Januari was zacht met een koude periode

28 mei 2020, 09:45

Koude-episode-in-zachte-januari-1280x600

Januari was een zachte maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 3,5 graden tegen 3,1 normaal. Vooral de eerste helft van de maand was erg zacht. Daarna sneeuwde het enkele keren en het kwam tot beperkte schaatspret. Landelijk gemiddeld was het met 66 mm aan de droge kant. Normaal valt in januari 73 mm. De zon scheen iets minder dan normaal met 57 zonuren tegen 62 normaal.

In totaal vroor het in De Bilt op 11 dagen tegen 13 normaal. We beleefden twee officiële ijsdagen (maximumtemperatuur in De Bilt onder het vriespunt), terwijl drie gebruikelijk is. Op 22 januari kwam het tot de eerste officiële ijsdag van de winter. Die dag viel op grote schaal 3-4 cm sneeuw en lokaal 7-10 cm.

In de dagen voorafgaand aan de sneeuw verliepen de nachten flink koud. Overdag was het ook kouder dan normaal en scheen de zon uitbundig. Op zondag 20 januari dook de temperatuur ’s nachts voor het eerst tijdens deze winter in De Bilt onder -5 graden. Daarmee was de eerste officiële matige vorst een feit. Diezelfde ochtend kwam het in Leeuwarden tot de eerste lokale strenge vorst.

Temperatuur-De-Bilt-januari-2019

De winterse periode werd op vrijdag 25 januari afgesloten. Een dooiaanval veroorzaakte toen in het noordoosten van het land grootschalige ijzel, voorafgegaan door sneeuw. Hiervoor gold code oranje. Na een paar zachte dagen volgde ook weer een (licht) winters slot met op 30 en 31 januari opnieuw regionale sneeuwval.

Hieronder de laagste temperaturen van de maand:

  • Laagste maximum: -4,8 graden in Twenthe op 24 januari.

  • Laagste minimum: -10,2 graden in Leeuwarden (op de 20e), Deelen (21e) en Hoogeveen (22e).

  • Laagste maximum De Bilt: -1,1 graden op 24 januari.

  • Laagste minimum De Bilt: -8,1 graden op 21 januari.

Anti-winterse eerste helft van de maand

Tijdens de eerste vijftien dagen van januari was van winterweer geen sprake. Het kwam hooguit tot een enkele keer lichte vorst. Het weer werd gekenmerkt door veel bewolking en regelmatig regen. Op 8 januari werd tijdelijk stormkracht (9 Bft.) gemeten en was sprake van hoog water langs de kust, maar tot een officiële storm kwam het niet. Ook op 27 en 28 januari waaide het fors, maar stormde het niet. De laatste officiële storm is inmiddels ruim een jaar geleden. Op 26 en 27 was het opnieuw behoorlijk zacht.

Hieronder de hoogste temperaturen van de maand:

  • Hoogste maximum: 10,3 graden in Rotterdam (7 januari) en Westdorpe (13 januari).

  • Hoogste minimum: Wijk aan Zee en De Bilt met 7,9 graden op 13 januari.

  • Hoogste maximum De Bilt: 10,2 graden op 7 januari.

  • Hoogste minimum De Bilt: 7,9 graden op 13 januari.

Neerslag-De-Bilt-januari-2019

Flinke regionale verschillen in neerslag

Gemiddeld over het land viel 7 mm minder neerslag dan normaal. De regionale verschillen zijn echter groot. De meeste neerslag, ruim 100 mm, viel in de centrale delen van Drenthe en in de Limburgse heuvels. Het natst was het in Epen (Limburg) met 120 mm neerslag. Ook op de Veluwe en Twenthe was het nat met 90-100 mm neerslag. De Betuwe, de Waddeneilanden, de Kop van Noord-Holland en het westen van Friesland waren een heel stuk droger met 40-55 mm.

De zon scheen op de meeste plaatsen minder dan normaal. In Vlissingen was het met circa 72 uur het zonnigst. Weerstation Twenthe noteerde, als een van de weinige meetpunten, meer zonuren dan gebruikelijk: 61 tegen 51 normaal.

Zonuren-De-Bilt-januari-2019

Foto: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black