graden. De nacht daarna was het nog wat kouder en vroor het op weerstation Twenthe aan de grond met 1,6 graden. Het is heel normaal dat het halverwege september voor het eerst na de zomer tot grondvorst komt.

Mooie-frisse-zonsopkomst-Jolanda-Bakker
Mooie-frisse-zonsopkomst-Jolanda-Bakker

Foto: Jolanda Bakker

Iets zonniger dan normaal

Gemiddeld over Nederland scheen de zon 162 uur. Dat is meer dan de gebruikelijke 143 uur en daarmee de achtste te zonnige maand op rij. Grote verschillen tussen de regio’s waren er niet. Het zonnigst was het in het zuiden met 170 zonuren. In het noorden was de zon met 145-160 uur net iets minder vaak te zien.

Zonurengrafiek
Zonurengrafiek

Dat het iets zonniger was dan normaal lag niet aan de laatste week van september. De maand eindigt namelijk met overwegend bewolkt en nat herfstweer.

Foto: Ton Wesselius (hoofdfoto)

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven