Dit is wanneer vliegende mieren de meeste overlast veroorzaken

11 juli 2022, 14:22

Vliegende mieren AdobeStock / Klaus Fenzl/EyEM

Je zult het net zien, zit je op je terras van het zonnetje te genieten, komen er ineens hele zwermen vliegende mieren tussen je terrastegels vandaan. Waarom vliegen ze zo plotseling uit en bij welk weer gebeurt dat? In dit artikel lees je wanneer vliegende mieren de meeste overlast veroorzaken.

Normaalgesproken kunnen mieren helemaal niet vliegen. Een groot deel van het jaar hebben ze namelijk geen vleugels. Maar tijdens de paartijd, dat is ongeveer van eind juni tot en met september, krijgen deze beestjes wel vleugels. Dat is het moment dat nieuwe koninginnen uit de nesten vliegen. Vele duizenden gevleugelde mannetjes vliegen achter deze koninginnen aan met als enige doel: haar bevruchten. Als dat is gelukt vallen de mannetjes dood neer.

De bevruchte koninginnen zoeken daarna een nieuwe plek op om een nest te maken. En zo’n nest kan lang blijven bestaan, een koningin kan namelijk wel 25 jaar oud worden! Gedurende al die jaren heeft ze genoeg bevruchte eitjes bij zich om nieuwe werksters, mannetjes en koninginnen te maken. Wanneer de koningin het loodje legt, dan gaat gelijk het hele nest dood.

Zwerm van duizenden vliegende mieren in de lucht, beeld: AdobeStock Arpad
Zwerm van duizenden vliegende mieren in de lucht, beeld: AdobeStock Arpad

Bij dit weer veroorzaken vliegende mieren de meeste overlast

Vliegende mieren kom je massaal tegen wanneer het mooi weer is. Ze hebben namelijk een hekel aan kou en regen. En bewolking, daar houden vliegende mieren ook niet van. Dus is het een zonnige, droge en warme dag, dan is dat het teken voor de mieren om uit te vliegen.

Vaak veroorzaken de vliegende mieren eind juni of in juli de meeste overlast. Dat gebeurt vooral als het een tijdje koud en nat is geweest en als er daarna een paar droge, warme en zonnige dagen zijn. In de dagen voor de ‘bruidsvlucht’ beginnen de mieren al met de voorbereidingen. Je kunt dan tussen je terrastegels zien dat de mieren grotere gaatjes maken waar ze uit kunnen kruipen. Er moet immers een mier met vleugels doorheen passen.

vliegende en gewone mieren op en tussen tegels terras Beeld: AdobeStock Yuliia
vliegende en gewone mieren op en tussen tegels terras Beeld: AdobeStock Yuliia

Word je helemaal gek van die vliegende mieren? Wij geven je 5 tips tegen vliegende mieren! En wil je weten of het weer komende tijd gunstig is voor de mieren om uit te vliegen? Wat voor weer het wordt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black